Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera kvinnor larmade om Jean-Claude Arnault

I veckan dömde hovrätten kulturprofilen Jean-Claude Arnault till fängelse i 2,5 år för två våldtäkter. I en ny SVT-dokumentär framkommer att tre olika kvinnor varnat Svenska Akademien för honom redan i mitten av 1990-talet. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademien befinner sig fortfarande i sin värsta kris hittills. Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Redan 1997 kunde Expressen avslöja att en ung kvinna skrivit ett brev till Svenska Akademiens ständige sekreterare Sture Allén om att hon utsatts för sexuella trakasserier av Jean-Claude Arnault. 

I SVT:s nya dokumentär ”Det slutna sällskapet” framgår att ytterligare två kvinnor, som gjorde praktik på hans Arnaults klubb Forum, skrivit ett brev till Allén där de berättade att Arnault tafsat på dem. 

Trots varningarna klippte Svenska Akademien inte banden till kulturprofilen.    

I veckan dömde hovrätten kulturprofilen Jean-Claude Arnault för två våldtäkter och skärpte straffet till fängelse i 2,5 år. 

Samtidigt befinner sig Svenska Akademien fortfarande i sin värsta kris hittills. En del av kritiken som riktats mot Akademien handlar om varför man inte agerade mot Jean-Claude Arnault tidigare. För det saknades inte varningar om hans beteende – tvärtom. 

År 1997 kunde Expressen avslöja att Akademiens dåvarande ständige sekreterare Sture Allén fått ett brev från en ung kvinna som larmade om Jean-Claude Arnault. 

Kvinnan, som senare skulle framträda, var konstnären Anna-Karin Bylund och hon skrev att Arnault hade utsatt henne för sexuella trakasserier och övergrepp.

Totalt tre kvinnor varnade för Jean-Claude Arnault

I SVT-dokumentären ”Det slutna sällskapet” berättar Anna-Karin Bylund nu att hon kände sig ”förnedrad” efteråt. 

– När jag riktade brevet till Akademien förstod jag att det är en enorm institution – men det måste sägas. Och i och med att jag inte fick något svar då, blev jag tystad eller teg och bar allihopa själv, säger hon i dokumentären. 

Men det var inte bara Anna-Karin Bylund som varnade för Jean-Claude Arnault. 

I ”Det slutna sällskapet” medverkar den före detta arbetsförmedlaren Helen Hellström som berättar om ytterligare ett brev till Sture Allén. Det skrevs av två unga kvinnor som praktiserade på Arnaults kulturklubb Forum i mitten av 1990-talet. 

– Kvinnorna ville gärna vara där och fick var sin praktikplats. Arbetsgivaren tafsade på dem och de skulle vara kvar sent på kvällarna och serverade vin åt hans gäster. Och det var inte riktigt så det var tänkt från början. Men de var väldigt upprörda och skrev ett brev till den ständige sekreteraren då, Sture Allén. Svenska Akademien var väldigt inblandad i hans görande och låtande i den här lokalen, de var ju där väldigt ofta och ja – det fanns ett samröre mellan dem, säger Helen Hellström i SVT-dokumentären.

”Vad jag vet fick de aldrig något svar överhuvudtaget”

– Men det lades på hög antagligen, för vad jag vet fick de aldrig något svar överhuvudtaget. Så slutade de här två kvinnorna och jag skrev in på den arbetsgivarkontakten att vi på AF Kultur inte skulle använda det som  arbetsplats längre, fortsätter den tidigare arbetsförmedlaren i dokumentären.  

SVT har inte fått någon kommentar från Sture Allén om breven han fått från de unga kvinnorna. Sture Allén har dock kommenterat brevet från Anna-Karin Bylund i P1 i Sveriges Radio. 

– Detta var ju något mycket vagt och flyktigt som kom upp någon enstaka gång och inte ledde vidare, sa han då.  

Expressen har sökt Sture Allén, utan framgång.  

I dokumentären säger Akademiledamoten Horace Engdahl att det fanns ”byskvaller” om att Jean-Claude Arnault skulle ha varit för närgången mot olika personer. Enligt Engdahl var detta dock inget som man fäste något ”allvarligt avseende” vid. 

Leif GW Persson: Fängelselivet blir en chock för Arnault 

På onsdagen kommenterar Leif GW Persson hovrättsdomen i TV4:s Nyhetsmorgon. Kriminologen och författaren säger att han inte är förvånad över utfallet och menar att sannolikheten att den prövas i Högsta domstolen är låg.

– Det är ett bevismål och sådant brukar HD inte nedlåta sig till, de sysslar med sådant som är juridiskt intressant, säger Leif GW Persson.

Nu väntar en tillvaro bakom lås och bom för Jean-Claude Arnault, spår polisprofessorn.

– Han utgör ingen säkerhets- eller rymningsrisk och hamnar nog på en klass 3-anstalt, en öppen anstalt. Men det är ändå en kolossal omställning, det kommer att bli chockartat, han kommer nog inte trivas väl. De andra som sitter där har en gedigen erfarenhet, de kan anpassa sig på sett annat sätt. Han kommer att få mat tre gånger om dagen och förhoppningsvis kommer ingen att slå honom. Men att bli inlåst och utsläppt av andra vuxna är nog väldigt påtagligt, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

”Det slutna sällskapet” sänds i SVT1 på onsdagen klockan 20. Dokumentären finns redan nu att se på SVT Play.