Exministern om festen: ”Drabbades av en blackout”

Efter sommarfesten som spårade ur ber Anders Borg om ursäkt på sociala medier
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Expressen har sökt Anders Borg utan framgång.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sommarfesten på en skärgårdsö spårade ur för den före detta finansministern Anders Borg – inför andra festdeltagare. 

Exministern skrev själv i sociala medier om sin ånger: Under lördagen slår "Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout."

Under lördagen skriver sambon Dominika Peczynski i sociala medier: "Det gör ont i mig att se denna ärliga, vänliga, varma, lojala och plikttrogna person som jag älskar så oerhört släpas i smutsen, baserat på lösa rykten och skvaller från en fest där alla var fulla."

Det är sajten Dagens Opinion som avslöjat vad som hände på familjefesten den gångna helgen, där ett 50-tal personer deltog  – däribland den före detta finansministern. 

Enligt sajten ska även två tidigare statssekreterare ha varit inbjudna och på plats. Kaoset ska ha börjat när den moderata före detta finansministern visade sitt missnöje över tilldelningen av sängplatser. 

Under lördagen kommenterade moderatledaren Anna Kinberg Batra fylleskandalen i Aftonbladet

– Jag ser mycket allvarligt på det som han anklagas för att ha gjort, säger hon till tidningen.

Det var i samband med det som Anders Borg plötsligt ska ha spårat ur. Han ska ha skrikit “tillmälen” mot kvinnor, använt ett grovt sexuellt språk och uppträtt hotfullt. Exministern ska även ha kallat kvinnor för "hora" och "slampa" under festkvällen, enligt Aftonbladet.

Anders Borg känner stor besvikelse

Expressen har sökt Anders Borg utan framgång. Under fredagen gick han själv ut och skrev i sociala medier om händelsen – och att han är ångerfull. Han skriver om hur festigheterna plötsligt spårade ur för honom ute på skärgårdsön:

"Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt."


LÄS ÄVEN: Britta Svensson: "Varför polisanmäler ingen Anders Borg?" 


Exministern ska, först efter att festen var slut, fått höra att han betett sig mycket olämpligt under kvällen:

"Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende."

”Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt” skrev Borg på sociala medier
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Dominika Peczynski: "Inte sett den här historien"

I en kommentar till Anders Borgs inlägg i sociala medier, skriver sambon Dominika Peczynski: "Jag älskar dig Anders, vet att det inte var ditt rätta jag som visade sig och att du är genuint ledsen och ångerfull."

Under lördagen uppdaterade hon sin Facebooksida:  

"Jag är kvinna och till skillnad från dem så lever jag med Anders. Anders kvinnosyn är till hundra procent sund. Han är en snäll, omtänksam och mycket jämställd sambo. Han lyssnar, peppar och engagerar sig i allt jag tar mig för. Anders har ett stort, varmt hjärta och han är min bästa vän."


LÄS MER:  Reaktionerna efter exministerns urspårning: "Inte visat gott omdöme" 


Hon skrev också:

"Det gör ont i mig att se denna ärliga, vänliga, varma, lojala och plikttrogna person som jag älskar så oerhört släpas i smutsen, baserat på lösa rykten och skvaller från en fest där alla var fulla."

Dominika Peczynski ville också förtydliga sin sambos ursäkt i sociala medier:

"Anders skrev en Facebook-uppdatering igår i vilken han bad om ursäkt för sitt beteende. Alltså för att han varit otrevlig. Den ursäkten har sedan av vissa misstolkats som ett erkännande av begångna brott. Det är den inte."


LÄS MER: Dominika Peczynski om festkvällen: "Han har ringt och bett om ursäkt" 


Arrangören: "Jag vill inte kommentera"

Mannen som arrangerade sommarfesten är mer sparsam i sina kommentarer:

– Det var ingen jätterolig händelse, men jag vill inte kommentera.

Anders Borg var svensk finansminister i statsminister Fredrik Reinfeldts regering. Han avgick efter valnederlaget 2014. Numera har han lämnat det politiska livet och är bland annat vice styrelseordförande för familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik.

Expressen pratade under fredagen Torun Litzén, informationsdirektör i Kinnevik, om händelsen med Anders Borg. 

– Jag hanterar inte Anders Borgs presskontakter och har inte sett den här historien så jag vill inte kommentera överhuvudtaget. 

Expressen har även varit i kontakt med värden för sommarfesten under fredagskvällen, som fortfarande inte vill kommentera händelsen. 


Läs hela Dominika Peczynskis inlägg på Facebook:

"Några dygn i sann Kafka-anda som började med att Anders och jag besökte en fest i Stockholms skärgård förra helgen.

Vad hände på festen? Det är ingen som riktigt vet. Det sägs att Anders gjorde både det ena och det andra. Jag såg ingenting av det och Anders hade en blackout. Jag befann mig ca 30 meter från huset, vid bryggan, i runt 20 minuter, under vilka det som påstås ha hänt skulle ha inträffat.


När jag kom tillbaka gick Anders och jag bort till vår stuga för att gå och lägga oss.

Jag hörde, på vägen till stugan, när värden gick med oss för att visa var den låg, att Anders var otrevlig och sur mot värden och värdens väninna, som också hon följde oss dit.

Dagen efter, vid frukost, rådde mycket spänd stämning . Jag bad Anders be värden och värdens väninna om ursäkt, vilket han gjorde.


Sedan åkte vi hem.


Efter det vet ingen riktigt vad som hänt utom att en enorm ryktesspridning tagit fart. Vi har på vår kant försökt lägga ett pussel och reda ut vad som skedde under kvällen. Men eftersom allt vi hört bygger på tredjehandsuppgifter (någon har sagt till någon som sa till någon tredje att Anders gjort ditten eller datten) så får vi ingen bild av förloppet, eller ifall det som påstås är sant.


Inte en enda person som var på festen har sagt att Anders gjorde något mot dem, utan bara att de hört (inte sett) att han gjort det mot någon annan festdeltagare, och de vet inte exakt vilken.


Notera gärna att den grövsta ”anklagelsen” som tidningarna, efter många dagars grävande, lyckats få fram kommer från en anonym festdeltagare som säger följande: ”Han var väldigt full och väldigt förbannad. Han betedde sig oerhört illa. Det var mycket obehagligt att se”


Okej, arg och full. Otrevligt? Ja. Olagligt? Nej.


Anders skrev en Facebook-uppdatering i går i vilken han bad om ursäkt för sitt beteende. Alltså för att han varit otrevlig. Den ursäkten har sedan av vissa misstolkats som ett erkännande av begångna brott. Det är den inte.


Snälla alla ni som spekulerar, insinuerar, skriver krönikor baserade på rykten – sluta med det. Det är inte värt ett par minuters uppmärksamhet eller några tusenlappar att förstöra en människas liv.


Angående Anders så kallade kvinnosyn som avhandlats av ett gäng krönikörer och bloggare, som naturligtvis inte känner Anders och inte har en susning om vad som hände (eller inte hände) förra fredagen, så kan jag härmed lugna alla. Jag är kvinna och till skillnad från dem så lever jag med Anders. Anders kvinnosyn är till hundra procent sund. Han är en snäll, omtänksam och mycket jämställd sambo. Han lyssnar, peppar och engagerar sig i allt jag tar mig för. Anders har ett stort, varmt hjärta och han är min bästa vän.


Det gör ont i mig att se denna ärliga, vänliga, varma, lojala och plikttrogna person som jag älskar så oerhört släpas i smutsen, baserat på lösa rykten och skvaller från en fest där alla var fulla."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.