Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Justitieministern vägrar vittna inför utskottet

Justitieminister William Barr. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Demokraten Adam Schiff. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. USA:s justitieminister William Barr frågades i dag ut i kongressen om Rysslandsutredningen.

Inför förhöret blev det känt att den särskilde åklagaren Robert Mueller kritiserat Barr för hur Rysslandsutredningen sammanfattades.

– Jag erbjöd Bob Mueller möjligheten att titta på brevet innan det skickades ut och han avböjde, säger Barr under förhöret. 

William Barr tänker inte vittna inför representanthusets justitieutskott på torsdagen.

Under onsdagen inleddes två dagars utfrågningar av justitieministern William Barr i kongressen.

Utfrågningen i senatens juridiska kommitté är första gången Barr får svara på frågor om efterspelet av Rysslandsutredningen sedan rapporten släpptes offentligt i en redigerad version. 

Barr hade dessförinnan försett kongressen och allmänheten med en fyra sidor lång sammanfattning.

Nytt brev blev känt

Inför onsdagens förhör i senaten kom nya uppgifter ut som visade att den särskilde åklagaren Robert Mueller, som ledde den 22 månader långa Rysslandsutredningen, uttryckt missnöje med hur resultatet framställts av Barr. 

I ett brev, som Washington Post rapporterade om först, skrev Mueller tre dagar efter att Barr offentliggjort sin sammanfattning:

”Det råder nu förvirring bland allmänheten kring kritiska aspekter av vår utrednings resultat”, skrev Mueller till Barr. 

Pressades i förhöret

Under förhöret pressades Barr på Muellers missnöje och förklarade då att han hade haft kontakt med Mueller om den sammanfattning som han skickade till kongressen. 

– Vi försökte inte att sammanfatta den 410-sidiga rapporten. Så jag erbjöd Bob Mueller möjligheten att titta på brevet innan det skickades ut och han avböjde, säger Barr i kongressen. 

Han sa även: 

– Jag frågade honom om han påstod att brevet från 24 mars var felaktigt och han sa nej, men att det pressen hade rapporterat hade varit felaktigt. Men han var väldigt tydlig mot mig med att han inte menade att jag hade förvrängt hans rapport.

Rysslandsutredningen tillsattes för att utreda rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016. Den har lett till att 35 personer åtalats, varav flera hade nära kopplingar till president Donald Trump. 

”Vilseledde allmänheten”

I utredningen kunde dock inte slås fast att någon i Trump-kampanjen konspirerat med Ryssland. 

William Barr har kritiserats av ledande demokrater för hur sin hantering av Rysslandsrapporten. 

”Justitieminister Barr vilseledde allmänheten och är skyldig det amerikanska folket svar”, skriver Demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi på Twitter. 

Demokraten Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, kräver William Barrs avgång efter dagens förhör.

– Det ligger i justitiedepartementets intresse att han avgår, men jag har inga förväntningar på att han gör det, säger Adam Schiff till CNN.

Ingen utfrågning i morgon

William Barr kritiseras även för att ha undanhållit brevet från Robert Mueller. 

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har också kallats till förhör i kongressen och har gått med på att närvara vid en utfrågning i maj. 

Sent på onsdagskvällen kommer beskedet att William Barr vägrar frågas ut inför justitieutskottet i representanthuset på torsdagen, skriver The Hill.

– Han är livrädd för att möta skickliga advokater, säger utskottets ordförande, demokraten Jerry Nadler.