Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ville avslöja dubbelmordet: Fängelset bättre än gatan

Daniel Nyqvist dödade Mohamad Ammouri 2004 – hör systern
Daniel Nyqvist
Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Teckning från rättegångens första dag.
Illustration: JOHAN HALLNÄS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mohamads syster vittnade i rätten om hur mordet påverkat familjen.
Foto: SVEN LINDWALL
Gatan där dubbelmordet inträffade-
Foto: SVEN LINDWALL

– Jag var tvungen att döda människor, säger Daniel Nyqvist, som erkänt dubbelmordet på Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56. 

Under rättegångens andra dag hördes Daniel Nyqvist för första gången om mordet i Linköping för 16 år sedan.

– När jag vaknade visste jag att det var dags, säger han under förhöret.

Flera förhörs under onsdagen

Daniel Nyqvist meddelade att han vill förhöras bakom en avskärmningsutrustning, vilket innebär att han inte var synlig för medierna i salen.

Nyqvist ville inte säga något i början av förhöret, utan lät åklagaren Britt-Louise Viklund ställa frågor direkt.

Han berättar att han haft tankar på att angripa någon en tid. ”Kanske runt en vecka”, säger han under förhöret.

– När jag vaknade visste jag att det var dags, säger han innan frågan om motivet till dubbelmordet ställdes, varpå han svarade: 

– För att få min sinnesro, för att få bort tankarna, för att kunna sova.

När Daniel Nyqvist blev utfrågad i rätten om vad som hände den 19 oktober 2004, var det också första gången som allmänheten fick höra honom berätta om dubblemordet. Daniel Nyqvist var under hela förhöret fåordig. 

På frågan om han velat berätta för någon om mordet under alla dessa år sa Nyqvist:

– När jag höll på att bli vräkt. Tänkte att fängelse skulle vara bättre än att sova på gatan.

Tre vittnen ska höras

Förutom Daniel Nyqvist kommer tre vittnen från mordplatsen att höras under onsdagen. De tre, två män och en kvinna, fanns alldeles nära mordplatsen har bland annat sett att mördaren hade en mörk mössa, och tog hand om offren. 

Ett av vittnena ska förhöras om sina iakttagelser när Daniel Nyqvist angrep Anna-Lena Svenson och vad han såg av honom. Ett annat vittne, en kvinna, såg angreppet mot både Anna-Lena Svensson och Mohammad Ammouri och ska frågas ut om vad hon såg.

Det tredje vittnet som hörs i rätten, en man, såg hur Daniel Nyqvist flydde från platsen.

Rättegången inleddes på tisdagen

Rättegången inleddes under tisdagen i Linköpings tingsrätt. Den mördade Anna-Lena Svensons make vittnade då i rätten, likaså Mohamads pappa och systrar. 

– Vi hade ingen livsglädje hemma. Det hade vi tidigare men efter detta var det bara tomt hemma, berättade en av systrarna om tiden efter mordet. 

Det var först i år som polisen lyckades avslöja att Daniel Nyqvist låg bakom dubbelmorden 2004. Detta efter ett lyckat samarbete med släktforskaren Peter Sjölund.

DNA från brottsplatsen har visat sig tillhöra Daniel Nyqvist, och han erkände omgående för polisen när han blev gripen.

Dubbelmordet i Linköping

Klockan är strax före åtta på morgonen den 19 oktober 2004 och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gåendes på väg till skolan.


Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, många gånger. Han dör där, på marken.


En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet blir även hon attackerad, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och ger sig därifrån.


I ett tidningsställ på Djurgårdsgatan utanför Ica hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck.


Den 9 juni 2020 grips en 37-årig man i Linköping för mordet, sedan polisen i en pilotstudie anlitat släktforskare och sökt i släktforskningsdatabaser med hjälp av mannens DNA-spår. Mannen erkänner senare att han mördat pojken och kvinnan.


Utredningen är Sveriges näst största efter Palmeutredningen.


Källa: TT.

Hittades genom släktforskning

Många svenskar har de senaste åren skickat in sitt dna till kommersiella företag i hopp om att få veta mer om sitt genetiska ursprung, eller kanske för att hitta en avlägsen släkting i USA.


Men DNA-databaserna har också blivit ett viktigt verktyg för polisen, som kan använda dem för att lösa grova brott.


En lagändring som trädde i kraft i början av 2019 gör det möjligt för polisen att göra så kallade familjesökningar, där DNA-spår använts för att hitta möjliga släktingar till den som DNA-spåret kommer ifrån.


I ett pilotprojekt beslutade polisen i Linköping förra året att skicka DNA-profilen från gärningsmannen vid dubbelmordet i Linköping 2004 till inledningsvis två kommersiella DNA-databaser – Gedmatch och Family tree. Den senare är en av de mest använda bland svenskar.


I juni lyckades man hitta två bröder som matchade DNA-profilen, och efter att ha topsat dem båda kunde man konstatera att den ene broderns DNA stämde överens med DNA från gärningsmannen. Kort därpå erkände han dubbelmordet.


Källa: TT.

Under tisdagens rättegång sa advokat Ritzer att Nyqvist erkänner gärningen men medger bara ansvar för dråp, inte mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.