Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Corbyn nobbar Trump – tackar nej till middag

Labour-ledaren Jeremy Corbyn tänker inte delta på den officiella bankett på Buckingham Palace där Trump deltar. Foto: BRIAN LAWLESS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth väntas träffa den amerikanske presidenten. Foto: EAMONN MCCORMACK / STELLA PICTURES B68

Jeremy Corbyn nobbar Donald Trump vid det kommande besöket i Storbritannien.

Labour-ledaren har tackat nej till den planerade middagen i Buckingham Palace och riktar samtidigt hård kritik mot den brittiske premiärministern Theresa May.

– May borde inte rulla ut den röda mattan, säger han enligt Sky News.  

Flera brittiska politiker har tackat nej till den officiella bankett som anordnas på Buckingham Palace i samband med Trumps besök i Storbritannien i juni.

Det senaste namnet är vänsterpolitikern Jeremy Corbyn, som nu i stället går till attack mot Therese Mays agerande inför besöket.

– Theresa May borde inte rulla ut den röda mattan för att hedra en president som bryter upp viktiga internationella avtal, som stöttar klimatförnekelse och som använder en rasistiskt och misogyn retorik.

Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump på besök 3-5 juni

Enligt Corbyn krävs varken den ”pompa och ståt”, eller den ceremoni som nu planeras inför statsbesöket för att bibehålla en stark relation med USA.

Labour-ledaren säger sig dock välkomna ett möte med Trump för att ”diskutera gemensamma intressen, enligt Sky News.

Trump besöker landet den 3-5 juni och kommer även att bland andra träffa drottning Elizabeth II. 

Besöket blir presidentens första officiella statsbesök i landet, men under ett tidigare besök förra året, som då kallads jobbesök, rörde den amerikanske presidenten upp känslor då han tillsammans med hustrun Melania Trump kom en kvart försent till Windsow Castle där drottningen då höll en kunglig tebjudning.