Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressades i debatten – när pakten brutits

De sex demokratiska kandidaterna möttes i en sista debatt innan primärvalen i Iowa.
Elizabeth Warren hade en pakt med Bernie Sanders om att undvika konflikt med varandra – men nu har ett eskalerande bråk mellan de två fått stort fokus.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT
Sanders uppges ha sagt att en kvinna inte kan vinna valet.Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT
Frågan om vad Sanders sagt och inte sagt togs även upp i debatten.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT
Elizabeth Warren vidhöll att Sanders sagt att en kvinna inte kan vinna valet, men hon ville inte bråka om saken.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT

WASHINGTON DC. Ett eskalerande bråk mellan två av demokraternas kandidater – Bernie Sanders och Elizabeth Warren – har fått stort fokus inför sammandrabbningen. 

Och frågan fick utrymme även under nattens debatt – den sista innan primärvalen.

Under natten mot onsdag hålls den sjunde debatten mellan de demokratiska kandidaterna inför presidentvalet. 

Sex kandidater har kvalificerat sig utifrån hur det har gått i opinionsmätningar, samt hur många bidragsgivare deras kampanjer har. 

Samtidigt som en riksrättegång mot president Trump närmar sig och den senaste tidens händelser kring USA:s relation med Iran har relationen mellan två av kandidaterna blivit en av de stora frågorna inför debatten. 

Warren och Sanders hade en pakt

Senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren har under hela kampanjen undvikit konflikt efter att ha slutit en pakt i december 2018 om att inte angripa varandra. 

Men de senaste dagarna har tonläget skruvats upp ordentligt mellan de båda progressiva kandidaternas kampanjer. 

Enligt vad CNN har rapporterat ska Warrens medarbetare påstått att Sanders förklarade under ett privat möte med sin motkandidat att en kvinna inte hade en chans att vinna valet. 

När uppgifterna blev kända anklagade Sanders medarbetarna – som inte hade varit i rummet – för att ljuga. 

– Det är galet att tro att under samma möte som Elizabeth Warren berättade för mig att hon skulle ställa upp i presidentvalet, så skulle jag säga till henne att en kvinna inte kunde vinna, säger han till CNN. 

– Om jag tror att en kvinna kan vinna 2020? Självklart! I själva verket vann Hillary Clinton över Donald Trump med tre miljoner röster 2016, säger Sanders. 

Warren: Sanders höll inte med

Elizabeth Warren gick dock senare ut och bekräftade uppgifterna om samtalet. 

– Av ämnena som kom upp var vad som skulle hända om Demokraterna nominerade en kvinnlig kandidat. Jag menade att en kvinna kan vinna, han höll inte med, förklarade Warren. 

Hon underströk samtidigt att de båda fortfarande var vänner och allierade. 

Frågan om vad som sagts eller inte sagts i mötet mellan de två kandidaterna togs även upp under debatten.

– Jag har inte sagt det. Och jag vill inte slösa tid på att diskutera frågan, eftersom det är vad Donald Trump och kanske vissa inom media vill, svarade Sanders på en direkt fråga om uttalandet.

– Jag vill vara tydlig. Om någon av kvinnorna här på scenen, eller någon av de andra männen, nomineras kommer jag att göra allt som står i min makt för att se till att denna någon besegrar den farligaste presidenten i landets historia.

Warren fick därefter frågan om vad hon tyckte om Sanders påstådda kommentar om att en kvinna inte kan vinna valet.

– Jag höll inte med. Men jag är inte här för att bråka med Bernie, han är min vän, svarade Warren.

– Men det bästa är att angripa grundfrågan om en kvinna kan vinna valet. Kolla på männen här på scenen. Tillsammans har de förlorat tio val. De enda här som har vunnit samtliga val de ställt upp i är kvinnorna: Jag och Amy!

Sanders volontärer snackade skit om Warren

De båda kandidaternas öppna gräl har även kantats av uppgifter om att volontärer som arbetar för Sanders kampanj fick instruktioner om att måla upp Elizabeth Warren som en elitist när de knackade dörr bland väljare. 

– Jag blev besviken när jag fick höra att Bernie skickar sina volontärer för att snacka skit om mig, sa Warren till journalister i Iowa. 

– Bernie känner mig och känt mig länge. Han vet vem jag är, var jag kommer ifrån, vad jag har arbetat för och kämpat för och koalitionen och gräsrotsrörelsen som vi försöker bygga. 

Av de sex kandidaterna som möts på debattscenen i Iowa är Sanders och Warren bland de fyra främsta kandidaterna enligt opinionsmätningarna, tillsammans med den tidigare vicepresidenten Joe Biden och South Bends förre borgmästare Pete Buttigieg. 

De övriga två är affärsmannen Tom Steyer samt senatorn Amy Klobuchar. 

Bernie Sanders ord som utlöste bråket

Expressens USA-korrespondent Tomas Kvarnkullen förklarar dispyten mellan kandidaterna.

Sammanfattning: Så var debatten i natt

CNN:s Nadia Romero sammanfattar nattens debatt i Iowa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.