Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Begravningsbyråernas kamp för att hinna med

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Flera begravningsbyråer i de värst drabbade delstaterna i USA slår larm om att de inte hinner med antalet döda till följd av coronasmittan.Foto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOC / LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

WASHINGTON DC. Begravningsbyråer i flera amerikanska delstater har svårt att hinna med när antalet döda blir allt fler.

Bara i delstaten New York har nu 4 159 personer avlidit. 

– Det är en hel del människor som dör där ute. Och det är riktigt, riktigt otäckt, säger begravningsentreprenören Joseph Lucchese till NPR.

Antalet döda till följd av covid-19 i USA hade under söndagen passerat 8 500 och antalet växer hela tiden. 

President Donald Trump varnade under lördagens dagliga presskonferens i Vita huset för att det kommer att bli värre. 

– Vi närmar oss en tid som kommer att vara väldigt fasansfull, förmodligen en tid som vi aldrig tidigare har sett i det här landet, säger Trump.

Begravningsbyråer överbelastade 

Delstaten New York är värst drabbat av covid-19 i USA och under söndagen uppgav guvernören Andrew Cuomo att 4 159 nu har dött i delstaten till följd av smittan.

Där, liksom i flera andra delstater, har inte bara sjukhus och vårdpersonal återkommande slagit larm om att det inte finns kapacitet för att ta hand om det stora antalet sjuka patienter. Även begravningsbyråer berättar om hur de har svårt att klara av det växande antalet döda i New York, Detroit, Seattle och New Orleans, rapporterar NPR. 

Begravningsentreprenören Joseph Lucchese i Bronx i New York säger till NPR att situationen liknar något han aldrig sett tidigare. 

– När det här började trodde jag verkligen att det var skitsnack. Men det är det inte. Det är en hel del människor som dör där ute. Och det är riktigt, riktigt otäckt, säger han. 

Krematorier arbetar dygnet runt

Mike Lanotte, chef för New York State Funeral Directors Association, säger att dödsfallen i New York City med förorter har inneburit en enorm press. 

– Våra begravningsentreprenörer arbetar med maximal kapacitet, säger han till NPR. 

Krematorier i delstaten har nu fått ett särskilt tillstånd för att kunna hålla öppet längre och enligt Lanotte pågår kremeringar närapå dygnet runt. 

Patrick Kearns som driver fyra begravningsbyråer i Queens och Long Island säger att pandemin inneburit nya tuffa förhållanden för anhöriga till avlidna, men att det också inneburit psykisk påfrestning för anställda som behöver arbeta i lastbilssläp med kylanläggningar, fulla med avlidna. 

– Även om man är en professionell som är van vid att vara nära döden... att omges av det så här mycket är verkligen svårt, säger han.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.