Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagare kan utreda Bezos uppgifter om utpressning

Amazongrundaren Jeff Bezos hävdar att han utsatts för utpressning av National Enquirer. Efter att tidningen avslöjat Bezos kärleksaffär lät han privatutredare undersöka hur de kommit över privata sms-meddelanden. Foto: DAVID RYDER / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Amazon-grundaren Jeff Bezos anklagar skandaltidningen National Enquirers ägare för utpressning.

Under fredagen uppges federala åklagare undersöka om brott har begåtts, uppger källor för nyhetsbyrån AP och Bloomberg. 

Under torsdagskvällen hävdade Amazon-grundaren och världens rikaste man Jeff Bezos, 55, att han blivit utsatt för utpressning av skandaltidningen National Enquirer och dess ägarbolag American Media Inc, AMI. 

Ägare är David Pecker, som sedan länge är en god vän med president Donald Trump. 

Jeff Bezos är i sin tur ägare av Washington Post, som Donald Trump kritiserar regelbundet. 

Beslutade att publicera allt

Bezos skrev i en text på sajten Medium att han bland annat uppmanats av AMI att göra ett falskt uttalande om att avslöjandet av hans kärleksaffär inte hade varit politiskt motiverat.

”I stället för att vika mig för utpressning har jag beslutat att publicera precis vad de har skickat till mig, trots den personliga kostnaden och förödmjukelsen de hotar med”, skrev han.  

Tidningen har tidigare avslöjat Bezos affär med det tidigare nyhetsankaret Lauren Sanchez och publicerat bilder på paret tillsammans, liksom deras privata textmeddelanden. 

Skiljer sig efter avslöjandet

Jeff Bezos meddelade efter att affären blev känd att han och hustrun Mackenzie Bezos, 48, ska skilja sig. 

Miljardären har sedan låtit privatutredare inleda en undersökning av hur National Enquirer kommit över hans privata sms-meddelanden, uppger AP. 

Jeff Bezos skrev på Medium att han senare fick ett erbjudande. 

”De sa att de hade flera av mina sms-meddelanden och bilder som de skulle publicera om vi inte avbröt vår utredning”, skrev han. 

Åklagare utreder

Efter Bezos inlägg under torsdagen överväger federala åklagare i New York nu en utredning och har börjat undersöka om brott kan ha begåtts, uppger personer med insyn för nyhetsbyrån AP och Bloomberg. 

American Media Inc kan ha brutit mot en överenskommelse som gjordes för att bolaget skulle slippa åtal i samband med misstankar om brott mot ekonomiska kampanjregler. 

Enligt avtalet fick bolaget inte begå brott under tre års tid, uppger AP. 

AMI gick tidigare med på att samarbeta med utredare sedan bolaget anklagats för att ha betalat för en Playboymodells tystnad. Hon påstod sig ha haft en relation med Donald Trump innan han blev president, vilket Trump har förnekat. 

AMI har inte kommenterat de senaste uppgifterna uppger AP.