Gita har länge varit verksam i partiet, från aktiv medlem till ordförande i partistyrelsen. Foto: FEMINISTISKT INITIATIV / TT NYHETSBYRÅN FEMINISTISKT INITIATIVGita har länge varit verksam i partiet, från aktiv medlem till ordförande i partistyrelsen. Foto: FEMINISTISKT INITIATIV / TT NYHETSBYRÅN FEMINISTISKT INITIATIV
Gita har länge varit verksam i partiet, från aktiv medlem till ordförande i partistyrelsen.  Foto: FEMINISTISKT INITIATIV / TT NYHETSBYRÅN FEMINISTISKT INITIATIV
Gita Nabavi (Fi) under budgetdebatt i Stadshuset. Arkivbild. Foto: ERIK SIMANDER/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅNGita Nabavi (Fi) under budgetdebatt i Stadshuset. Arkivbild. Foto: ERIK SIMANDER/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Gita Nabavi (Fi) under budgetdebatt i Stadshuset. Arkivbild. Foto: ERIK SIMANDER/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

12 frågor till nya Fi-ledaren Gita Nabavi

Publicerad

Feministiskt initiativ valde på lördagen en ny partiledare jämte Gudrun Schyman: Gita Nabavi från Stockholm. 

Expressen ställer den nya Fi-toppen till svars om partiets politik – öppna gränser, skattehöjningar och arbetstidsförkortning. 

1. Vem är du och vad kommer du att tillföra Fi?

– Jag är en gammal räv i Fi-sammanhang som kommer tillföra struktur och erfarenhet från att ha drivit feministisk och antirasistisk politik i 12 år. 

2. Schyman stannar kvar men de andra partiledarna byts ut, vad beror det på? 

– Det handlar om att vi alla arbetar ideellt. Gudrun har möjlighet att arbeta med detta som en del i sitt arbete som feministisk folkbildare och vi andra turas om att bära och axla den här rollen för att vi ska vara uthålliga i längden. 

3. Vilka privilegier anser du dig själv ha och hur hanterar du dessa?

– Jag är väldigt privilegierad. Jag har en utbildning som gör att jag har ett arbete som gör att jag har bra betalt. Jag har ett ekonomiskt privilegium och ett bra socialt närverk. Det är ju också ett privilegium att bära den kropp som jag bär och vara den person jag är för att jag får göra de erfarenheter jag gör. Jag är född i Iran ursprungligen. Men jag kan tala för mig och är uppvuxen här. 

 

LÄS MER: Gita Navabi ny partiledare för Fi 

 

4. På vilket sätt har de hjälpt dig till posten som partiledare?

– Jag har haft möjlighet att engagera mig politiskt, jag tror inte att alla har den tiden att avsätta till ett politiskt uppdrag.

5. Har du några skelett i garderoben?

– Faktiskt inte. 

Gita Nabavi om kritiken mot Fi:s riksdagslistor

6. Ni har fått kritik för att ni väljer identitet före kompetens i era riksdagslistor, vad säger du om det?

– Jag tycker inte att det stämmer. Tittar man på valberedningens motiveringar har både kompetens och representation varit viktig. Så har det alltid varit för oss. Vi tillför en helt ny dimension till politiken, vi kommer med mycket kunskap och nya erfarenheter in i svensk politik.   

7. Era opinionssiffror ligger på kring 2 procent, hur kan ni vara så övertygade om att ni tar er in i riksdagen?

– Vi har aldrig haft så bra förutsättningar som vi har nu. Vi har aldrig legat så här bra i mellanvalsperioder. Vi har heller aldrig haft valsedlarna utlagda tidigare. Det kommer vi ha i detta valet. Vi har erfarenhet av att ha arbetat fyra år i 13 kommuner. Vi har väldigt goda förutsättningar på det sättet. 

Feministiskt initiativ om metoo-rörelsen

8. Varför har inte metoo-rörelsen gynnat er mer?

– Det handlar om föreställningen om att de här frågorna är personliga och inte politiska. Det är det vi behöver prata om. Jag tror att vi har velat låta den rörelsen få ha sin gång och det utrymme som behövs för att synliggöra de berättelserna. Vi har inte heller velat göra en politisk poäng av det. Det som behövs nu är att det finns politiska förslag för att hantera de strukturer som ligger bakom och därför måste vi prata om det.    

9. Ditt parti driver frågan om förkortad arbetstid – för vilka yrken, med hur mycket och hur ska detta finansieras?

– Jag får hänvisa till vår statsbudget om du vill ha detaljer. Men det ska ske gradvis som när man gick från 48 timmar till 40 timmar. Vi ser att det finns möjlighet att skapa incitament för arbetsmarknadens parter att driva en arbetstidsförkortning och vi ser att det krävs en utbildningsinsats för att ha tillgång till den arbetskraft som vi behöver inom bristyrken för att kunna få till en arbetstidsförkortning.

– Vi pratar väldigt mycket om en feministisk skattepolitik som omfördelar och som innebär att vi inte är rädda för att höja skatterna och stärka skattkraften. 

 

LÄS MER: Schyman övertygad om riksdagsplats trots 2 procent 

 

10. Du är ändå partiledare så du måste kunna säga några specifika skatter ni vill höja eller införa? 

– Vi vill förändra jobbskatteavdraget, där är vi tydliga. Vi pratar om att införa en förmögenhetsskatt, en förändring av rut- och rottjänster, att trappa ner och så småningom avskaffa dem. Och fastighetsskatten.

Målet: Sverige ska ha öppna gränser

11. Du vill ha helt öppna gränser och att ingen ska utvisas. Hur bedömer du att Sverige skulle klara det i dag?

– Vårt långsiktiga mål är att Sverige ska ha öppna gränser. Det är något vi ser att hela världen behöver ha. Vi har många människor på flykt och det kommer vara fler som flyr så småningom. Vi har faktiskt möjlighet att ge människor ett värdigt mottagande. Vi har råd att göra det och har avsatt pengar för det i vår statsbudget. Men vi ser också att det är ett långsiktigt projekt. Det är inget vi gör i morgon. 

12. Ska dömda brottslingar, till exempel terrorister kunna utvisas?

– Jag tycker att det är jättekonstigt att utvisa människor. Det är märkligt att vi inte pratar om var vi då ska placera alla människor vi vill utvisa. Ska vi också utvisa människor som råkar vara födda här eller inte är födda här? Det är ett sluttande plan. Varför gör vi skillnad på folk och folk. Är inte människor människor?   

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag