1. Vem är du och vad kommer du att tillföra Fi?
– Jag är en gammal räv i Fi-sammanhang som kommer tillföra struktur och erfarenhet från att ha drivit feministisk och antirasistisk politik i 12 år.
2. Schyman stannar kvar men de andra partiledarna byts ut, vad beror det på?
– Det handlar om att vi alla arbetar ideellt. Gudrun har möjlighet att arbeta med detta som en del i sitt arbete som feministisk folkbildare och vi andra turas om att bära och axla den här rollen för att vi ska vara uthålliga i längden.
3. Vilka privilegier anser du dig själv ha och hur hanterar du dessa?
– Jag är väldigt privilegierad. Jag har en utbildning som gör att jag har ett arbete som gör att jag har bra betalt. Jag har ett ekonomiskt privilegium och ett bra socialt närverk. Det är ju också ett privilegium att bära den kropp som jag bär och vara den person jag är för att jag får göra de erfarenheter jag gör. Jag är född i Iran ursprungligen. Men jag kan tala för mig och är uppvuxen här.
LÄS MER: Gita Navabi ny partiledare för Fi
4. På vilket sätt har de hjälpt dig till posten som partiledare?
– Jag har haft möjlighet att engagera mig politiskt, jag tror inte att alla har den tiden att avsätta till ett politiskt uppdrag.
5. Har du några skelett i garderoben?
– Faktiskt inte.
Gita Nabavi om kritiken mot Fi:s riksdagslistor
6. Ni har fått kritik för att ni väljer identitet före kompetens i era riksdagslistor, vad säger du om det?
– Jag tycker inte att det stämmer. Tittar man på valberedningens motiveringar har både kompetens och representation varit viktig. Så har det alltid varit för oss. Vi tillför en helt ny dimension till politiken, vi kommer med mycket kunskap och nya erfarenheter in i svensk politik.
7. Era opinionssiffror ligger på kring 2 procent, hur kan ni vara så övertygade om att ni tar er in i riksdagen?
– Vi har aldrig haft så bra förutsättningar som vi har nu. Vi har aldrig legat så här bra i mellanvalsperioder. Vi har heller aldrig haft valsedlarna utlagda tidigare. Det kommer vi ha i detta valet. Vi har erfarenhet av att ha arbetat fyra år i 13 kommuner. Vi har väldigt goda förutsättningar på det sättet.
Feministiskt initiativ om metoo-rörelsen
8. Varför har inte metoo-rörelsen gynnat er mer?
– Det handlar om föreställningen om att de här frågorna är personliga och inte politiska. Det är det vi behöver prata om. Jag tror att vi har velat låta den rörelsen få ha sin gång och det utrymme som behövs för att synliggöra de berättelserna. Vi har inte heller velat göra en politisk poäng av det. Det som behövs nu är att det finns politiska förslag för att hantera de strukturer som ligger bakom och därför måste vi prata om det.
9. Ditt parti driver frågan om förkortad arbetstid – för vilka yrken, med hur mycket och hur ska detta finansieras?
– Jag får hänvisa till vår statsbudget om du vill ha detaljer. Men det ska ske gradvis som när man gick från 48 timmar till 40 timmar. Vi ser att det finns möjlighet att skapa incitament för arbetsmarknadens parter att driva en arbetstidsförkortning och vi ser att det krävs en utbildningsinsats för att ha tillgång till den arbetskraft som vi behöver inom bristyrken för att kunna få till en arbetstidsförkortning.
– Vi pratar väldigt mycket om en feministisk skattepolitik som omfördelar och som innebär att vi inte är rädda för att höja skatterna och stärka skattkraften.
LÄS MER: Schyman övertygad om riksdagsplats trots 2 procent
10. Du är ändå partiledare så du måste kunna säga några specifika skatter ni vill höja eller införa?
– Vi vill förändra jobbskatteavdraget, där är vi tydliga. Vi pratar om att införa en förmögenhetsskatt, en förändring av rut- och rottjänster, att trappa ner och så småningom avskaffa dem. Och fastighetsskatten.
Målet: Sverige ska ha öppna gränser
11. Du vill ha helt öppna gränser och att ingen ska utvisas. Hur bedömer du att Sverige skulle klara det i dag?
– Vårt långsiktiga mål är att Sverige ska ha öppna gränser. Det är något vi ser att hela världen behöver ha. Vi har många människor på flykt och det kommer vara fler som flyr så småningom. Vi har faktiskt möjlighet att ge människor ett värdigt mottagande. Vi har råd att göra det och har avsatt pengar för det i vår statsbudget. Men vi ser också att det är ett långsiktigt projekt. Det är inget vi gör i morgon.
12. Ska dömda brottslingar, till exempel terrorister kunna utvisas?
– Jag tycker att det är jättekonstigt att utvisa människor. Det är märkligt att vi inte pratar om var vi då ska placera alla människor vi vill utvisa. Ska vi också utvisa människor som råkar vara födda här eller inte är födda här? Det är ett sluttande plan. Varför gör vi skillnad på folk och folk. Är inte människor människor?