Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1 139 kvinnor i upprop om teknikbranschen

Karin Adelsköld. Foto: Pressbild/Jessica Lund
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu sluter också kvinnor inom teknikindustrin upp i ett upprop mot sexuella trakasserier och andra former av kränkningar.

Under hashtaggen #teknisktfel vittnar de om sin utsatta situation. 

Uppropet har publicerats i DN

Karin Adelsköld är en av dem som skrivit på. 

– Jag har som journalist bevakat på teknikevent och jag har varit med om en stor vd som tafsade på mig och jag har också blivit kallad för kaffeflicka för att jag är ensam kvinna, säger hon till Expressen. 

Nu går kvinnor i tech-branschen ut under hashtaggen #teknisktfel och vittnar om hur de har blivit utsatta på arbetet. 

Det handlar, precis som tidigare, om sexuella trakasserier och andra former av kränkningar.

"En förmiddag på jobbet inom industrin blev jag överfallen, misshandlad och utsatt för ett grovt våldtäktsförsök. De två förövarna förklarade att tjejer inte hörde hemma där. Min arbetsgivares företagshälsovård tyckte att jag skulle klä mig mindre utmanande. Jag hade varselkläder, skyddsskor och hjälm", skriver en kvinna enligt DN.

"Under min tid på tekniska högskolan undvek jag att sminka mig för mycket eller klä mig för utmanande eller feminint då jag upplevde att kvinnor som gjorde det inte togs på allvar och sexualiserades", skriver en annan på DN.

Uppmanas på Facebook att berätta

På Facebook har kvinnor i tech-branschen uppmanats att dela med sig av egna erfarenheter: 

"Är du en kvinna som tar mod till dig att kräva en förändring inom teknikindustrin? Har du tröttnat på den rådande mansnormen? Att bli utsatt för allt ifrån ifrågasättanden i stil med "hur ska du som kvinna hantera den mansdominerade kulturen" till rena sexuella övergrepp. Har du vant dig vid att "en kvinna i teknik är en kvinna med skinn på näsan?"

Karin Adelsköld som startade bloggen Lilla Gumman för att jobba med de här frågorna är en av dem som har skrivit under uppropet. 

– Teknikbranschen som jag bevakat är oerhörd mansdominerat, det finns också en sexistisk jargong. Jag tror det kan bero på hur det ser ut på ingenjörsutbildningarna och högskoleutbildningarna, att det är så mansdominerat. Jag har jobbat med att få in fler kvinnor både på utbildningar och i branschen, säger Karin Adelsköld till Expressen. 

Hon berättar om att många kvinnor har berättat om hur de blivit utsatta för tafsande och sexuella trakasserier – men också om egna erfarenheter: 

– Jag har blivit tafsad på vid flera tillfällen, jag känner mig inte värst drabbad men när jag har försökt förmedla har jag fått noll gehör. Jag har dåligt samvete att jag inte orkat dra lasset mer, det är skönt att alla går samman nu, säger hon och fortsätter: 

– Jag har som journalist bevakat teknikevent och jag har varit med om en stor vd som tafsade på mig och jag har också blivit kallad för kaffeflicka för att jag är ensam kvinna. De är så vana att ha den här inställningen att de inte tänker på det tror jag.

Karin Adelsköld berättat vidare om hur han har sagt ifrån och larmat när det hänt – men utan att få gehör. 

– De svarar att så här är vår bransch.

Metoo-kampanj sedan en månad

I över en månad har nu kända och okända kvinnor beskrivit sextrakasserier och övergrepp och krävt förändring med hashtaggen #metoo.  

I spåren av #metoo har flera yrkesgrupper startat upprop de senaste veckorna, exempelvis vårdpersonal. 1 300 politiker har gjort samma sak. 456 skådespelerskor och ett stort antal kvinnliga jurister. För att bara några av väldigt många exempel.

 

Flera brancher som gått ut i upprop

#närmusikentystnar - musiker

#tytnadtagning - skådespelare

#medvilkenrätt - jurister

#visjungerut - opera

#teknisktfel - teknik

#imaktenskorridorer - politiker 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.