Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Då är intima massagen sexuell tjänst

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Underlivsmassagen bör prövas rättsligt, enligt åklagare.
Foto: Thomas Carlgren
Polisens prostitutionsutredare stöter ofta på tantrisk massage – som ett kodord för sexförsäljning.
Foto: Loka Kanarp

Den underlivsmassage som tantriska salonger erbjuder kvinnor kan vara olaglig – och falla under koppleri- och sexköpslagarna. 

– Om det innefattar beröring av könsdelar blir det en sexuell tjänst, säger kammaråklagare Eva Wintzell.

Tantrisk massage är ett välkänt begrepp hos polisens prostitutionsutredare – som ett kodord för sexförsäljning.

Ett antal tantriska kliniker erbjuder kvinnor så kallad yoni-massage, som beskrivs som en sensuell helkroppsmassage där beröring av kvinnans bröst och anus samt in- och utvändig massage av könsorganet ingår. 

Expressens artikel om fenomenet har väckt stor debatt – bland annat om lagligheten i verksamheten.

Den tantriska underlivsmassagen kan vara olaglig, enligt Eva Wintzell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Den skulle absolut kunna falla in under koppleribegreppet och sexköpslagen. Men man kan inte slå fast att den gör det. Man måste i varje specifikt fall förstå vad det är som har hänt eller vad det är för slags tjänst man får.

Var går gränsen till att något blir ett sexköp?

– Alla slags handlingar som är i underlivszonen, oavsett om det är manligt eller kvinnligt. Om det innefattar beröring av könsdelar blir det en sexuell tjänst. En manlig avrunkning och en motsvarande kvinnlig avrunkning är det samma. Lagen är könsneutral förstås, säger Eva Wintzell.

Krystad invändning

Lagstiftningen kan inte kringgås bara genom att påstå att massagen inte har ett sexuellt syfte, enligt åklagaren.

– Vid en förundersökning får man prata med människorna om vad de tänkt och gjort. Men om någon skulle bli avrunkad, men säger att det inte var sexuellt, utan av någon annan anledning – det är klart att det skulle kunna komma sådana invändningar, men de blir lite krystade. Det gäller för kvinnor också, säger Eva Wintzell.

Medan de som köper underlivsmassage kan bryta mot sexköpslagen riskerar massagesalongernas verksamhet, liksom marknadsföringen av massagen, att bryta mot kopplerilagen.

– Allt främjande av sexuella tjänster är koppleri. Bara man sätter upp en sådan verksamhet, där man avser att sälja sexuella tjänster, är det koppleri. Det behöver inte ha blivit något snusk, säger Eva Wintzell.

Åklagaren tycker att underlivsmassagen bör prövas rättsligt om det kommer in en anmälan, även om en utredning kan bli krånglig.

– Det är alltid lite svårbevisat vad som hänt i ett slutet rum, säger Eva Wintzell.

Tantrisk massage vanligt kodord

Tantrisk massage är ett välkänt fenomen för polisens prostitutionsutredare. Begreppet används på prostitutionssajter som kodord för att i förtäckta ordalag marknadsföra sexuella tjänster, utförda av kvinnor på män.

– Det är ofta kvinnor som befinner sig i en väldigt utsatt situation. De annonserar bland alla andra annonser som säljer sexuella tjänster, men skriver ”endast massage”. Men vi vet att det vid flera tillfällen ingår sexuella tjänster i priset, säger Mikael Lins, spanare på människohandelssektionen vid polisen i Stockholm.

Om den tantriska underlivsmassage som Expressen rapporterat om kommer att utredas kommenterar inte polisen.

– När man vidrör och sexuellt stimulerar kön, då kan köparen komma att misstänkas för brott. Sedan kan jag inte kommentera enskilda fall. Men uppfylls rekvisiten – att det har utgått en ersättning, det är en tjänst av sexuell karaktär och det finns ett uppsåt – då är det intressant för oss, säger Mikael Lins.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.