Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna varnar för indiska mutationen

Magnus Thyberg om leveransprognoserna.
Gatorna saneras i Storbrittanien.
Flera experter oroas för att den indiska mutationen kan runda coronavaccinen.
Foto: Weerapat Wattanpchaya / Colourbox

Flera fall av den indiska dubbelmutationen av coronaviruset upptäcks runtom i Europa.

Experterna menar att mutationen kan sätta käppar i hjulen för att kunna öppna upp länderna – då det finns en risk att mutationen kan smitta personer som redan har antikroppar mot corona. 

– Det är mycket oroväckande, säger Danny Altmann, professor i immunologi vid Imperial College i London till BBC.

Totalt 77 fall av den indiska dubbelmutanten har upptäckts i Storbritannien enligt de senaste siffrorna från den brittiska hälsomyndigheten PHE. För stunden klassas mutanten för en ”variant som utreds”. Men brittiska experter befarar att den snart kommer klassas som en ”oroväckande mutation”, rapporterar flera brittiska medier. 

Danny Altmann, professor i immunologi vid Imperial College i London, menar att Storbritannien snarast bör rödlista Indien för att motverka inresor från landet.

– Jag anser att vi bör vara mycket oroade över det här, mutationer kan förstöra våra planer och orsaka en tredje våg, säger Altmann till BBC.

Mutanten i Norden

Flera av fallen av den indiska mutanten i Storbritannien dateras så långt tillbaka som februari. En trend som hänger med även i Norden. I Danmark har elva fall upptäckts, samtliga i mars månad. Men fallen är också kopplade till varandra.

– Det är inte elva olika smittkedjor, vilket lugnar oss, säger Anders Fomsgaard, virusforskare och överläkare vid Statens Serum Institut i Danmark till Danska TV2.

Anders Fomsgaard, virusforskare och överläkare vid Statens Serum Institut i Danmark, oroas över att varianten kan infektera personer med antikroppar.
Foto: Statens Serum Institut

Han utrycker samtidigt sin oro över att de två delar av viruset som har muterats är kopplade till att kunna infektera någon som redan haft covid.

– Eftersom båda är kända för att vara relativt resistenta mot antikroppar så verkar det troligt att det är något vi får hålla ett öga på, säger Fomsgaard.

”Ökad risk att smittas på nytt”

Också i Norge har fall av den indiska dubbelmutanten upptäckts. Det handlar om en person som flugit till norska Bergen som burit på mutationen. Norska Socialdepartementet kallar det för en ”escape-mutation” och menar att det finns en risk att det muterade viruset kan ta sig förbi ett vaccinerat immunförsvar.

– Det är helt enkelt en något ökad risk för att smittas på nytt om man har haft en genomgången infektion eller om man har blivit vaccinerad, säger Espen Rostrup Nakstad vice hälsodirektör till Dagbladet.

Professorn manar till lugn

Ännu har inga fall av den indiska mutationen upptäckts i Sverige. Och Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och sakkunnig vid Folkhälsomyndigheten manar till lugn.

– Gemene man behöver inte oroa sig, forskarna undersöker om vaccinen kommer fungera och om viruset är mer smittsamt, säger han till TV4 Nyheterna.

Samtidigt menar han att det inte finns några garantier för att mutationen kommer kunna motas vid den svenska gränsen.

– Det är svårt att säga om vi kommer kunna stänga ute viruset från Sverige, säger Mirazimi.

Espen Rostrup Nakstad vice hälsodirektör vid socialdepartementet i Norge.
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Brittiska mutationen har tagit över: ”Ökar risken att dö”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.