Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zytomierskas varning efter sonens plötsliga sjukdom

Nu vill hon varna andra föräldrar om sjukdomen.
Katrin Zytomierska.
Foto: Michaela Hasanovic
Katrin Zytomierska skriver på Instagram.
Foto: Instagram.

Natten till söndagen drabbades Katrin Zytomierskas son Falke, 3, av andningssvårigheter.

Ambulanspersonalen var snabbt på plats, och de kunde konstatera att det rörde sig om falsk krupp.

Nu vill hon varna andra föräldrar om sjukdomen.

Katrin Zytomierskas son Falke drabbades i helgen av andningssvårigheter när han sov.

Det hände Falke inatt. Jag vaknade av ett märkligt ”skällande”. Det var Falke. Han fick inte luft och hade panik så klart. Jag ringde 112 och ambulansen var hos oss på några minuter.”, skriver Katrin Zytomierska på Instagram.

Medan de väntade på ambulanspersonalen hade hon virat en filt runt sonen och tagit med honom ut på balkongen på inrådan från vårdpersonalen, men han hade fortfarande svårt att andas.

Jag behöll mitt lugn i alla fall utanpå min kropp. Inne i min kropp hade jag så klart samma panik som Falke. Jag vill minnas att jag såg en massa färger framför ögonen kanske det var min reaktion på att jag var nära att kollapsa jag vet inte.

Hyllar ambulanspersonalen

Det visade sig vara falsk krupp, en sjukdom som kan medföra andningssvårigheter för mindre barn. Ambulanspersonalen behandlade Falke, så de behövde inte åka in till sjukhuset.

Jag vet att det kan ske igen men nu är jag förberedd. Upp i sittande position, inget vatten att dricka. Ut på balkongen. Ringa 112 om det inte går över.”

Kommentarsfältet fylldes snabbt kommentarer från folk som ville visa sitt stöd. Vissa föräldrar berättade om liknande situationer som drabbat dem tidigare.

Det var första gången jag fick uppleva något riktigt obehagligt med något av mina barn men säkert inte den sista. Skönt att veta att jag pallar stressen och att ambulansen kom så fort.

Expressen har talat med Katrin Zytomierska som hänvisar till Instagraminlägget.

Symtom vid krupp

Krupp brukar ge ett eller flera av följande besvär:

Barnet får en skällande hosta.

Det piper eller väser när barnet andas, särskilt när barnet andas in.

Barnet får ansträngd andning.

Barnet blir hes.

Innan kruppbesvären börjar kan barnet ha haft vanliga förkylningssymtom i någon eller några dagar. Besvären kan också komma plötsligt, utan att barnet har haft några förkylningssymtom.


Vanligast på kvällen

Besvären vid krupp beror på att stämbanden och området nedanför stämbanden har blivit svullna. När barnet ligger ner ökar svullnaden. Därför kommer ofta kruppbesvären på kvällen när barnet ska sova eller har sovit en stund.

Besvären startar ofta direkt med skällande hosta och att det piper eller väser när barnet andas in. När barnet kommer upp i sittande eller stående ställning brukar besvären minska.

Kruppbesvären brukar pågå i ett till två dygn, och sällan längre än en vecka. Vissa barn har besvär även på dagen, även om besvären oftast är värre på natten.  

Krupp kan vara obehagligt både för barnet och för dig som vuxen. Men det är ovanligt att krupp leder till allvarliga besvär.

Svårare besvär med andningen

Ibland kan besvären hos barnet bli svårare. Var uppmärksam på barnets andning och hur hen mår i stort.

Vid svårare besvär med ökande andnöd ser det ansträngt och jobbigt ut när barnet andas. Andningen blir snabbare och hjärtat slår fortare. Huden mellan revbenen och kring nyckelbenen kan dras inåt när barnet andas in.

Vid mycket svåra besvär kan barnets läppar och fingrar blir blåfärgade. Det är ett tecken på syrebrist. Barnet blir då också mycket trött och orkeslös. Allmän blekhet och svaghet hos barnet är också allvarliga tecken. 


Källa: 1177.

Professorns sågning av Zytomierskas coronareklam: ”Helt sjukt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.