Katrin Zytomierska fick massiv kritik för sina uttalanden i "Malou efter tio" i TV4. Foto: TV4Katrin Zytomierska fick massiv kritik för sina uttalanden i "Malou efter tio" i TV4. Foto: TV4
Katrin Zytomierska fick massiv kritik för sina uttalanden i "Malou efter tio" i TV4. Foto: TV4
Nu väljer hon till sist att pudla efter kritikstormen.Nu väljer hon till sist att pudla efter kritikstormen.
Nu väljer hon till sist att pudla efter kritikstormen.

Zytomierska vänder helt – ber om ursäkt

Publicerad

Nu pudlar Katrin Zytomierska efter att hon fått massiv kritik för sina uttalanden i "Malou efter tio" i TV4.

sin blogg ber hon om ursäkt för att hon kallat överviktiga personer fula och lata.

"Det jag ville få fram lyckades jag inte formulera på rätt sätt och det är jag väldigt ledsen för" skriver hon.

Bloggerskan Katrin Zytomierska var i studion hos Malou von Sivers i tisdagens "Malou efter tio". Hon skulle diskutera kroppsideal och övervikt.

Zytomierska menade att överviktiga personer är lata och oattraktiva vilket ledde till en kritikstorm mot både henne och programmet. Zytomierska kommenterade en film där konstnären Stina Wollter dansade i bara underkläderna som ett exempel på att många runda personer stolt visat upp sina kroppar på nätet.

Katrin Zytomierska har nu i ett blogginlägg bett om ursäkt för sina uttalanden i tv. Men hon riktar inte sin ursäkt direkt till Stina Wollter eller nämner henne vid namn. Hon skriver:

 

LÄS MER: Du har ingen rätt att håna min kropp, Katrin

 

"Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de människor som tagit illa vid sig av saker jag sade i programmet. Förlåt. Det jag ville få fram lyckades jag inte formulera på rätt sätt och det är jag väldigt ledsen för. Det är alltid nervöst att sitta i en TV-soffa och bli intervjuad av en journalist, man blir stressad inombords och hinner inte tänka igenom sina svar. Det är i sig ingen ursäkt för att jag sade klumpiga saker, men möjligtvis en del av förklaringen".

Blivit berörd

Hon berättar i bloggen att hon nästan hela sitt liv kämpat med sin vikt och försökt banta med olika dieter, och att hon de senaste åren mått "otroligt bra" både på insidan och utsidan. Detta efter att ha satsat på lågkolhydrats-mat. Hon har skrivit kokböcker och hjälpt andra att gå ner i vikt, förklarar hon.

Katrin Zytomierska skriver att hon blivit berörd av människor som kämpat med sin vikt och att hennes mål är att hjälpa dem till den bättre hälsa.

Hon säger i bloggen många barn lider av övervikt och att "vi måste inse att det är ett enormt samhällsproblem. Jag vill inte att barn ska behöva vara överviktiga. Det är vi vuxna som bär ansvaret. Vi måste vara förebilder för våra barn."

Zytomierska avslutar bloggen med att slå fast att "man får se ut precis som man vill. Huvudsaken är att man mår bra och att man är hälsosam – om inte för sin egen skull så för våra barns skull."

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag