Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Zytomierska: "Vi är inte kära i varandra"

Nu svarar Katrin Zytomierska på kritiken efter hennes kontroversiella medverkan i "Malou efter tio", och berättar att försäljningen av hennes produkter ökar. Foto: Michaela Hasanovic
Expressens Pascal Engman och Katrin Zytomierska. Foto: Michaela Hasanovic
"Jag lever med inställningen att man ska ta vara på livet. Göra sig själv ett så bra liv som man kan." Foto: Michaela Hasanovic
Bingo och Katrin. Foto: Sven Lindwall

Efter separationen från Bingo Rimér vill Katrin Zytomierska helst ha ett öppet förhållande.

Nu svarar bloggaren på kritiken efter hennes kontroversiella medverkan i "Malou efter tio", och berättar att försäljningen av hennes produkter ökar.

– Jag känner mig inte ett dugg ovanlig när jag i USA. De har ett ord som heter fat trashing, som går ut på att mobba feta människor i media, säger Katrin Zytomierska.

Befinner du dig på en bra plats i livet?

– Ja. Jag lever med inställningen att man ska ta vara på livet. Göra sig själv ett så bra liv som man kan. Inte nöja sig med mindre än vad man önskar. Det har varit kämpigt och knivigt det senaste året. Jag och Bingo har trilskats för hitta en bra relation efter att romantiken försvann.

Varför?

– Eftersom vi har två barn prioriterar man bort sig själv. När man fått barn förändras väldigt mycket. Man slutar tänka på sig själv, lever nästan uteslutande för att göra det så bra som möjligt för sina barn. Vi såg bort oss själva. Tragglade på. Att splittra upp en familj är inget man önskar. Man går runt och mår dåligt. Men man skiter i det. Pressar bort de tankarna, för att fokusera på barnen.

När förstod ni att det inte fungerade?

– Det är ju något som smyger sig på men det var ett tag sen. Plötsligt insåg vi att vi blivit goda vänner i stället.

Jobbigt.

– Både och. Det är ju bra att man inte blir bitter och arg på varandra utan bibehåller en bra relation. Men det är klart när man väl fattar beslutet att man inte längre vill leva ihop som ett par så blir det lite rörigt.

Det känns som en väldigt modern skilsmässa. Bingo bodde hemma hos din mamma med barnen medan du var i Los Angeles. Men hur ska det gå när någon av er träffar en ny?

– Bra. Vi är inte kära i varandra utan vi unnar varandra kärlek och lycka.

 

LÄS MER: Zytomierska rädd för att förlora sina barn

 

Du har ingenstans att bo nu?

– Nej, jag renoverar en ny lägenhet. Vi har inte haft någonstans att bo på ett tag och det har varit jobbigt. Vi har hattat mellan min mamma, vänner och landet. Det är bara att bita ihop och ta sig igenom. Snart har vi vårt drömboende och all trygghet som det kommer att innebära.

Vill du träffa någon?

– Just nu känns det som att får jag välja vill jag helst leva själv med mina barn. Ha ett förhållande med någon kille, men inte flytta ihop.

Ett öppet förhållande?

– Jag lever själv och är öppen för allt. Träffar killar på mina villkor och gör trevliga saker. Jag önskar att jag kunde leva ett liv där jag inte är exklusiv. Utan där jag kan träffa olika människor hela tiden, suga ut det mesta av livet. Men det är väl inte realistiskt. Blir man kär vill man vara exklusiv åt båda håll.

När kom du fram till det?

– Det var längesedan. Jag har haft många förhållanden. Alla har resulterat i samma sak. Man träffar en kille, blir jättekär, slukas upp. Sen går det över. Blir successivt något annat som efter ett par år blir något ganska tråkigt. Man börjar skita i hur man ser ut, slutar sminka sig, det gör att relationen blir dålig.

I "Malou efter 10" så kallade du människor, som du anser vara överviktiga, för "fula och oattraktiva".

– Jag sa inte fula. Jag tror det är påhittat, jag använder inte sån formulering.

Det sa du.

– Jag sa att jag tycker det är oattraktivt och ohälsosamt att vara överviktig.

Mår de bättre av att höra att de är oattraktiva, eller fula?

– Jag tror att det triggar de flesta att ta tag i sin hälsa. Men framför allt skapar det debatt och det är mitt syfte.

 

LÄS MER: Katrin Zytomierska: "Jag är helt hemlös"

 

Har du aldrig blivit ledsen över något som sagts om dig?

– Det har jag inte. Jag tycker det är bra om det finns de som tycker att jag är ful. Alla tycker inte lika. Det finns tjejer som lever efter att se anorektiska ut. Jag tycker inte att det är snyggt. Jag kan erkänna att det föll ut fel i intervjun. Mitt sätt att uttrycka mig på är plumpt. Men det jag menar är att jag är så trött på lata människor som inte kan ta tag i sig själva och äta hälsosam mat, röra på sig, och faktiskt må bra.

Katrin Zytomierska. Foto: Olle Sporrong

Du har drivit en PR-byrå. Nu säljer du produkter för att få människor att gå ner i vikt. Använder du medvetet de ordval du gör för att skapa uppmärksamhet kring dina produkter?

– Det är klart att jag som entreprenör och affärskvinna alltid har i bakhuvudet att allt jag gör är för att främja mitt företag. Jag sitter här också, för att göra det. När jag medverkar i mediala sammanhang är det för att jag har ett intresse av förmedla min filosofi och för att sälja fler produkter. Absolut.

Du förstod att det skulle bli rubriker?

– Nej, det förstår jag aldrig. Handen på hjärtat. En överviktig tjej som står och dansar i trosor och behå på Instagram för att hon vill exponera sin kropp, som hon uppenbarligen älskar och är stolt över, varför ska hon bry sig om jag tycker att hon är oattraktiv? Folk skriver till mig att jag ser ut som en kossa, är ful eller att mina ögon sitter för tätt ihop. Jag har aldrig brytt mig. Varför ska de överviktiga bry sig.

Jag förstår faktiskt att folk blir ledsna.

– Inte jag.

Ärligt?

– I min första bok är jag mycket hårdare och mer rakt på sak. Det har triggat tusentals att ta tag i sig själva och sen kontakta mig för att tacka att jag ”fick igång” dem.

Det är väl onödigt hårt att skriva att du tycker att människor med en viss kroppsform är äckliga och fula?

– Som sagt, det har fungerat bra. Många läser det, tar åt sig, och vill visa att de kan gå ner en massa kilon. Sen hör de av sig och tackar för att jag triggat dem.

Om man inte har kraften eller ens lusten att göra det?

– Det är upp till dem om de tar åt sig. Säger någon att det är fult att ha en stor näsa och tätt sittande ögon. Det är upp till mig att ta åt mig.

Du kanske är ovanlig.

– Jag känner mig inte ett dugg ovanlig när jag i USA. De har ett ord som heter fat trashing, som går ut på att mobba feta människor i media.

Och du tycker det är bra?

– Det verkar funka ”over there”.

Finns inte risken att unga ser att det är okej att ge sig på överviktiga och sen gör de det på skolgården också.

 

LÄS MER: Zytomierska vänder helt – ber om ursäkt

 

– Men jag tycker inte barn ska få vara överviktiga heller.

Ska man mobba dem för det?

– Man ska inte mobba men man ska agera. Barn är taskiga mot varandra, det är ingenting nytt.

Förvisso, men ska vi legitimera det och ge dem ännu en angreppspunkt?

– Så skulle man kunna säga om alla ämnen. Då skulle man kunna säga "varför är alla människor i tidningen smala och snygga?". Varför skriver de om hur man får den perfekta hyn, sminka sig. Det är inga osminkade överviktiga tjejer som är med i Veckorevyn. Det bidrar lika mycket till att barn måste se ut på ett visst sätt. Det är upp till föräldrarna att skapa trygga barn med bra självkänsla. Jag har blivit uppfostrad till att tycka att jag är bäst i världen.

Alla föräldrar har inte lyckats med det, ska vi låta deras barn lida för det då?

– Nej det har de ju inte. Det är sant. Och synd.

Finns det inte en risk att vara så hård mot människor. Det finns ju faktiskt människor som hatar sig själva och sin kropp så mycket att det kan bli droppen som får bägaren att rinna över.

– Visst, jag förstår ditt resonemang. Samtidigt måste det finnas några få människor i varje land som är beredda att offra lite för att få i gång en debatt. Vi får inte glömma att fetma är ett av samhällets stora problem. Genom att hela tiden vara slätstruken och artig och politiskt korrekt blir det ingen effekt. Ta bilden på den döda pojken (Aylan Kurdi) som lades ut.

Vad är det med den?

– Världen har fått information att det är krig och barn som far illa, den informationen har man fått hela tiden. Ibland krävs det att något sker som gör att det blir en het debatt. Då måste det finnas någon person som tar på sig...

Ledartröjan?

– Precis. Typ. Jag är glad att debatten blev så het. Det är inte första gången det är mediestorm kring mig. Det blir extremt när jag gör någonting. Ingen annan offentlig tjej i Sverige kan säga något som får folk att haja till på det sättet. Det är bara jag som gör sånt i Sverige.

Tassar folk på tå runt dig?

– Aldrig i Stockholm. Självklart när jag ger mig ut i landet. Människor tycker att jag är jävligt cool. På ett, för mig, ganska obegripligt sätt. Jag försöker förklara för människor att jag bara är som jag är. Tänk dig själv. Du bara går runt och är den du är. Tränar, festar, hänger med någon polare. Sen åker du till Göteborg och människor kommer fram och säger "Pascal, Pascal är det du? Du är så jävla cool. You go girl. Fortsätt som du gör". Jag tycker liksom inte att jag gör något märkvärdigt.

Gör det dig glad?

– Klart jag blir. Det skulle du också bli.

En "vanlig" människa får inte all den positiva bekräftelsen. Kan det inte vara så att du har svårt att sätta dig in i deras situation?

– Men om jag säger till en överviktig tjej i Mölnlycke "ta tag i dig själv, börja träna, ät nyttig mat, så kommer du att bli lyckligare". Jag är övertygad om att hon tar till sig det.

Katrin, nu säger jag inte att alla överviktiga varit mobbade i sina liv, men tror du inte att många redan gått igenom ett helvete i skolan där folk varit elaka på grund av personens vikt. Vad hjälper det att du är taskig?

– Jag vet inte vad hon varit med om i sitt tidigare liv men jag är övertygad om att hon vet och vill göra en förändring. Jag tror att jag hjälper henne i rätt riktning med mitt sätt att bemöta henne.

Okej.

– Jag har inte valt att vara en offentlig person. Kändisar åker fast för att de knarkar på krogen. Kolla på Victoria Beckham och Angelina Jolie, de är levande skelett. Hade det varit så att offentliga personer kände ett ansvar att förmedla en korrekt bild av hur människor ska leva, då hade inte Angelina Jolie vägt 34 kilo. Ska jag behöva anpassa mitt liv för att massa människor tycker att jag är spännande att följa? Jag tänker inte vara 75 och ångra mig för saker jag aldrig sa. Jag är ingen prinsessa.

Du tror att du gjorde mer gott än ont i "Malou efter tio"?

– Jag har gjort det här flera gånger. Resultatet är alltid positivt. Försäljningen av mina produkter ökar alltid. Jag tror att jag lyckas förmedla att jag är en vettig person. De flesta förstår att det jag säger är av välmening. Jag sitter i direktsänd morgonsoffa och väljer själv att ge mig in i debatten. Jag tar smällen och blir uthängd i häxjakten som alltid är på mig i media.

Är det inte ett trovärdighetsproblem att du även har ett ekonomiskt intresse i det?

– Nej. Jag står för det. Alla som följer mig vet att det viktigt för mig att tjäna massor med pengar. Livet är aldrig så roligt som när man har gott om pengar. Bo på femstjärniga hotell är roligare än trestjärniga. Är man på krogen är det väl fan så mycket roligare att sitta med sina vänner kring ett bord med tio flaskor champagne än stå och trycka i baren med en Gin & Tonic.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.