Oscar Zia berättar om de taskiga kommentarerna i skolåldern som sårade honom. Foto: Sven LindwallOscar Zia berättar om de taskiga kommentarerna i skolåldern som sårade honom. Foto: Sven Lindwall
Oscar Zia berättar om de taskiga kommentarerna i skolåldern som sårade honom. Foto: Sven Lindwall
I lördags stod 19-åringen på Melodifestivalens scen i Norrköping. Foto: Sven LindwallI lördags stod 19-åringen på Melodifestivalens scen i Norrköping. Foto: Sven Lindwall
I lördags stod 19-åringen på Melodifestivalens scen i Norrköping. Foto: Sven Lindwall

Zia om de tuffa åren: "Jag blev ledsen"

Publicerad

När de andra killarna spelade fotboll valde Oscar Zia att sätta sig framför pianot.

Nu berättar den Melodifestivalen-aktuella sångaren om de kämpiga åren i skolan.

– De kallade mig bög, säger han.

Inför Melodifestivalen valde Oscar Zia, 19, att komma ut.

Nu berättar han om hur de andra killarna i skolan retade honom.

– "Vad håller du på med din bög". Det var sådana grejer.

Oscar Zia berättar att han ofta funderar över könsroller.

– Jag tycker att det är så sjukt att om du är snubbe och spelar fotboll och hänger med dina killkompisar då kan du slappna av. Men är du i stället kille och sjunger eller på något sätt går emot normen, då måste du vara på din vakt, säger han och fortsätter:

– Du ska vara lite orolig för att nu kanske folk kommer var taskiga mot dig. Sådana grejer stör mig otroligt mycket. Dels för att jag känner igen mig så mycket i det från när jag var liten och dansade och sjöng och ville synas.

Att bli retad gjorde ont.

– Jag blev nog ledsen i stunden. Och tänkte att det inte var så snällt sagt. Men jag har aldrig frångått att det är det här jag älskar.

 

LÄS MER: Oscar Zia: Då fick jag lite panik

 

Oscar Zia berättar också om hur det var innan han valde att berätta om sin sexuella läggning.

– Jag tänkte att det här går väl över. Vad är det där för tankar jag har? Men sedan gick det där ganska snabbt förbi för jag kände att nej, jag kommer aldrig någonsin känna någon attraktion till någon av mina tjejkompisar, säger han och fortsätter:

– Jag bestämde mig för att nu får jag acceptera det här. Nu är det bara så.

Det var inför Melodifestivalen som Oscar Zia kände att han behövde berätta.

– För att jag ska kunna stå på Mello-scenen med en låt som jag skrivit själv om som handlar väldigt mycket om funderingar jag har i livet så tyckte jag att det var viktigt att berätta min historia för att kunna göra det 100 procent ärligt.

Oscar Zia tvivlade på att komma ut

Oscar Zia berättar samtidigt att han ofta tvivlade på att det var rätt beslut att komma ut.

– Absolut, supermånga gånger. Men jag tvekade inte för att jag inte kände att jag inte ville utan för att jag kände att gud vad detta är onödigt. Varför ska jag behöva berätta det här? Det här är den absolut mest ointressanta nyheten som någonsin kommer kunna skrivas i en tidning.

 

LÄS MER: Oscar Zia hyllas efter att han kommit ut

 

Samtidigt berättar Oscar Zia att han blir rörd av alla fina ord och att han tycker att det är viktigt att vara en förebild för unga människor.

– Jag kanske kan hjälpa andra. Jag hoppas det. Är det någon människa där ute som jag har hjälpt lite är jag superglad.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Johanna Bladh

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag