Zelmerlöw: Förstår att jag inte mådde hundra

Skriver om sitt liv. "Alla texter handlar om mig. Saker jag upplevt. Olika känslor. Det var svårt att skriva om slutskedet på ett förhållande", säger Måns om nya skivan. Foto: TOMMY PEDERSEN
Foto: Tommy Pedersen

Efter åren som programledare är artisten Måns Zelmerlöw tillbaka.

I början på februari släpps hans "Barcelona sessions" - plattan som blev till terapi och som han hoppas blir startskottet för en internationell karriär.

- Det var svårt att skriva om slutskedet på ett förhållande, säger han.

Det var ingen Britney han gjorde, Måns Zelmerlöw.

Det var inget plötsligt infall. Ingen kollaps. Inget sammanbrott.

Faktum är att han inte ens gjorde det själv.

- Jag hade planerat det i tre månader. Jag har alltid undrat hur jag ser ut i rakat. Min frisör sa till mig att komma in, så att jag inte skulle se helt platt ut i ansiktet, säger han.

Annars har den senaste tidens rubriker om Måns handlat om hans fortplantningsplaner. Ska han ha barn? Är han förlovad?

Det ska han inte - än.

- Nej. Jag skulle absolut vilja ha barn någon gång i mitt liv men inte nu. Och jag är inte förlovad, säger han.

Sedan tre år tillbaka har Måns jaktlicens. Men de stora troféerna har uteblivit - helt.

- Jag har i princip inte skjutit ett enda djur.

I princip?

- Okej då, jag har aldrig skjutit ett djur. Aldrig avfyrat bössan förutom på övning. Men nu senast fick jag en älgko på hundra meters avstånd. Hon sprang rakt mot mig, i sicksack, vilket gör det ännu lättare. Fast jag hade satt på ett alldeles för stort kikarsikte. Det enda jag såg i siktet var en brun blaffa. Jag förstod inte ens vilken del jag siktade på. Och - att sätta ett rövskott på en älg - då får man skit. Framförallt är det synd om älgen. Så jag tog inte skott, då heller.


Den 5 februari kommer "Barcelona sessions", albumet han jobbat på sedan nästan två år tillbaka. Plattan skapade han på takterrassen till lägenheten i Barcelona, tillsammans med låtskrivarna Robert Habolin och Gavin Jones.

- På kvällen kom det fram en och annan Estrella-öl. Man gick ut och käkade. Drack gott vin. Kom tillbaka och satt uppe och skrev resten av natten. Det var fantastiskt att sitta i T-shirt på altanen under stjärnorna.

- Jag har en dröm om att komma utanför Sveriges gränser, göra en Europa-turné någon gång i livet. Jag tror att den här plattan är ett bra startskott.

Ett halvår innan arbetet påbörjades hade Måns och exflickvännen Marie Serneholt gjort slut.

Tiden efteråt blev turbulent.

- Sommaren hade mynnat ut i uppbrottet med Marie, alla skriverier som följde i flera veckor. Det tog aldrig slut. Jag brukar vara bra på att hålla undan såna grejer, trycka undan dem. Men det blev för mycket. Barcelona blev en fristad där jag bara kunde vara. Jag tog med en massa polare ner. Det är klart det blev festresor. Mest nere på stranden. Klubbarna därnere.

Det blev en hel del sprit - men han sträcker sig inte så långt att han skulle beskriva tiden "som i en dimma".

- Visst, minnena flyter ihop lite. En av de resorna var det jag och en polare som bodde på W Hotel. Vi låg bara vid poolen och drack sangria i fem dagar. Sen gick vi ut och klubbade på kvällarna. Jag gick inte ner mig, men när jag ser tillbaka på den tiden förstår jag ju att jag inte mådde helt hundra. Jag tror att det dröjde ett halvår innan det började vända. Att börja jobba med den nya plattan blev som ett terapisamtal.

- För första gången under hela min karriär fick jag sortera minnen, känslor, som jag tidigare bara stressat förbi. Alla texter handlar om mig. Saker jag upplevt. Olika känslor. Det var svårt att skriva om slutskedet på ett förhållande.

Du sjunger alltså om när det tog slut med Marie?

- Jag har varit i fler förhållanden. Jag kommer inte att säga vilket eller vilka förhållanden det är. Men det handlar om hur jag upplevt det.

Är det en hårdare Måns vi får se framöver?

- Jag tror aldrig jag kommer bli hård. Men bara för att jag gör den musik jag nu gör måste jag inte vara hård. Det finns en del av mig som är Allsångs-vänlig och en som är...

...barnförbjuden?

- Haha, det vette fan. Men mer poprockig i alla fall. Mindre Allsång. Förstå-sig-påarna tyckte att jag skulle släppa en "Best of Allsång"-platta, smida medan järnet var varmt. Jag ville börja om i stället. Skriva något självbiografiskt, där varje låt förmedlar någonting.

Men var är svärtan. Skiten. Har du trashat något hotellrum?

- Alltså, jag städade ju hotellrum på Djingis Khan i Lund en hel sommar. Jag tror jag är skadad efter den tiden. Killgäng som bajsade på golvet, någon som sprejat ut tandkräm över hela rummet, så fick man stå där på heltäckningsmattan och försöka få bort det. Jag har inte varit så hård mot hotellrummen alls i min karriär.

Har du någon gång älskat till din egen musik då?

- Haha nej. Men vad fan Pascal, det kan ju också bero på att jag bara har typ en och en halv hit. Jag har gjort väldigt många företagsgig under de här fyra åren. Varenda gång jag står där blir jag förbannad på att jag inte har fler hits. Jag kör ju "Cara mia" och "Hope and glory", sen blir det tjugo covers. Med den här plattan hoppas jag att det blir annorlunda.

Marie och Måns gjorde slut 2011.

Måns Zelmerlöw

Namn: Måns Zelmerlöw.
Född: 13 juni 1986 i Lund.
Yrke: Artist, musiker, dansare och programledare.
Bor: I lägenhet i centrala Stockholm.
Familj: Flickvännen Azra Osmancevic.

Karriären i korthet

Programledare: "Lilla Melodifestivalen" (2007), "Sommarkrysset" (2010), "Melodifestivalen" (2010), "Allsång på Skansen" (2011-2013).
Musikaler: "Grease" (2006), "Footloose" (2007), "Romeo och Julia" (2011), "Spök" (2013).
Filmröster: "Planet 51" (2009), "Trassel" (2010)
Album: "My own Idol" (2005), "Stand by For" (2007), "MZW" (2009), "Christmas with Friends" (2010), "Kära Vinter" (2011), "Barcelona sessions" (2014).
Övrigt: Blev femma i talangtävlingen "Idol" i TV4 2005. Året efter vann han TV4-tävlingen "Let´s Dance" med Maria Bild.
Aktuell: Med nya albumet "Barcelona sessions" som släpps 5 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.