Foto: Sigi Tischler
 Foto: Sigi Tischler

Zelmani jobbar med tystnaden

Publicerad
Uppdaterad
Egentligen vill jag vara ogenerat egoistisk med Sophie Zelmani. Ha henne fullständigt för mig själv i ett rum ingen annan når.
Nej, inte för hennes skönhets skull. Utan faktiskt för musiken. Och ja, visst kan jag höra den på skiva. Men det är den där speciella vibrationen som hennes livespelningar uppnår som jag vill åt.

Då hon andas i rummet trots att det knappt hörs. Hennes försiktiga närvaro som fyller salongen, där hennes ord viskas fram men är så tydliga ändå.
Åren på scen har gett henne större pondus. Hon förgås inte av blygsel. Kan prata med sin publik. Ta några danskliv. Skåla.
Men den där underbara gåtfullheten släpper hon inte.
Med kapellmästare och suveräne gitarristen Lars Halapi som orkestral motor ges hon möjligheten att jobba med tystnaden.

Men orkestern utmanar henne också. Driver på, ökar farten, skapar larm och kontrasterar effektivt Sophie Zelmanis återhållsamhet. Känslan är att det alltid kan bli mycket mer än så. Kanske just för att jag inte får ha henne och bandet för mig själv.
För när Sophie Zelmani sjunger borde det vara under största möjliga tystnad för bästa möjliga känsla. Synd att inte alla begriper det.

Sophie Zelmani

Trädgår’n Göteborg
Publik: 1 000 (utsålt).

+
Sophie Zelmanis känsla för integritet.
- Publiks brist på största möjliga tystnad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag