Zara Larsson Foto: /All Over PressZara Larsson Foto: /All Over Press
Zara Larsson Foto: /All Over Press
We are Sthlm-festivalen Foto: Alexander Tillheden/We Are SthlmWe are Sthlm-festivalen Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm
We are Sthlm-festivalen Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm

Zara Larssons skarpa kritik: "Slutar värre"

Publicerad

Polisen mörkade massövergreppen på ungdomsfestivalen "We are Sthlm".

Zara Larsson spelade på festivalen i somras – och riktar nu kritik mot polisens agerande.

"Ett ofredande är ett ofredande. En våldtäkt är en våldtäkt. Ett svin är ett svin, oavsett bakgrund.", skriver Zara Larsson på sin blogg.

Det var i helgen som det uppdagades att polisen mörkat massövergreppen på ungdomsfestivalen "We are Sthlm", som arrangeras av Stockholms stad, i två år.

Runt 150 flickor ska ha berättat att de utsatts för övergrepp vid festivalen i somras, enligt en anställd på festivalen.

Polisen har, efter att ha mötts av skarp kritik, anmält sig själva.

– Här har vi uppenbart brustit, sa Ulf Johansson, regionpolischefen i Stockholm, under måndagen.

 

LÄS MER: Festivalövergrepp mörkades av polisen

 

Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen, förklarade skälet till att brott av den här typen inte rapporteras så här:

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, sa han till Dagens Nyheter.

Zara Larsson, 18, spelade på festivalen i somras. På sin blogg skriver hon nu själv om uppgifterna.

"Efter förra årets helg skrev polisen att ’’det har varit förhållandevis få brott och få omhändertagande med tanke på deltagandet’’ men det visar sig nu att detta inte alls stämmer. Redan första dagen fick polisen höra om killgäng som ofredade tjejer i publikhavet, som systematiskt omringade dom och tafsade, precis som nyår i Köln", skriver Larsson på sin blogg.

Zara Larsson kritiserar också polisens uttalande om att de inte vågar säga som det är, för att de tror att det "spelar Sverigedemokraterna i händerna".

"Det uttalandet tycker jag känns så jävla olustigt. Vad exakt menar dom med det? Antagligen tycker polisen att det är som att hälla bensin på en brinnande eld, att man matar Sverigedemokaterna med någonting som de skulle kunna använda för att stärka sin främslingsfiendliga politik med, eftersom de flesta förövarna hade utländsk bakgrund. Jag anser att det är helt irrelevant. Ett ofredande är ett ofredande. En våldtäkt är en våldtäkt. Ett svin är ett svin, oavsett bakgrund", skriver Zara Larsson.

 

LÄS MER: Polisen anmäler sig själva efter kritiken

 

Zara Larsson tror att mörkandet förvärrar situationen.

"Personligen så tror jag att polisen bet sig själv i svansen. Att försöka dölja något sånthär slutar bara värre. Jag hävdar även att det är synd att polisen känner sig tvungna att göra detta, att etnicitet helt plötligt blir avgörande när det är någon som inte är blond och heter Erik. Män våldtar. Svenska män våldtar. Utomeuropeiska män våldtar. Hela grejen känns väldigt odemokratisk och dyster. Kort och gott, summan av kardemumman – Polisen gjorde fel. Fokuset borde såklart ligga på mäns beteende mot kvinnor i allmänhet", skriver Zara Larsson och fortsätter:

"Hoppas alla tjejer där ute mår bra. Ta hand om er! Och om ni ser någon bli utsatt för ofredande, ge han en box på kuken".

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag