Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huaweis svar efter Zara Larssons ord

Zara Larssons har kritiserats för samarbetet.
Zara Larsson avbryter samarbetet med Huawei efter den massiva kritiken.Foto: GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK / GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Huawei menar att samarbetet från början var tidsbestämt och tog slut förra året.Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson.Foto: JOE SUTTER / STELLA PICTURES/PACIFICCOASTNEWS/AVALON.RED B6
Zara Larsson.Foto: ADMEDIA, INC / CHRISTOPHER SMITH/ADMEDIA/SIPA U SIPA USA

Artisten Zara Larsson har utsatts för hård kritik för sitt samarbete med Huawei.

I ”Nyhetsmorgon” bemöter hon nu kritiken och säger att hon avbrutit samarbetet.

– Om jag nu ser tillbaka på det, var det ur ett professionellt men också personligt perspektiv, inte den smartaste dealen jag gjort, säger Zara Larsson.

Huawei menar att samarbetet från början var tidsbestämt och tog slut förra året.

Zara Larsson har varit ansiktet utåt för den kinesiska mobiltillverkaren Huawei och synts i flera reklamkampanjer för företaget, som uppges ha nära kopplingar till den kinesiska staten.

Samarbetet har mött skarp kritik, senast på tisdagen i en debattartikel i Expressen.

”Zara Larsson borde öppna en tidning och sluta springa Kinas ärenden”, skriver Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Muf Östergötland, i debattartikeln.

I ”Nyhetsmorgon” bemötte Zara Larsson kritiken och berättade att hon gärna hade velat kritisera Kina tidigare, men känt att samarbetet med Huawei hållit henne tillbaka.

Zara Larsson om kritiken – lämnar Huawei

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter. Jag vill så gärna uttala mig om just Kina och vad de gör mot bland annat Hongkong eller de utsatta folkgrupperna, säger Zara Larsson, i Nyhetsmorgon.

– Men det känns som att jag hamnar mellan ”a rock and a hard place” för att om jag uttalar mig kring det här då kommer det tillbaka att jag gjort samarbetet med Huawei, fortsätter hon.

Zara Larsson säger att hon avbröt samarbetet för några månader sedan och att hon nu letar nu efter en organisation att donera delar av pengarna som hon tjänat på samarbetet.

– Det är inget jag står för. Och även om Huawei menar att de inte har några kopplingar till det, så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Vi vet ju att kinesiska staten, det är ingen snäll stat och jag vill ju inte stötta det de gör, säger Zara Larsson i ”Nyhetsmorgon”.

Försvarade TikTok efter Trumps hot

Zara Larsson har också en stor närvaro på appen TikTok, även den kontrollerad av ett kinesiskt företag. När president Donald Trump förra veckan öppnade för att förbjuda appen i USA försvarade Larsson TikTok, vilket också mött kritik.

– Det är inte bara jag som gillar TikTok. I min generation är det svårt eftersom vi vuxit upp med att ha all vår information på internet. Jag tror att vi också måste prata om att bli lite bättre på att skydda vad det är vi lägger upp, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Huawei uppger i en kommentar på tisdagen att samarbetet med Zara Larsson från början var tidsbestämt och att det tog slut förra året enligt överenskommelsen.

”Inget kontrakt har brutits från något håll”, skriver Huaweis svenska pr-chef Sofia Björnerfors, i ett mejl.

Zara Larsson intervjuades av Expressens Ellinor Svensson inför släppet av "Love me land" i juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.