Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zara Larsson om mötet med Beyoncé

Zara Larsson har träffat idolen Beyoncé Knowles.
Foto: Sven Lindwall/Privat

Den blomstertid nu kommer.

Till skillnad från de flesta andra som slutar nian, vet vårt färskaste popfenomen precis vilken framtid hon vill ha.

- Jag ser framför mig att jag ska stå på en jättestor arena och sjunga. Det finns ingen plan B, säger Zara Larsson, flickan med rösten.

Först tar vi Manhattan.

15 år.

Hur omogen var man inte själv.

Min familj skulle flytta hela den långa vägen från Huskvarna till Jönköping, nerför en backe, sju kilometer, och jag grät hejdlöst. Mamma fick muta mina kompisar med busshäfte och jag fick ett nytt överkast till sängen som tröst, valde ett med en marionett på (som också lipade, smart).


Zara Larsson och Malin Roos
Foto: Foto: Sven Lindwall

Zara Larsson däremot. Slog igenom i TV4:s "Talang" 2008, tio år gammal, sålde platina på bara en månad med "Uncover", låten som fick kändisbloggaren Perez Hilton att gå bananas, och nu, nu väntar storsatsning i USA.

Jag har försökt att få till en träff med Zara ganska länge, men hon har velat vänta till skolan är över.

Det är den nu.

Hur är det att ha sommarlov?

- Jätteskönt, samtidigt som det blir konstigt att inte se sina kompisar varje dag.

Fast jag tjuvläste på din blogg att du "inte känner dem".

- Nej, men jag bytte skola sent. Jag gick balettskolan men hoppade av när jag tröttnade på dansen. Nya klassen har gått med varandra i sex år och det var jättegrupperat. Det fanns folk som jag knappt vet namnet på.

Var det extra svårt för dig att komma in, som är "den du är"?

- Nej, det var nog extra lätt. Folk tyckte väl att det var lite coolt och gav mig en större chans än om jag hade varit vem som helst. Man märker ganska fort om de vill vara med en för musiken, eller om det är riktiga kompisar. De flesta är väldigt glada för allt jag får vara med om.


Vi sågs faktiskt dagen innan, när artisterna till årets "Allsång på Skansen" presenterades.

Zara Larsson är först ut på Sollidenscenen i sommar, i samma program som Carola och Gyllene Tider.

- Det var jättekul att träffa alla, men det blir lite stelt, "känner de igen mig, ska man hälsa, ska man kramas?" De är så stora i jämförelse, de är vuxna och har varit med så länge.

Hey, Robin Stjernberg är 22, Yohio 17 och Anton Ewald 19.

- Jo, det är sant, killar finns många unga. Anton gick på vår skola, alla tjejer stod och dreglade när han hade danslektioner haha. När han var med i Melodifestivalen sen var det: Wiii, där är han!

- Det blir naturligt att vi yngre är närmare varandra, än att hänga med Carola som har en son i min ålder, Amadeus och jag har gemensamma kompisar.

- Men Carola var min första idol. Jag fick hennes best of-platta när jag var sju år, fast jag trodde att det var Lill- Babs, säger Zara Larsson och skrattar.

Berätta om USA. Du har alltså blivit signad av amerikanska Sony och åker över i september. Hur ser planen ut?

- Jag ska mest visa "hej, jag finns", vara där för att se och lära. Kanske spelar jag in några låtar också, vi får se. Men de vill släppa "Uncover", det är kul, det är den låten alla fastnar för. Jag kan bara föreställa mig att jag kommer bli måttligt trött, säger Zara och antyder att hon redan är nära.

- När jag sitter i bilen och hör första tonerna "Nobody sees - Nobody knows" är det "nej nej nej, byt, panik". Jag får rysningar. Men det är väl ett bra tecken att man är trött på att höra sig själv på radio, det kan man inte klaga på.

När upptäckte du att du hade en röst från himlen?

- Det är inget jag själv upptäckte. Det är inte som att vara duktig på att spela fotboll, att man sätter mål efter mål. Jag har sjungit hela livet och folk har sagt att det låter fint, som mamma.

Mamma ja, Agneta Larsson, som stack in huvudet nyss och frågade om Zara ville att hon skulle vara med under intervjun.

- Nej, MAMMA!

- Mamma följer med mig överallt. Det är tryggt att ha någon med sig som man verkligen känner och vi brukar ha väldigt kul.

Än så länge...

- Eller hur! säger den unga sångerskan som vet hur det kan sluta när föräldrar ska jobba med sina stjärnbarn.

- Fast Beyoncés pappa var lite läskig, tycker jag, "gå höger, gå vänster". Så gör inte min mamma. Hon hade aldrig fått bestämma över mig, det hade inte gått och det är inte så att hon lever ut sin dröm genom mig. Hon är där och stöttar bara, det är skönt.

- Britneys mamma verkar inte heller frisk, vem skriver en hel bok om sitt barns liv?

Apropå Britney, Ola Håkansson (den) på ditt skivbolag har sagt det är viktigt att du får ha ett så vanligt liv som möjligt, för att "inte få en Britney".

- Jo, men det finns fällor. Det gäller att ha bra folk runt sig med bra värderingar i livet. Om jag hade hängt med folk som sprutar heroin varje dag så kanske jag också hade tyckt att det var okej.

Hur menar du?

- Att det är mycket droger och missbruk i den här branschen. Om jag skulle umgås med folk som röker på varje dag så skulle det bli naturligt och då blir det farligt. Man får inte omge sig med såna människor.

Har du märkt av det redan?

- Nej, men om jag går på en premiär är det champagne överallt, ingen skulle märka om jag svepte fem glas. Det är tillgängligt överallt.

Fast om du nu ska leva "vanligt liv", vanliga ungdomar dricker väl?

- Jag vet. I går på skolavlutningen var jag ute. Men jag kan inte gå på fest längre och spåra ut totalt, för jag är inte bara "en ungdom" heller. Jag måste tänka på redan nu på vad jag säger och gör. Om jag skulle göra big misstake skulle mina tioåriga fans bli jätteledsna.

- Rihanna är ju skitöppen med att hon är hög hela tiden. Det är en sån rockstjärnegrej, att det ska vara lite dirty, men jag tror att man måste vara ödmjuk också. Man vill ju inte vara Lindsay Lohan och ramla ut från klubbar utan trosor. Allt beror ju på hur man vill framställa sig, som Rihanna eller Beyoncé, classy lady.


Beyoncé!

Zaras största idol i livet, som hon fick träffa backstage när världsstjärnan var på Sverigebesök senast, hon är nära att svimma till och med nu, när hon berättar: - Jag kommer in och hon står där. Jag skrek och rasade ihop på golvet. Hon sa "I remember you från the crowd, you were the one who cried". Sen kom det fram en kille från Sony och presenterade oss och sa att jag skulle till USA. Hon önskade mig lycka till och jag höll värsta talet i fem minuter, sa att hon var min hero, att jag kan alla hennes låttexter och alla danssteg. Hon sa att hon visste hur det var att ha idoler i den åldern och "vi ses säkert igen".

Var det så ni avslutade?

- Nej, jag sa "I love you" och hon sa "I love you too", haha. Det coolaste jag har varit med om.

Hur ser du din karriär framför dig?

- Att jag ska stå på en jättestor arena och sjunga. Jag kan inte se något mellanläge. Man kan inte vara bäst i världen på musik, det är inte som med Usain Bolt där man kan mäta snabbast, men man vill slå större och större och jag kommer inte bli nöjd.

Men allra närmast ser Zara Larsson fram emot en turnésommar i Sverige, i slutet av juni släpps de två första låtarna på hennes nya EP. Till hösten ska hon börja gymnasiet, trots allt.

- Jag tänker inte lägga all min energi på skolan, men man SKA ju gå gymnasiet, ha en bra grund. Till och med Justin Bieber gick gymnasiet. Men skulle det bli värsta BAM! med musiken, så får jag väl hoppa av...

Är du nöjd med dina betyg förresten, jag förutsätter att det blev högsta i musik?

- Nej, haha, jag fick C (trea).

VA?!!

- Ja, jag tycker om att sjunga och spela men vi hade jättejobbiga musikhistorieprov, bland annat ett om blues-jazz-gospels historia från 1400-talet och fram. Jag hade extremt dåliga resultat på proven.

Men ändå.

Känns som om den läraren kommer få äta upp en dag.

Zara Larsson

Namn: Zara Maria Larsson (Z sen dopet)

Född: 16 december 1997.

Bor: Hos föräldrarna i Enskede.

Familj: Mor, far, lillasyster Hanna och kaniner.

Aktuell: Ny EP i sommar och Sverigeturné. Öppnar "Allsång på Skansen" den 25:e juni och USA-lansering i höst.

Läser: Fantasy och dagstidningar.

Ser på: Instagramflödet.

Lysnnar på: Beyoncé.

Drömmer om: "Att bli en superstar".

Zara Larsson om...

...våndan att skriva låtar:

''Jag skrev jättemycket när jag var liten, tjocka böcker med texter. Det är coolt att skriva sin egen musik och jag har värsta idéerna i huvudet, men får inte ner det. Om folk skulle tycka att min text inte var bra skulle jag ta det mycket mer personligt än med rösten.

...att välja scenkläder:

''Om man ser på stora kvinnliga artister är det typ bikini och högklackat. Men med tanke på att jag är så ung kan man inte sätta på mig en baddräkt och högklackat. Jag handlar på Ginatricot och H&M som alla andra, men det ser inte så coolt ut på bilder.

...nya ep:n:

'' Jag är mer nöjd med den här plattan. Jag kanske är 15 år, men jag vill vara med och styra och ställa som jag vill ha det. Det är ändå jag som kommer att sjunga de där låtarna. Jag har sagt nej till jättemånga låtar också.

Malin Roos om mötet med Zara

Jag är sällan nervös inför mina möten med stjärnor, men nu. Vad pratar man med en femtonåring om? Mens? Killar? Varför man har Uggs i 25 graders värme? Det ger sig självt, Zara Larsson kör på, hon är sprakande, tuff och det är mycket tydligt att hon vet vad hon vill. Det är en fröjd att se. Något säger mig att jag en dag kommer att plocka fram den här intervjun och tänka, "detta var före allt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.