Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zara Larsson berättar om vägen till toppen

Zara Larssons svenska fans har lärt känna henne som underbarnet, hon som vann ”Talang” i TV4 2008 som 10-åring.Foto: Pontus Höök / PONTUS HÖÖK POHO
"Det är bara en tidsfråga innan jag toppar Bilboardlistan", säger Zara Larsson.Foto: Pontus Höök
Nu berättar Zara Larsson om framgången i USA.Foto: Pontus Höök
Senast gjorde Zara Larsson succé hos Jimmy Fallon. Foto: Pontus Höök

NEW YORK. Zara Larsson är ute på en sanslös framgångsturné.

Hon uppträder hos idolen Jimmy Fallon, tackar nej till Justin Bieber och spelar in nästa megahit.

Jo, sånt kan Zara Larsson veta redan nu.

Som vanligt är hon också knivskarp politiskt, smart som få och gör som hon vill.

– Det är bara tidsfråga innan jag toppar Billboardlistan, säger hon.

Hennes låt ”Never forget you” toppar Billboards danslista, hon har 1,3 miljoner följare på Instagram och uppträder hos några av USA:s största talkshowsvärdar som Ellen DeGeneres och Jimmy Fallon.

Ordet framgångssaga är så klart klyschigt men svårt att komma runt när vi ses i lobbyn på ett av de snyggaste boutiquehotellen på trendiga Lower East Side i New York.

Zara Larsson är lite sen, under senaste fotograferingen för ett stort amerikanskt magasin använde stylisterna så mycket produkter i hennes hår att det krävde en schamponering efteråt.

 

Zara Larsson tillsammans med Expressens reporter Ann-sofie Näslund.Foto: Pontus Höök

 

Jag såg dig hos Jimmy Fallon i veckan. Han var ju helt tagen efteråt och jag blev så avis. Du måste berätta hur det var.

– Alltså, han är min idol med! Och han var så trevlig och hade så fin energi. Du vet, en person som man känner är trevlig på riktigt, så det var jättehärligt. Jag har kollat på hans program hur länge som helst.

Hur nervös var du innan?

– Jag var jättenervös men det var inte live så det gjorde mig lugn. Typ ”om jag trillat kan jag göra om det”. Men det var ganska lugnt faktiskt, jag var typ så nervös att det slog över.

 

 

***

Vi ska prata mer om din musik sen, men börjar här i New York. Det är valfeber med debatt mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders och val nästa vecka. Hur mycket hänger du med i presidentvalet nu när du är här?

– Jag följer inte precis stat för stat och alla debatterna, men jag brukar ha på tv:n i bakgrunden och sen kollar jag klipp och läser mycket på Twitter. Den som får mest uppmärksamhet är ju Donald Trump.

– Ja så är det väl överallt?

Ja, vad tycker du om honom?

– Att han är knäpp! Alla tycker ju att han är knäpp, fast ändå inte för han vinner ju en massa stater. Man kan skratta åt honom för att han är knasig och säger konstiga grejer, men att folk kommer till hans rallies och röstar på honom – det är läskigt. Det kommer alltid finnas knasiga människor, men att så många stöttar honom är obehagligt.

Donald TrumpFoto: Mike Groll
"Alla tycker han är knäpp, fast ändå vinner han ju en massa stater"

 

Kritiken har ju bland annat handlat om hans kvinnosyn. Du har ju själv blivit en stark feministisk röst, samtidigt som det hela tiden skrivs om hur mycket näthat du tvingas utstå. Tvivlar någonsin eller känner att du inte orkar?

– Nej, verkligen inte. Verkligen, verkligen inte. Tvärtom skulle jag säga. Man får inte glömma att för allt dumt som skrivs så skrivs det tio gånger så många bra grejer. Jag har så många smarta personer som stöttar mig och bara ”yeah, go Zara”.

Så hela den här #BackaZara-grejen…

– Den gjorde så mycket för mig. Man måste se de bra kommentarerna. Det är väl som med allt – lätt att fokusera på det negativa men det finns så otroligt många som stöttar och peppar.

 

I Sverige tycker vi att vi kommit så långt med jämställdhet och svenska män känner sig jämställda jämfört med amerikaner till exempel. Tycker du att det är någon skillnad?

– Jag går ju mest på intervjuer och pratar musik, vilket jag kan göra i sömnen. Men i studion klart det finns en sorts jargong. Jag har träffat killar i Los Angeles… Till exempel – jag var på väg till en killkompis och frågade om han var hungrig och han bara ”ja men det är lugnt” så jag köpte med en cheeseburgare och när jag kom dit blev han typ förnärmad, offended liksom, för att det var han som borde köpt till mig. Och jag bara ”den kostade två dollar!”. Det är en betydelselös grej men de har verkligen en tydlig mansroll och tydlig kvinnoroll och könsnormerna är väldigt starka här.

– Så är det lite i studion också. Jag har aldrig träffat en kvinnlig producent till exempel och det är tråkigt för det finns ju hur många kvinnor som helst som skulle vara jättebra producenter.

"De har verkligen en tydlig mansroll och tydlig kvinnoroll och lönsnormerna är väldigt starka här"

   ***

Zara Larssons svenska fans har lärt känna henne som underbarnet, hon som vann ”Talang” i TV4 2008 som 10-åring och släppte singeln "Uncover" 2013 som sålde platina – sex gånger om. Dessutom blev hon den yngsta någonsin att sommarprata i P1. Samtidigt har hon hela tiden varit tydlig med att det är USA som är målet.

 

– Det kommer väl bli så att jag flyttar hit, säger hon. Men just nu är jag varken här eller där. Jag är en månad här, några veckor där och några dagar där, så det känns onödigt att köpa en lägenhet eller ett hus någonstans. Min dröm är att bo i LA, det händer mer där, men när jag blir asrik ska jag ha en liten våning här också. Varför inte liksom? 

Nej herregud, varför inte? Vad har du mer för mål? Jag såg att du toppar Billboardlistan för dansmusik.

– Ja det är jättekul! Och väldigt otippat för jag har aldrig sett mig som nån danstjej, elektrodans är inte min grej. Men MNEK är ju det, och det är en danslåt, men för mig var det otippat att den blev så stor i USA för jag tycker mer att det är ett UK-sound. Men det är skitkul.

Hur länge dröjer det innan du toppar hela listan?

– Jag tror inte det blir med ”Never forget you” faktiskt, men jag hoppas att jag når topp tio, då skulle jag vara skitnöjd. Men kanske en låt på mitt kommande album, eller nästa? Grejen är att jag har ingen stress. Justin Bieber fick sin första nummer ett nyss. Han har ändå varit med ett tag och är hur populär som helst.

– Men det är bara en tidsfråga. Det skulle vara en bra grej för att folk skulle få upp ögonen för mig, men det kan bli nästa eller nästa album, jag vet att det kommer.

 

 

Svenska superstjärnan Zara Larsson i New YorkFoto: Pontus Höök

 

Känner du att du är samma Zara här som i Sverige eller är det en annan image som lanseras?

– Jag skulle säga att jag är samma person överallt, men här är det väldigt mycket fokus på min musik – för de känner mig ju inte. Min låt ”Never forget you” är mer känd än jag och det tar ett tag att ändra på det. Men kanske nästa låt att folk bara ”jaha, det är hon”.

Hur skulle de vilja att amerikanerna lärde kände dig?

– Folk i Sverige känner mig på ett väldigt bra sätt. De vet vad jag tycker, var jag står, kan min musik och lite hur jag är. Men vad fan, det har ju tagit tre år, så det kommer här också.

 

"Folk i Sverige känner mig på ett väldigt bra sätt. De vet vad jag tycker, var jag står"

 

Har du fått några instruktioner från det amerikanska skivbolaget hur du ska…

– Nej, det tycker jag är jättehärlig och jag tycker de är jättehärliga. Jag gör min grej, de sköter massa grejer och jag får vara som jag är.

– Men jag har hört skräckhistorier om folk som kommit till USA och det inte alls har varit som de tänkte sig eller att skivbolagen bara ”du ska göra det här, du måste gå ner i vikt, du får inte säga så, du ska klä dig så här, de här låtarna ska du sjunga”.

 

***

I våras berättade Zara Larsson i sin podd ”Den fantastiska resan” att hon blev erbjuden att turnera med Justin Bieber – men tackade nej.

– Jag hade ingen tid att repa, förbereda mig och jag frågade: kan jag få hoppa på turnén efter en vecka så jag kan få en veckas reptid? De bara: nej tyvärr. Så då sket jag i det.

Bara så där. Det går ju fler tåg – och fler samarbeten med världsartister?

– Det är inget på gång än. Jag skriver låtar nu, och jag skriver för mig själv. Om någon vill hoppa på en låt eller om jag vill ha med en speciell artist så tar vi det senare. ”Never forget you” var inte meningen att det skulle vara en duett. Men sen ville MNEK ha den fast jag ville ha den, och vi bara ”nooo, vad ska vi göra?”. Så det blev en duett.

Vilken drömartist skulle du vilja ha med?

– Det är klurigt. Jag älskar ju Nicki, men vi får se. Det måste make sense med låten och var jag är just nu. Du vet, jag skulle kunna säga Fetty Wap, men han har ju varit på varenda låt. Jag vill ha någon speciell, någon jag verkligen ser upp till. Anderson .Paak är en favorit.

 

Men ni har inte lagt ut några krokar hos Nicki eller någon annan?

– Inte än. Det kommer nog när albumet börjar närma sig färdigt och man börjar tänka ”kan vi hotta upp det här lite”.

Albumet kommer nu i sommar. Hur låter det?

– Det låter bra! Det är typ samma sak som tidigare fast lite bättre. Det är ju det man vill: Samma sound fast lite bättre. Lite bättre text, lite bättre melodier, lite bättre produktion.

– Jag åker tillbaka till LA nu för att skriva en månad och vill bara överträffa mig. Jag har tillräckligt många låtar klara, men vill att det ska bli lite bättre.

Har du nån som känns som första nya singeln?

– Nej. Det krävs att det ska vara självklart. Så var det med ”Lush Life” och ”Never Forget you”. Det var bara: Jaaaaaa. Så jag väntar på att vi ska skriva ihop en sån låt och att allt faller på plats.

 

 

Zara Larsson i New YorkFoto: Pontus Höök

 

Du verkar så cool med att det kommer. Ingen prestationsångest eller skrivkramp?

– Jo, men till slut finns det inget stopp om man hela tiden tänker att det kan bli lite bättre. Då måste man säga ”nu får det vara nog” och i sommar är deadline. Men jag tror jag kommer ha åtminstone en låt som jag känner ”fy fan vad bra den är”.

"Jag tror jag kommer ha åtminstone en låt som jag känner "fy fan vad bra den är"

 

Hur går den här processen till egentligen?

– Man kommer dit, det är snackelisnack, sen kanske någon har ett track, alltså musiken färdig, eller så gör man den. Någon producent som fixar och trixar, sen kanske nån bara ”jag tänkte på den här idén” eller man börjar sjunga nån melodi över tracket. Det är svårt att göra musiken utan tracket, och sen brukar melodin kommer och sist vad man nu vill prata om. Ibland vet man inte det. Ibland säger någon att det låter som jag sjunger något annat och så bygger vi vidare på det istället.

– Man tänker inte så mycket, men så blir det världens bästa grej.

Det låter ju superenkelt.

– Haha, det gör ju det. Men det är inte så svårt och det ska inte vara det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.