Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Youtubestjärnans framtidsbeslut – mitt i succén: ”Tror det är klokt”

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Foto: © Robert Eldrim, Medljus / Pressbild: Robert Eldrim, Medljus
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristina ”Keyyo” Petrushina slog igenom på Youtube – men hade till en början ingen aning om att folk kunde se hennes videos.

Efter Youtube-succén har hon gjort flera programledarjobb, men tycker det är viktigt att i bland ta lite pauser. 

– Då tror jag att det är klokt, kom jag på för några år sen, att kanske inte hoppa på varenda möjlighet som dyker upp, säger hon.

Den rysk-svenske komikern och programledaren Kristina ”Keyyo” Petrushina flyttade från Ryssland till Sverige när hon var åtta år gammal. 

Petrushina slog igenom med sina klipp på hennes Youtube-kanal. Redan som tioåring började hon filmade sig själv och när hon var 13 år började hon publicera videos på Youtube. Men tanken var inte att de skulle spridas på internet – hon hade ingen aning om att folk kunde se dem.

– Den ärliga historien var ju att jag gjorde så pass många klipp och brände över allt till cd-skivor. Jag letade efter en videosida för att lagra mina filmer, och visste inte att det var folk som kunde gilla eller kommentera, säger hon.

När hon sedan märkte att folk kunde se vad hon publicerat tog hon sedan ner alla klipp då hon tyckte att det var läskigt att folk tittade. 

Men sedan publicerade hon klipp med vetskapen om att folk kunde se – och det var så hon först blev känd. Anledningen till framgången på kanalen tror hon handlade om att de inte var så många som börjat med Youtube-videos och att ingen trodde att plattformen skulle bli så stor.

– Jag tror att det handlade om rätt timing. 

Nya programmet

Petrushina är aktuell i det nya programmet ”1/2 rum och kök”, där hon tillsammans med tre trillingsnickare kommer besöka personer som bor i mindre bostäder och inte har någon stor budget. Tillsammans ska de förvandla de trånga utrymmena till smarta och mysiga hem. 

För programledaren var det ett självklart val att tacka jag till att vara med i programmet. Hon berättar att hon kan relatera till programmet och att hon vet vad unga personer går igenom då hon själv tog studenten för inte så länge sedan.

Petrushina berättar att hon tycker att det är jätteroligt att programmet vågar vara nyskapande när det finns koncept som gått år efter år. Men trots att hon ska programleda ett program där det är fokus på att inreda berättar hon att hon själv inte är så händig.

– Jag hatade ju träslöjd. Jag tycker verkligen det är svårt. 

Trots detta har programmet inspirerat henne hur lätt det är att göra väldigt mycket med små medel. 

– Jag har suttit nu vid lunch och spacklat min vägg. Vad är det som händer?

Petrushina: ”Pauser för eftertanke”.

Petrushina har varit programledare för ”Talang”, ”Morgonpasset i P3” och ”Barncancergalan”. 2016 utsågs hon även till Sveriges roligaste Youtube när hon tog emot pris för ”årets humorkanal” på ”Guldtuben”-galan. 

Listan över hennes jobb kan göras lång, och hon berättar att hon bara kört på då hon tycker att det är så kul. Men i dag är hon mer eftertänksam i vilka jobb hon gör.

– Då tror jag att det är klokt, kom jag på för några år sen, att kanske inte hoppa på varenda möjlighet som dyker upp.

Hon fortsätter:

– Pauser för eftertanke. Lite så.

Redan som liten satt hon fastklistrad vid sin tv och inspirerades av vad som visades på rutan. När hon som äldre ser tillbaka på den tiden inser hon att hon kanske tittade på tv på ett annat sätt än många andra.

– Jag analyserade hur manus var skrivna, hur skämt var skrivna. Jämförde tv mellan Ryssland och Sverige och tyckte att det var så spännande att se hur olika produktionerna var, men tänkte aldrig på att det var något man kunde jobba med. 

Petrushina växte upp som ensambarn och berättar att hon då fick mycket uppmärksamhet. Någon som alltid har stöttat henne är hennes mamma.

– Min mamma är bäst. Hon är mitt största fan och kritiker.

Kristina ”Keyyo” Petrushina berättar att hon vill fortsätta med det hon gör flera år framåt.

– Jag vill jättegärna fortsätta med tv. I vilken form det blir, det får vi se.

”1/2 rum och kök” har premiär 30 mars kl 22.20 i SVT1. Samma dag publiceras alla avsnitt på SVT Play.

Keyyo innan Guldtubengalan: ”Kaos”:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.