Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Youtubern Thomas Sekelius om tuffa tiden

Thomas Sekelius
Foto: Youtube
Thomas Sekelius
Foto: Youtube

Den populära Youtubern Thomas Sekelius öppnar upp om tiden då han led av ätstörningar, självskadebeteende och depression i en video på sin kanal.

Med hjälp av förstående vänner och Youtube kan han i dag säga att han mår bra.

– Jag vet inte hur mitt liv hade sett ut i dag om Youtube inte hade kommit in i bilden, säger Thomas Sekelius.

I videon berättar Thomas Sekelius att det hela började med en app där han bokförde all mat och träning, men det eskalerade snart till ätstörningar, depression och ett självskadebeteende.

– Jag blev ett kontrollfreak, säger Thomas Sekelius om sitt sätt att räkna alla kalorier.

Thomas Sekelius behov av kontroll utvecklades snart till ätstörningar som sedan eskalerade till självskadebeteende.

– Det blev en ond cirkel utav allting, säger han.


LÄS MER: Fansen hyllar Youtube-stjärnan efter videon där hon bryter ihop

"Jag blev väldigt driven"

För att få slut på den onda cirkeln berättade Thomas Sekelius för sina vänner och kort därefter även för sina föräldrar.

Thomas Sekelius fick en akuttid hos BUP och fick sedan påbörja en behandling som varade i ett och ett halvt år. I dag är det två år sedan han skrevs ut och han tänker nu sällan tillbaka.

– Jag har inte reflekterat över det särskilt mycket, jag är bara tacksam att jag är där jag är i dag och att jag har de människorna jag har i mitt liv och att folk tycker om mig och det jag gör.

Thomas Sekelius berättar att det främst var de förstående vännerna och familjen som fick honom att må bättre.

– Jag blev väldigt driven mot slutet, jag kände att "jag vill verkligen må bra".

Youtube spelade en stor roll för Thomas Sekelius

Även Youtube spelade en stor roll.

– Jag vet inte hur mitt liv hade sett ut i dag om Youtube inte hade kommit in i bilden.

Den populära Youtubern, som oftast pratar om smink i sina filmer, berättar att han sedan han började med Youtube har velat lägga ut videon och berätta om det han gått igenom för sina följare, men att det dröjt då han haft svårt att få med allt han ville berätta.


LÄS MER: Youtube-bröderna: "Det är en pojkdröm"


Två dagar efter att han publicerade videon där han med tårfyllda ögon berättar om vad han gått igenom har reaktionerna enbart varit positiva.

– Folk har bara varit väldigt accepterande och vissa har sagt att de sökt hjälp på grund av min video.

Vad skulle du vilja säga till andra som går igenom en liknande period i livet?

– Det viktigaste är att prata om det och inte tänka att det är ett tabubelagt ämne. Det diskuteras för lite om psykisk ohälsa i dag och det leder till att folk blir rädda att prata om det. Man väljer ju inte själv att man ska må psykiskt dåligt utan det är något som händer. Det kanske är en händelse i livet eller som det var för mig att det eskalerar. Det jag skulle säga är att man ska prata om det och inte vara rädd för att söka hjälp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.