Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Youtubern ber om ursäkt för ”all rasism”

Youtubern ber om ursäkt för ”all rasism”
Shane Dawson ber om ursäkt för videor där han bland annat använt n-ordet.Foto: Skärmdump Youtube/ Shane / Skärmdump Youtube/ Shane

Shane Dawson är en av världens största youtubers. 

I mer än tio år har han gjort videor till plattformen, varav vissa nu kallas rasistiska. Förra fredagen publicerar 31-åringen en video där han ber om ursäkt för ”all rasism han spridit på internet”. 

Shane Dawson, 31, har i skrivande stund 22,7 miljoner följare på Youtube. Sedan 2009 har han regelbundet publicerat på plattformen och blivit en av de största på Youtube. 

I början av sin karriär gjorde Dawson främst sketcher. Genom åren har dessa anklagats för att vara rasistiska, något 31-åringen tidigare slagit ifrån sig. 

Efter stora påtryckningar har Dawson till slut valt att adressera sitt förflutna. 

”Jag är så ledsen”

Förra fredagen publicerar Dawson en 20-minuters lång video där han ber om ursäkt för ”all rasism han spridit på internet”. 

I videon erkänner Dawson att han gestaltat rasistiska stereotyper och använt n-ordet. Han tar även upp att han skämtat om pedofili. 

 ”Det största problemet med att jag gjort det här och publicerat det på internet är att jag fått unga personer som tittade på mig då att tro att det var okej”, säger Dawson i videon. 

Han fortsätter:

”Jag är så ledsen. Jag är ledsen att jag bidrog till att normalisera blackface och att normalisera att säga n-ordet”. 

Jaden Smith accepterar inte ursäkten 

I sociala medier är det många som inte godtar Dawsons ursäkt. Även kändisar har öppet kritiserat Dawson.

På Twitter har skådespelerskan Jada Pinkett-Smith och hennes son, skådespelaren Jaden Smith, kritiserat 31-åringen för en gammal sketch om Jadens syster, Willow Smith. 

I sketchen ser det ut som att Dawson onanerar till en affisch på Willow, som vid tillfället var elva år. På Twitter skriver Jaden att han ”äcklas” av Dawson. 

https://twitter.com/jadapsmith/status/1276989955634425857https://twitter.com/jaden/status/1276988488785657857https://twitter.com/jaden/status/1276991250474758144
Youtubern Anis Don Demina ställs inför en challenge och tvingas svara på privata frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.