Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Youtubern Amandas skräck efter ingreppet

Det tog elva månader innan youtubern Amanda Lundgren kopplade ihop sin bröstoperation med att hon mådde så dåligt.
19-åriga Amanda har över 200 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal.Foto: Skärmdump / Youtube

Det tog elva månader innan youtubern Amanda Lundgren kopplade ihop sin bröstoperation med att hon mådde så dåligt. 

– Jag skämdes över hur jag var och undrade varför jag plötsligt inte fick ur mig några ord, och varför jag var trött hela tiden, säger hon.

Nu ska hon ta ut bröstimplantaten. 

Inför 200 000 prenumeranter berättade 20-åriga youtubern Amanda Lundgren om något som skrämt henne: att hon misstänker att hennes bröstimplantat gjort henne sjuk.

– Jag var i chock i flera timmar, för symptomen stämde ju in precis på mig, säger hon.

Det var för ett år sedan som Lundgren gjorde en bröstförstoring. Hon berättar att hennes hälsotillstånd försämrades direkt, men att hon inte förstod var det kom ifrån. 

Hon blev kroniskt trött, fick synrubbningar, ångest, sämre minne och yrsel. 

– De här symptomen började direkt, men jag tänkte att det bara var jag som var lite stressad och att det skulle gå över. Men det fortsatte bara och blev värre och värre. 

För Amanda Lundgren, som levt ett socialt liv, blev det svårt att upprätthålla vardagen när hon inte längre kunde hålla koncentrationen i samtal. 

– Jag skämdes över hur jag var och undrade varför jag plötsligt inte fick ur mig några ord, och varför jag var trött hela tiden. Jag hade aldrig haft svårt att kommunicera, och nu satt jag plötsligt helt tyst. 

En dag fick hon upp en Youtube-video som en kvinna lagt upp där hon pratade om ”Breast Implant Illness”, BII, och det var då Amanda Lundgren insåg sambandet. Då hade det gått elva månader sedan ingreppet.

I videon berättar Amanda om hur hon mådde efter bröstoperationen. Foto: Skärmdump / Youtube

Nytt tillstånd inom sjukvården

BII är ett förhållandevis nytt begrepp i Sverige – men i exempelvis USA har det debatterats länge. I dag räknas BII inte som en sjukdom, men många kvinnor larmat om en mängd olika symptom till följd av implantaten. 

– I bland härleder patienter sitt mående till sina implantat och vi vet genom studier att 50 procent av kvinnorna som väljer att ta ur dem känner sig bättre efter operationen, säger hon och fortsätter, har Birgit Stark tidigare förklarat för Expressen. Hon är docent i plastikkirurgi och förklarar att man ännu inte kunnat fastställa sambandet:

– Men vi har inte kunnat hitta någon direkt koppling mellan den här typen av symptom och implantat och det är viktigt att komma ihåg att 50 procent inte mår bättre efter operationen.

https://www.instagram.com/p/B3maYTGAMdH/

Amanda Lundgren började läsa på mer om tillståndet och pratade med flera kvinnor som upplevt samma sak. Hon har bestämt sig för att ta ut bröstimplantaten i hopp om att må bättre. 

– Jag blev rädd, men någonstans blev jag också glad över att inombords hade hittat det här. 

Hon la ut en video där hon berättade om sitt beslut för att hjälpa andra som upplever samma sak att känna sig mindre ensamma – och framför allt sprida ordet om BII. 

– Jag har ju unga tjejer som min målgrupp, och kanske kan de som funderar på att operera sig tänka efter en extra gång, säger hon.  

Q&A med Amanda Lundgren:

https://youtu.be/GHyY8YYhP0U