Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Youtube-parets förföljare får kontaktförbud – efter hoten

Joakim Lundell berättar om hoten och trakasserierna.Foto: MARIA ÖSTLIN
Joakim Lundell har varit i kontakt med polisen flera gånger under året.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Joakim och Jonna Lundell har mottagit hot och trakasserier från mannen under ett års tid.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Joakim och Jonna Lundell berättar att de utsätts för mordhot på sociala medier. 

Under ett års tid ska den unga mannen trakasserat familjen, nu får han kontaktförbud.

– Hade det här varit en tolvåring som lekte häftig och ville ha uppmärksamhet då hade jag inte lagt någon vikt vid orden hur grova de än är. Men här ser jag en person som är potentiell att begå dessa saker och då blir jag livrädd, säger Joakim Lundell.

I ett års tid säger Joakim Lundell och frun Jonna Lundell att de har utsatts för mordhot och trakasserier.

Under året har Joakim Lundell varit i kontakt med polisen flertalet gånger, och från och med den 25 juli 2019 har den unga mannen fått kontaktförbud. 

”Det enda jag kan säga nu är att jag företräder båda målsägandens och ska hjälpa dem på bästa sätt. Kontaktförbud är nu beviljad och jag hoppas att det får effekt, annars måste åklagaren vidta ytterligare åtgärder mot misstänkt”, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett meddelande.

Låtsades vara Youtube-paret

Joakim Lundell beskriver att den unga mannen har följt dem under flera år, från början var det en besatthet som gick ut på att mannen låtsades vara Youtube-paret, men för ett år sedan eskalerade det hela och blev snabbt obehagligt.

– Han har lagt ut videoklipp där han leker mig och Jonna och verkligen gått in i rollerna. Det var fina meddelanden i början men sedan när vi fick Lunabelle så vände det, beskriver Joakim Lundell och fortsätter:

– Han blev avundsjuk på Lunabelle, att hon fick så mycket kärlek och att vi prioriterade henne. Men det är en självklarhet, det är ju vårat barn.

Joakim Lundell: ”I bland är det dagligen”

Det var då mardrömmen började, beskriver Lundell. 

När inläggen på sociala medier, där mannen offentligt uttalar hot mot familjen, för ett år sedan började publiceras polisanmäldes det. Men så fort mannen åter släppts på fri fot började det igen, och eskalerade, säger Joakim.

– I bland är det dagligen, och löper det på så vet jag inte om han är inne någon slags manisk period, sedan kan det vara tyst i två veckor och sedan kommer det dagligen igen. Nu är det inne i en eskaleringsperiod igen.

”Då blir jag livrädd”

Joakim Lundell beskriver att det hela påverkar familjen oerhört mycket. Han förklarar att han kan hantera hatet som han dagligen får på sina sociala medier, men att detta är något helt annat. Något som skrämmer honom.

– Hade det här varit en tolvåring som lekte häftig och ville ha uppmärksamhet då hade jag inte lagt någon vikt vid orden hur grova de än är. Men här ser jag en person som är potentiell att begå dessa saker och då blir jag livrädd.

Se paret Lundell frågas ut  i Q&A: