Yoko Onos ilska efter upptäckten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Yoko Ono stämmer läskföretaget.
Foto: SPLASH NEWS / SPLASH NEWS
Foto: STARPIX / PICTUREDESK.COM / ACTION PRESS/ALL OVER PRESS ACTION PRESS
John Lennon och Yoko Ono 1972.
Foto: ANTHONY CAMERANO / AP

Yoko Ono stämmer det polska läskföretaget på 97 000 kronor.

Anledningen är dryckens namn – John Lemon.

Nu tvingas de sluta använda det Beatles-minnande namnet, skriver The Sun.

Det polska läskföretaget John Lemon har hamnat i blåsväder. Yoko Ono – änka till John Lennon – uppskattar inte hur företaget marknadsför sig med draghjälp från den avlidna Beatles-sångaren. Nu tvingas de både byta namn och betala en avgift på 9000 pund, motsvarande drygt 97 000 kronor, för att ha inkräktat på John Lennons varumärke.

– John Lennons arvingar vill inte att hans namn ska användas i kommersiella syften, säger en talesperson för Yoko Onos juridiska team.

Juristerna hänvisar också till ett Facebook-inlägg från sidan John Lemon Irland, föreställande en väggmålning med John Lennon. På målningen håller han i ett citronträd och nedanför framträder Beatles-citatet "Let it be".

Personerna bakom drycken har förklarat sig med att man registrerade namnet "John Lemon" redan 2014, två år innan Beatles-medlemmens namn blev upphovsrättsskyddat.


LÄS MER: Vännernas stora oro för Yoko Ono 

Läskdistributören: "Trodde Yoko Onos brev var ett skämt"

Trots det ska Yoko Ono ha hotat att stämma läskföretaget på en dagsbot på 4500 pund. Hon krävde också att de återkallade alla flaskor under namnet. Men i den nya överenskommelsen får John Lemon oktober månad på sig att sälja slut på lagret – och sedan byta namn.

Den kommande läskproduktionen kommer i stället att gå under namnet "On Lemon".


LÄS MER: Yoko Ono till sjukhus efter misstänkt stroke

Karol Chamera, som distribuerar drycken i Storbritannien, berättar att han först trodde att Yoko Onos brev var "ett skämt".

– Fallet var löjligt, men vi hade inte råd att bestrida henne, säger han till The Sun.

Yoko Ono och hennes team är i dag nöjda med utgången av namntvisten.

– Vi är glada att de hittade ett namn som inte längre anspelar på John Lennons arv, säger Yoko Onos PR-ansvarige Murray Chalmers.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.