Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yoga Girl om spriten: Jag drack för att döva

Rachel Bråthén, eller Yoga Girl, var tolv år när hon första gången tömde spritskåpet hemma hos sina föräldrar.
Foto: Jonas Tobin
Rachel Bråthén, mer känd som Yoga Girl.
Foto: Amelia Widell

Rachel Bråthén, eller Yoga Girl, var tolv år när hon första gången tömde spritskåpet hemma hos sina föräldrar.

Nu berättar träningsprofilen om de tuffa tonåren när hon missbrukade alkohol.

– Jag drack för att döva, säger hon i podcasten "Fyllepodden".

Rachel Bråthén, kanske mer känd som Yoga Girl, är en av de största träningsprofilerna just nu. Hon har nästan 1,7 miljoner följare på Instagram och gav förra året ut boken "Yoga Girl".

Men nu berättar Rachel Bråthén om den mörka uppväxten som var allt annat än hälsosam. I podcasten "Fyllepodden" berättar träningsprofilen att hon började dricka alkohol som väldigt ung.

– Jag hade en ganska strulig uppväxt, med skilsmässa och flyttar. När jag blev tonåring blev jag riktigt, riktigt strulig och det höll i sig i hela mina tonår, säger hon i intervjun och fortsätter:

– Det var extrema mängder alkohol, cigaretter, snatteri. Jag hade 70 procents frånvaro i skolan och hängde med väldigt skumma typer. Jag var väldigt ledsen och destruktiv. Jag var inte lycklig alls.


LÄS MER:  Leif Andrée: "Måste sluta dricka alkohol"

Yoga Girl: "Jag drack för att döva"

När Rachel Bråthén var tolv år tömde hon spritskåpet hos sina föräldrar. När hon var tretton insåg familjen att de inte kunde ha alkohol hemma överhuvudtaget. Rachel Bråthén berättar att hon drack för att slippa ta itu med de tunga känslorna hon bar från barndomen.

– Jag drack för att döva. Jag var aldrig någonsin nöjd med någonting jag gjorde. Jag var duktig i skolan och hade lätt för att lära, men det hjälpte inte hur bra resultat jag hade på proven. Jag tyckte alltid att jag var för tjock, för ful, för dum, säger hon i "Fyllepodden" och fortsätter:

– Alkohol var ett sätt för mig att bli högljudd, cool, ball, vara tjejen som kände alla och som kunde fixa sprit på alla fester. Tjejen som festade varje dag. Jag fick en identitet via alkoholen.https://instagram.com/p/8yjBL5Rd5w/

Rachel Bråthén: "Jag bar på mycket sorg och ilska"

Vändningen kom när Rachel Bråthén var 18 år gammal. Då skickade hennes föräldrar i väg henne på ett retreatcenter för att hon skulle få hjälp.

– Det var en sådan verklighetscheck. Jag ville verkligen inte åka dit. Jag hade total panik och grät hela tågresan, säger hon och fortsätter:

– Men när jag kom fram insåg jag att jag hade så mycket att ta itu med från min barndom. Jag bar på så mycket sorg och ilska.


LÄS MER: Därför slutar Bagge dricka alkohol

Yoga Girl: "Jag behövde inte alkoholen längre"

På centret lärde sig Rachel Bråthén att meditera, något som ett år senare ledde till att hon började yoga. Hon slutade röka, slutade dricka och slutade umgås med personerna som hon hade gjort allt det där tillsammans med. Sedan lämnade hon Sverige.

– Jag flyttade till Costa Rica och bodde i regnskogen i tre år. Det var en helomvändning. Jag mediterade i soluppgången, lärde mig surfa och yoga och blev vegan. Jag behövde inte alkoholen längre, säger Rachel Bråthén i podcasten.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.