Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

Yasins nya liv efter straffet: Småbarnspappa i Europa

I fläckig tröja lämnar han dottern på förskolan.

På svenska gator flockas fansen, i det nya hemlandet är han anonym.

Här är Yasins resa: Superhitsen och prisregnet, de mördade vännerna och fängelset – och nya livet i Europa med fru och barn.

utomlands

Yasin Mahamoud, 25, är en fri man på Sverigebesök.

– Det är mycket ”fan love” alltså. Jag älskar att gå på gatorna här, det är bara massa kärlek hela tiden. Folk kommer fram till mig, bilder, höger, vänster. Alltså när jag bor som jag bor, utomlands och så, jag är verkligen inte artist på min vardag. Verkligen inte, jag lämnar min dotter till dagis med en fläckig tröja. Fattar du, jag kan vara mig själv. Jag lever det där, alltså verkligen det livet.

Han ger sällan intervjuer. Men efter ett och ett halvt års planering har Victor de Almeida, som driver Youtubekanalen och podcasten ”Dialogiskt” och själv är öppen med att ha suttit i fängelse, lyckats få till mötet. I ett långt samtal berättar Yasin om sitt nya liv med fru och barn i ett europeiskt land. Vilket vill han inte säga.

Victor de Almeida intervjuar Yasin i ”Dialogiskt”.
Foto: Youtube

Samtidigt hänger Rinkebykonflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen kvar som en svårignorerad skugga.

Nu säger rapparen, som enligt polisen tillhört Shottaz, att ”gatan gör så att du bara känner för dina egna till slut”. I en parallell beskriver han det som att en amerikansk soldat inte sympatiserar med sin afghanska fiende.

Utanför bild hörs: ”Känsligt ämne – klipp den.”

Nyligen släppte Yasin singeln ”Nordvästra”.

”Hur mår du bror? Jag hoppas allt är bra, det var en stund sen

För mig det helt okej, inget är samma utan dig

Det inte lätt att sova längre, tankarna de knullar mig

Jag önskar det var jag som rök, jag önskar det var mig de sköt

Jag har inte riktigt vart mig själv ända sen din död”

Hiphopvågen sköljde med full styrka över P3 guld i januari 2020. Fyra av nio prisade akter var rap. Z.E – årets artist. Einárs ”Katten i trakten” – årets låt. Dree Low, som samarbetat med Yasin på succésingeln ”XO” – framtidens artist.

Men Yasin blev utan guldsprinklad glasplatta. När de andra gangsterrapparna viftade med sina var han häktad.

Dree Low och Einár på P3 guld.
Foto: HENRIK JANSSON

Misstanken gällde ett mord begånget på nyårsnatten tre veckor tidigare. Då satt Yasin i en parkerad bil i Rinkeby med Vincent ”Poy” Mbinkeu, 20, barndomsvän och Shottaz-medlem.

Vincent bar sin skottsäkra väst förgäves – mördaren siktade mot huvudet.

Polisens teori: Gärningsmännen var ”Poys” egna gängvänner och Yasin var inblandad. Men 20 mars, efter nästan fyra månader i häkte, släpptes han. Misstankarna avskrevs.

Yasins barndomsvän Vincent ”Poy” Mbinkeu blev 20 år gammal.
Foto: Privat

Nu skulle resten av 2020 bli Yasins.

I maj slog debutalbumet ”98.01.11” ned som en streamingbomb döpt efter hans födelsedag. I ”Young & heartless” rappade han:

”Project baby med höga riskfaktorer

Jag missa P3 guld, jag satt med fulla restriktioner”

I november tog Yasin och Miriam Bryant över topplistorna med kärleksballaden ”Ge upp igen”, som de premiärspelade i en livestream från London. Samtidigt talade rapparen ut i den omdebatterade SVT Edit-dokumentären ”Yasin”.

– I hela intervjun nu så är det svart på vitt att jag lämnat det, sa han om sitt kriminella liv.

Framgångarna syntes i bolaget Nomad Empire AB, som tredubblade sin omsättning till 5,7 miljoner kronor.

Yasins och Miriam Bryants duett ”Ge upp igen” blev en jättehit 2020.
Foto: Warner

Och nu skulle året firas av med pompa och ståt – Yasin hade hyrt en hel hotellvåning i Stockholms city. Men med en timme kvar till tolvslaget kraschades festen av polis och Yasin Mahamoud greps igen. Denna gång för inblandning i ett kidnappningsförsök av Einár.

Historien upprepade sig: Galasäsongen vankades, Yasin i häkte.

Men nu var det han som la beslag på priserna.

Årets artist och årets hiphop/r’n’b på P3 guld.

SVT tillkännager Yasin som P3 guld-vinnare.
Foto: SVT / Skärmdump

Den 27 maj hade han sin dag i Stockholms tingsrätt i den massiva gängrättegång som blivit känd som ”Encromålet”. En vecka senare, och tre tunnelbanestationer bort, prisades han i sin frånvaro på Grammisgalan. Av fyra nomineringar vann han en: Årets hiphop. Sedan dömdes han till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov.

Yasin satt inne nästan hela 2021.

Utanför hann 45 människor till skjutas ihjäl.

En av dem var Einár.

”Svårt att sätta ord på hur jag mår 

Sammanlagt inlåst flera år, ändå jag står”, lyder texten i ”Nånting i luften”.

Efter Einár-straffet flyttade Yasin utomlands. När han besöker Sverige i november 2022, bland annat för intervjun i ”Dialogiskt”, är årets dödssiffra uppe i 57. ”Mordvågen stiger”, som han uttrycker det i en låt.

Högre ska den: På juldagen skjuts Dödspatrullen-medlemmen Mehdi ”Dumle” Sachit, 27, till döds i Rinkeby. Dådet startar en våldsspiral där stockholmarna på nytt får vänja sig vid morgonsändningar om mord och sprängladdningar.

Dödspatrullen-medlemmen Mehdi ”Dumle” Sachit sköts till döds på juldagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Totalt mördas 63 personer med skjutvapen 2022, ett dystert svenskt rekord.

Victor de Almeida frågar Yasin hur han ser på relationen mellan våldet och gangsterrapen.

– … det finns väl inte rök utan eld, det har sin poäng. Det händer saker där ute, vi kan inte neka. Det är verkligen vad det är. Att skuldbelägga och skrika saker till höger och vänster, ja, det är väl en väg att gå. Sen hur mycket det påverkar, alltså faktisk förändring, är en annan sak. Jag är ingen politiker, jag kan inte veta, men jag märker bara att vi får inte fler fritidsgårdar för att musikförläggarna och de, eller vad de heter, slutar ge pris till rappare och dömda.

Nu ger Yasin sin syn på relationen mellan gangsterrap och verkligt våld.
Foto: Instagram

Själv slängde Yasin sina priser i papperskorgen när P3 guld meddelade att kategorin årets hiphop/r'n'b slopas.

Under intervjun i ”Dialogiskt” ställs tre frågor han vägrar svara på: Om hur barndomsvännerna från Rinkeby blev fiender och delades upp i Shottaz och Dödspatrullen, om kidnappningsförsöket av Einár och om den mördade vännen Vincent ”Poy” Mbinkeu. 

Utanför bild hörs någon säga ”känsligt ämne”, ”klipp den”.

När Yasin intervjuades i ”Dialogiskt” fanns det tre frågor han inte ville svara på – och utanför bild hrös någon säga ”känsligt ämne” och ”klipp den”

Om Yasin levde i gängkriget förr verkar tillvaron nu helt annorlunda. 

Under tiden i häktet blev han pappa. Nu bor han utomlands med dottern och en kvinna han kallar fru, även om paret formellt inte är gifta enligt Skatteverket. I höstas spreds bilder i sociala medier från en ceremoni: Yasin i kostym, kvinnan i brudklänning.

Nu bor de i ett ”vitt” kvarter – när Yasin lämnar på förskolan är bara ett till barn svart.

Bild från SVT Edit-dokumentären ”Yasin”.
Foto: SVT

Han lever drömmen, säger han: Familjen, pengarna, den framgångsrika karriären. Men det plågar honom att han missade dotterns födsel.

– För mig själv, det är en besvikelse. Jag skulle inte vilja sitta här som en svart man, förebild för många, och vara just den personen som också satt inne. Så som det händer för många av våra som växer upp i områden, vad de nu har för anledning… när jag satt inne innan, jag tänkte typ jag ska komma ut jag ska bli rappare hit och dit, det var just för att såna här saker inte skulle ske. Det är därför man vill ändra sitt liv. För mig det kommer alltid vara nånting jag har med mig. En av mina största sorger faktiskt, på det sättet.

När den timslånga intervjun i lider mot sitt slut får Yasin frågan vad som gör honom riktigt glad.

Det är, svarar rapparen, att vakna med sin dotters fot i ansiktet.