Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wolffs personliga ord – om ex-pojkvännens öde

Rikard Wolff i filmen "Hemma hos Rikard Wolff".
Rikard Wolff.
Rikard Wolff i filmen "Hemma hos Rikard Wolff".

När Édith Piaf hade 100-årsdag 2015 firade Rikard Wolff jubileet genom att rigga en scen i sitt eget vardagsrum och bjuda in till en hyllnigskonsert.

På lördag visar SVT filmen ”Hemma hos Rikard Wolff” från 2015, där den bortgångne artisten sjunger och berättar personliga minnen från sitt eget liv.

– Jag tillhör inte dem som föddes med en regnbågsflagga i handen, säger han i filmen, om processen att komma ut som homosexuell.

Den älskade artisten och skådespelaren Rikard Wolff dog av lungemfysen den 17 november 2017, 59 år gammal. 

På lördagen visar SVT ”Hemma hos Rikard Wolff”, en hyllning till Édith Piafs 100-årsdag 2015. Rikard Wolff firade jubileet genom att arrangera en konsert – i sitt eget vardagsrum.

Rikard Wolff var en stor beundrare av Édith Piaf, och han skrev en prisad föreställning om chanson-traditionens främsta sångerska som spelades på Dramaten.

 

 

Kom ut som homosexuell

Édith Piaf älskade livet och män, precis som Rikard Wolff. Wolff säger i inspelningen att Édith Piaf hjälpte honom att både att bli skådespelare och att komma ut som homosexuell.

– Jag tillhör inte dem som föddes med en regnbågsflagga i handen. Jag var förälskad i tjejer, och i killar. Jag hade ett avancerat system för att kontrollera mina fantasier, jag rollbesatte dem och det fick gärna vara killar i de bärande rollerna – men det måste finnas en tjej med också, säger han i filmen.

Men Rikard Wolff berättar att han till slut gav upp, och ”strök tjejerna ur rollistan till sin film”.

 

 

Wolff berättar om ex-pojkvännens död

Rikard Wolff talar i föreställningen om hur han som ung på åttiotalet hade en pojkvän som drabbades av HIV.  

– Min expojkvän var sjukskriven efter en resa till New York. I tidningarna började det dyka upp bilder och artiklar om någonting som i brist på bättre ord kallades ”bögpesten”, säger han i ”Hemma hos Rikard Wolff”.

Förhållandet tog slut och Rikard Wolff reste till Paris i några månader, när artisten kom hem igen fick han en chock.

– När jag kom hem hade min ex-kille redan insjuknat med mindre än två år kvar att leva. Men jag klarade mig. Den gången också, säger Wolff i filmen.

”Hemma hos Rikard Wolff” visas på lördag kl 21:05 i SVT2