Wistams tuffa jobb: ”Vissa familjer gör ondare att se”

Sofia Wistams planer med maken: "Massor med idéer"
Efter att ha besökt familjerna pratar teamet mycket för att bearbeta känslorna.
Foto: Kanal 5
”Jag vill ha roligt när jag jobbar och gör allt med passion”
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Wistam med nära vännen Pernilla Wahlgren.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Sofia Wistam, Johnnie Krigström, Mattias Särnholm.
Foto: MAGNUS SELANDER / KANAL 5
”Sofias Änglar” sänds på Kanal5
Foto: Kanal 5

Hon började som stylist och fotograf.

Nu kan Sofia Wistam, 54, blicka tillbaka på en tv-karriär som sträckt sig över tre decennier.

För Expressen berättar den populära programledaren om kärleken till Magnus, kändisskapet – och om det kritikerrosade programmet ”Sofias änglar”.

– Jag gråter mycket under våra inspelningar, säger Sofia Wistam.

Det är i mitten av oktober. Gänget bakom Kanal 5-succén ”Sofias” änglar” håller som bäst på att spela in en ny säsong.

– Den här säsongen är lite speciell. Den handlar handlar om återföreningar.

Sofia är ensam och utan sina parhästar Johnnie och Matthias.

– Just i dag hälsar jag på hemma hos den allra första familjen som vi hjälpte när vi började sända 2011, säger programledaren Sofia Wistam som vanligtvis arbetar tätt, tätt med de skickliga hantverkarna Johnnie Krigström och Mattias Särnholm.

Hur blev mötet?

– Pappan i familjen, som drabbats av hjärntumör, hade enligt läkarna bara några år kvar att leva när vi var där senast. Men han lever fortfarande, tio år senare. Det var verkligen emotionellt och härligt att få träffa familjen igen.

Hur är det att hjälpa familjer som drabbats av tragedier och där sorgen är mycket stor?

– Jag skulle ljuga om jag säger att jag inte tar in det jag ser och hör familjerna berätta under veckan vi är där. Det är tårar och kramar. Men också väldigt mycket skratt. Vissa familjer gör ondare att se om det är ett barn som blivit drabbat av någon svår sjukdom eller har gått bort.

Kan du beskriva hur den här säsongen har varit känslomässigt när du besöker familjerna ni hjälpt igen?

– Det har gått bättre för några familjer och sämre för andra. Vi får många kramar. Många har även bilder uppsatta av oss på deras väggar. Vi får ofta höra att veckan när vi var där betydde så mycket i deras liv. De fick lite annat att tänka på mitt i en stor sorg.

Tvingas ni avbryta inspelningarna ofta om det blir för emotionellt? 

- Inte så ofta. Tårar är inget vi ryggar för. Men vi är förstås måna om de familjer vi besöker. Det ska kännas rätt för de människor vi hjälper. Allt detta styr oss hur vi lägger upp vårt arbete.

– Vi vill inte att familjerna ska må sämre när de ser programmet. Tanken är att deras historia ska kunna hjälpa andra. Att visa man kan klara av så mycket mer än man tror. Att livet fortsätter trots stora förluster och utmaningar.

Hur bearbetar du allt efter en inspelning?

– Vi är ett tajt team som arbetar med programmet. Jag, Johnnie och Mattias pratar mycket när vi sitter i bilen till och från familjen vi besöker. Där får vi vår terapitid.

Hur förbereder du dig inför mötet med en familj som drabbats av en tragedi?

– Det gäller att vara insatt och ta reda på vad som hänt familjen. Vi har hittat ett bra sätt att jobba tillsammans.

Hur tar familjerna emot er?

– Det blir många tårar, men också mycket skratt. De får ofta en veckas paus från sin sorg. Deras liv vänds upp och ner under veckan vi är där. Familjerna vi hjälper berättar nästan alltid att de upplever en tomhet när vi åker därifrån.

Hur är det att arbeta med Johnnie och Mattias?

– Vi har lärt känna varandra väl vid det här laget. Vi har upplevt mycket tillsammans. Båda två är fantastiska människor. Och de är otroliga med alla barn.

”Sofias änglar” har sänts i 15 säsonger och sedan 2011 i Kanal 5.

 2019 vann programmet tv-priset Kristallen som årets livsstilsprogram

Du har gjort mycket i din karriär – vad är du mest stolt över?

– ”Sofias änglar” förstås och även ”Soff-i-propp”, ett barnprogram i TV4 som gjorde ett avtryck.

Tre år som programledare för det hyllade barnprogrammet ”Soff-i-propp” öppnade dörren till nya möjligheter för Sofia Wistam.

Hon inledde sin yrkeskarriär under 1980-talet som designer, stylist och fotograf och arbetade med några av våra största artister och modemagasin.

I dag kan Sofia Wistam titta tillbaka på en karriär som programledare i nästan tre decennier.

Hur har kändisskapet påverkat ditt liv?

– Det vet jag inte. Jag tänker inte alls så. Pernilla Wahlgren som jag poddar ihop med pratar ofta om fans. Jag har lite mer skygglappar på mig. Men visst är det trevligt när det kommer fram människor och tackar mig för ett fint program. Då blir jag glad.

Sofia Wistam är numera inte bara programledare i tv. Hon har, tillsammans med sin man Magnus, en egen smyckeskollektion.

– Jag fick idén för några år sedan att göra en styrkeamulett. Vi gjorde 100 stycken som såldes slut direkt. Sedan har det bara exploderat.

Det handlar om små kollektioner och varje smycke bär på en viss historia. Som hopp, kärlek, glädje och att leva i nuet.

– Jag har massot med idéer, smyckena ska ge kärlek och styrka. Magnus var vd tidigare för Efva Attling Stockholm, så han kan den här branschen, det känns tryggt.

Sofia har två barn sedan två tidigare förhållanden och två barn med Magnus Wistam som hon träffade 2001. Två år senare gifte de sig.

Hur vill du beskriva Magnus?

– Han är stabil och väldigt nyfiken av sig. Magnus vill göra allt bättre hela tiden – och det sugs jag med i.

Du har tidigare sagt att du många gånger tycker att Magnus hamnat i kläm och att du alltid prioriterat din yrkeskarriär. Det finns en del utmaningar i en relation. Hur ser du på det?

– Ja, så är det. Magnus gör mig i alla fall lite lugnare. Jag är alltid på väg någonstans. Jag har svårt att sitta stilla. Jag sitter knappt när jag äter. Magnus har tagit stort ansvar för familjen, när jag varit ute på resa och spelat in program.

I dag har de två äldsta flyttat hemifrån.

– Mitt yngsta barn är 14 och gillar när jag är hemma, men jag tror inte att 16-åringen bryr sig så mycket längre.

Sofia Wistam har, tillsammans med sin vän Pernilla Wahlgren, en egen podd sedan fem och ett halvt år tillbaka. Jag är mest pinsam just nu.

– Vi har gjort 300 avsnitt av Wahlgren & Wistam nu utan uppehåll, säger Sofia Wistam.

Hur är det att prata om sitt privatliv och annat som händer dagligen hos dig och Pernilla?

– Båda jag och Pernilla är så passa gamla i gemet så ingen av oss tycker något vi pratar om är pinsamt. Vi har gjort mycket som andra kan relatera till separerat, bråkat, varit utan jobb och fått nya jobb.

Er podd har under årens legat högt på topplistan över antal lyssnare. Är det viktigt med bra siffror?

– Självklart är det roligt om många lyssnar. Men jag vill ha roligt när jag jobbar och gör allt med passion. Jag skulle försöka göra ett lika bra jobb även om det var en person som lyssnade.

Hinner du med något annat här i livet utöver din yrkeskarriär?

– Jag är inte så sportig av mig. Men jag har blivit besatt av padel. När pandemin kom så innebar det också att jag tvingades varva ner lite och kunde vara mer tid hemma med min familj och göra andra saker som jag normalt inte skulle ha hunnit med att göra.


Programledaren Sofia Wistam har fyra barn

Namn: Sofia Wistam.

Ålder: 54.

Bor: Stockholm.

Familj: Gift med Magnus, barnen Kid, Sindy, Texas och Lennox.

Yrke: Programledare, designer och fotograf.

Urval i karriären: 1995: Knesset och Soff-i-propp, 1996: Sofias blandning, 1997: Stadskampen, På rymmen och När & fjärran, 1998: Grammisgalan, 2003: Fame factory, 2007: Sveriges smartaste barn, 2008: Talang, 2009: Wipeout, 2011: Sofias Änglar, 2017: Temptation Island.

Aktuell: Programleder just nu en ny säsong av ”Sofias Änglar” på Kanal 5, har podden Wahlgren & Wistam tillsammans med Pernilla Wahlgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.