Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wistam erkänner fusket i populära tv-programmet: ”Veckor innan”

Precis som i många andra tv-program så är det vi ser i ”Sofias änglar” inte hela sanningen.Foto: OLLE SPORRONG
Från ”Sofias änglar”.Foto: KANAL 5 / SKÄRMDUMP

I ”Sofias änglar” hjälper Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm familjer med hemrenovering efter fruktansvärda tragedier.

Men precis som i andra produktioner är det mycket i programmet som inte är som det ser ut, erkänner Wistam i Fredrik Ralstrands podcast ”TV-fabriken”.

– Det är mycket som är fejk i tv, säger hon i podcasten.

Sofia Wistam har varit tv-profil sedan 90-talet, men för många är 53-åringen numera synonym med Kanal 5-programmet ”Sofias änglar”. Där hjälper Wistam, tillsammans med tv-snickarma Johnnie Krigström och Mattias Särnholm, familjer som råkat ut för traumatiska händelser. Ofta är det familjer som har drabbats av sjukdomar, dödsfall eller olyckor som får hjälp med sin hemrenovering i programmet, och får det lättare att gå vidare från traumat när de slipper oroa sig för huset.

Programledaren berättar i Fredrik Ralstrands podcast ”TV-fabriken” att hon märker att de som är med har längtat efter att få dela sin sorg och sina berättelser.

– När vi kommer hem till de här familjerna... Nu är det så inarbetat, de som söker till programmet har sett tidigare säsonger, och behöver bara se min rosa tröja så brister det. I samtalet är det som att de bara har väntat på att få berätta för mig, väntat på att få prata om de här sakerna, säger hon.

Wistam fortsätter:

– Jag har ju famnen full av tårar och sorg när vi går därifrån första inspelningsdagen. De vill få ut det, och sen börjar vi om och så ska vi försöka se hur livet kan bli bättre, nu när vi är där och vad vi kan göra. Och det blir det, trots att det jobbiga finns ju kvar – barnet har fortfarande gått bort, eller mamman är borta eller pappan är borta.

Wistams egna ord om fusket i tv-programmet

Men precis som i många andra tv-program så är det vi ser i ”Sofias änglar” inte hela sanningen.

– Det är mycket som är fejk i tv, konstaterar Sofia Wistam.

– Vad är fejk i ”Sofias änglar”, undrar Ralstrand i ”TV-fabriken”.

Sofia Wistam berättar då att det tar mycket längre tid att renovera än vad det ges sken av i programmet – och att deltagarna kanske inte alltid är så förvånade som de verkar.

– Att vi inte gör allt på fyra dagar kanske. När det är badrum och kök måste vi börja veckor innan, vi vill ju inte göra något fuskbygge. Så klart, i bland vet de om saker som ska hända och så. Så lite fejk är det nog, säger hon.

När Expressen når Sofia Wistam utvecklar hon:

– Fejk är ett väldigt grovt ord, det vore som att det vore något negativt. Vi vill ju göra ett bra renoveringsjobb och då kan man inte göra ett badrum på en vecka utan då måste vi förbereda innan.

Hon berättar också att en del deltagare vet att de kommer att komma. 

– Men alla blir ju ändå väldigt förvånade eftersom att det blir så overkligt att vi verkligen står där. 

”Tv-fabriken” släpper nya avsnitt varje lördag.

Sofia Wistam läxar upp Pernilla för ”Wahlgrens Värld”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.