Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Willie Andréason från ”Varuhuset” död

Willie Andréason till höger. Arkivbild.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Willie Andréason i filmen ”Giliap” från 1975.Foto: SANDREW

Under 1980-talet bänkade sig miljonpublik varje vecka för att se honom som säkerhetschefen Lennart i SVT:s såpa ”Varuhuset”. 

Nu har skådespelaren Willie Andréason somnat in efter ett 85-årigt liv – som han till stor del ägnade åt kampen för resandefolket. 

– En otroligt ömsint kille som kunde låta lite sturig för att rösten var sådan. Men det fanns alltid en glimt i de där bruna ögonen, säger skådespelarkollegan och nära vännen Per Ragnar, 77.  

Om man inte känner igen Willie Andréason till namnet är chansen stor att man känner igen hans ansikte från de mest klassiska såporna eller småroller i storfilmer. 

De intensiva bruna ögonen har många lagt på minnet.

– Man kunde bli lite rädd när han stirrade på en. Men tittade man en stund till såg man det här jävlar anammat som han alltid hade. Han var mycket varmhjärtad, säger skådespelarkollegan Per Ragnar som var Willie Andréasons vän under många decennier. 

Per Ragnar med sin vän Willie Andréason då de besökte skådespelarkollegan Tommy Johnsons begravning 2005. Vännernas som gått bort var ett återkommande samtalsämne mellan dem. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

 

Blev känd för svenska folket genom Varuhuset

De jobbade först ihop under inspelningen av klassiska tv-serien ”Någonstans i Sverige” från 1973. 

De talades vid nästan varje vecka över telefon och fyra dagar innan Willie Andréason gick bort ringde han upp Per Ragnar. 

– Han sa ”Hej Per, jag tror att jag har tre, fyra dagar kvar att leva”, säger Per Ragnar. 

Den 18 mars gick han, 85 år fyllda, bort efter en lång skådespelarkarriär och ett liv som han till stora delar ägnade åt kampen för resandefolkets och romernas rättigheter. 

Paradrollen var som säkerhetschefen Lennart i Varuhuset. Han hade även gästroller i Rederiet och Tre kronor och har även spelat pappa till Henning Mankells omåttligt populära Ystadspolis Kurt Wallander i filmen ”Sorgfågeln” från 2013. 

I filmen ”Giliap” från 1975 spelade Willie Andréason med kolleger som Mona Seilitz och Thommy Berggren.Foto: SVT

 

Brann för sin teater i hemorten Mariefred

Per Ragnar lyfter dock fram Willie Andréasons starka engagemang i teatern Rogge, som han grundade 1994, i hemorten Mariefred. 

En teater där Per Ragnar också har skådespelat och regisserat olika uppsättningar. 

– Jag beundrade det han gjorde där, i ”Roggeborgen” som det hette. Han var både producent och skådespelare. En entreprenörssjäl och en fixare, säger Per Ragnar. 

Willie Andréason dök även upp i storfilmer som karaktären Birger Vanger i ”Millenium” från 2009 med Hollywoodstjärnorna Noomi Rapace och Michael Nyqvist, som gick bort 2017 vid 56 års ålder.  

Willie Andréason tillhörde resandefolket och brann för att bevara minnet av det förtryck som romerna fått utstå i Sverige under flera århundraden. 

Familjen pratade aldrig romani offentligt

– Man pratar i dag om Skånepolisens register, men vi har blivit registrerade av polis, sociala myndigheter och framför allt av kyrkan, i flera hundra år, sa skådespelaren i en intervju med Eskilstuna-Kuriren 2014. 

Hans romska namn var Helmen Kwiik Wigardt. Det svenska, Willie Andréason kallade han för sitt ”smeknamn”. Hemma pratade familjen romani – men aldrig offentligt för att hemlighålla sitt ursprung. 

Per Ragnar berättar att Willie Andréasons intresse för släktforskning och sitt ursprung var ett evigt samtalsämne. 

– Besatt är väl fel ord. Men det fanns inte ett samtal under de senaste tio åren då han inte kom in på det här. Han härledde sin släktforskning ända tillbaka till Indien vad jag minns. Visst kan man prata om romer, men det började långt tidigare enligt Willie. Jag tror han höll på att skriva något slags romskt språklexikon. 

Per Ragnar på legendariska Expressen-journalisten Ulf Nilsons begravning i april 2018. Foto: Olle Sporrong

 

Per Ragnar om de borgångna kollegerna: ”Alla drar ju nu”

De sista fem åren var Willie Andréason blind men klar i tanken, och hans samtal med Per Ragnar handlade ofta om de allt fler skådespelarkollegorna som gick bort. 

– Alla drar ju nu. Loffe, Gösta Ekman, Kim Anderzon. Alla de man jobbat med, säger Per Ragnar.  

Hur känns det för dig? 

– Det blir ju tomt. Gösta och jag träffades senast tre veckor innan han försvann till Ersta sjukhus. Vi promenerade ofta på Södermalm och mindes. Men, men, livet går alltid vidare. Man får vara tacksam för det man har.