Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Whitney Houstons sista svåra tid – sorgen med älskarinnan

Whitney Houston var med i ”Bodyguard”.
Stjärnan hade en svår tid innan sin död.
Foto: PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Världen sörjer fortfarande stjärnans bortgång.
Foto: ARMANDO GALLO/RETNA LTD. / ALL OVER PRESS RETNA LTD

”Whitney Houston – can I be me” är dokumentären som försöker finna ett svar på varför sångerskan avled 2012, endast 48 år gammal. Genom samtal med vänner, familj och anställda tecknas en bild av ett missbruk, vars frön såddes redan tidigt i barndomen. 

Men det var ensamheten som till slut fick Whitney att tappa kontrollen över drogerna. Att hon inte fick leva med sin påstått lesbiska kärlek, samt att omgivningen till och med tystade ned en detaljerad rapport om hur illa ställt det var med sångerskans hälsa.

Filmen är regisserad av Nick Broomfield (som senast gjorde ”Marianne & Leonard: Words of love”), och visas nu av SVT. Genom att följa sångerskan från barndomen utreder den främst hur världens mest hyllade, och kanske älskade, sångerska kunde gå under i missbruk.

Storebröderna medverkar bland annat, och berättar hur allt började:

– Vi lekte ihop, allt som man gör när man växer upp, och sen började vi med droger tillsammans också, säger Michael Houston.

– Vid tio års ålder prövade jag droger, säger Gary Houston, och det rörde sig då bland annat om heroin.

Då insåg Whitney själv sitt problem

För Whitney blev narkotika tidigt en naturlig del av att festa:

– Jag tror inte att hon insåg förrän efter ”Bodyguard” att hon hade ett problem. Det var inte längre rekreationellt. Det var något hon gjorde av nödvändighet snarare än för att ha kul, berättar vännen Ellin Lavar.

Det är när allt börjar eskalera som David Roberts, Houstons verklige livvakt, väljer att skriva en detaljerad rapport över missbruket. Ingen väljer dock att gå vidare med den, troligen eftersom Houston, i likhet med många andra superstjärnor, blivit en hel industri.

– Jag är nu övertygad om att om någon hade läst, lyssnat på eller agerat efter mina rapporter så skulle hon vara vid liv i dag, och även hennes dotter. (Bobbi Kristina Brown, som dog på ett sätt snarlikt sin mor, 22 år gammal, 2015.)

Whitney Houstons svåra skilsmässa

I takt med att drogerna tar allt större plats i Houstons liv, försvinner också det som håller henne ifrån dem. Barndomsvännen Robyn Crawford, som även sades vara Whitneys lesbiska kärlek, lämnar entouraget efter kraftiga bråk med sångerskans ökände make Bobby Brown. I ett uttalande i filmen skriver Brown nu så här:

”Jag känner verkligen att om Robyn hade accepterats i Whitneys liv, så skulle Whitney ha varit vid liv i dag. Whitney hade inga nära vänner längre.”

Den svåra skilsmässan från Bobby beskrivs sen som utlösande faktor i att Houston till slut gav efter för missbruket:

– Det var väldigt smärtsamt för henne att Bobby gick in i en annan relation, säger vännen Allison Samuels.

– Jag tror det var därför hon återgick till droger. När du knarkar bryr du dig inte om någonting – särskilt med crack.

Assistenten hittade henne död

I sorgliga bilder får tittarna se den skitiga misären i Whitneys hotellrum under den sista tiden. Mary Jones, Whitneys assistent, minns hur hon hittade sångerskan död:

– Det var mörkt, men hon låg inte i sängen.

– Jag gick in i badrummet och min baby låg i badkaret.

Sångerskan konstaterades senare ha avlidit av drunkning relaterad till hjärtsjukdom och kokainmissbruk.

”Whitney Houston – Can I be me” visas på SVT den 6 januari kl 21.00. 

Det här hände 2019

Vi ser tillbaka på bland annat Melodifestivalen, ASAP-rocky-fallet och ”Idol”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.