Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wennstams kritik mot SVT efter Rapaces slagsmål

Ola Rapace lurar de andra deltagarna i Stjärnorna på slottet när han slår ner ljudkillen.
Ola Rapace låtsades slå ner en ljudtekniker i ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Katarina Wennstam kritiserar nu att SVT visat det.
Foto: HENRIK JANSSON
Ola Rapace lurade de andra deltagarna.
Foto: SVT / SVT
Ljudteknikern var i själva verket stuntman.
Foto: SVT

I förra veckans ”Stjärnorna på slottet” låtsades Ola Rapace slå ner en ljudtekniker i syfte att lura de andra deltagarna runt frukostbordet.

Nu kritiseras SVT för att ha visat scenen. 

Katarina Wennstam, författare, menar att det är ett ”riktigt lågvattenmärke” av SVT.

Det var när en, för de andra deltagarna, förmodad ljudtekniker började fixa med Ola Rapaces mikrofon och avbröt skådespelarens redogörelse för hur han kom in på scenskolan i Göteborg – inte en utan två gånger – som skådespelaren plötsligt låtsades få ett utbrott.

Till de övriga deltagarnas förvåning reste sig Ola Rapace upp så så häftigt att stolen ramlade omkull, sedan sparkade han ljudteknikern mellan benen och slog honom med ett knytnävsslag i ansiktet som gjorde att han föll till marken.

Sedan avslöjade Rapace, som i filmer gjort flera stunts, att allt bara var på låtsas och att händelsen var en ledtråd till kommande aktivitet där årets stjärnor på slottet skulle låtsasslåss.

På Instagram kritiseras nu låtsasslagsmålet av författaren och journalisten Katarina Wennstam, som menar att det är ett ”riktigt lågvattenmärke” av SVT.

”Tror ni att #metoo var på skämt? Har ni helt missat vittnesmålen om hur inspelningar och repetitioner har varit fulla av just den här typen av utbrott?”, skriver Wennstam i inlägget.

”Tondövt och empatilöst”

Till Aftonbladet säger Katarina Wennstam att det är ”tondövt och empatilöst” att visa låtsasslagsmålet.

– Det handlar inte i grunden om Ola Rapace, utan det handlar först och främst om just att det finns en blindhet inför vad metoo verkligen handlade om och det finns en empatilöshet att inte förstå hur det här upplevs av någon som har riktiga upplevelser av det som de försöker göra humor av, säger hon till tidningen.

I avsnittet reagerar skådespelaren Shima Niavarani, 35, på Ola Rapaces utbrott och ställer sig upp för att få honom att sluta. Niavarani har också kommenterat Katarina Wennstams inlägg med ett hjärta och på sin story tackat författaren för att hon ”satte ord på det hela”.

SVT: ”Relevant för berättelsen”

Victoria Nordansjö, presstalesperson på SVT, menar att de inför varje avsnitt har ett spåningsmöte med stjärnan i fokus tillsammans med producenten och att det är då idéer om olika aktiviteter kommer till.

– Bakgrunden är att det sker alltid en diskussion och det sker i samråd med stjärna och producent hur dagen ska se ut. 

I ett mejl till Expressen skriver Petter Bragée, programchef på SVT:

”Låtsas-slagsmålet i slutet av frukosten var främst en introduktion till dagens aktivitet som handlade om stunt. En aktivitet som var relevant för berättelsen om Olas liv och karriär. Att introduktionen innehöll en överraskning för övriga deltagare var en tydlig del av historien om Olas rykte som hetlevrad. Ingen av de andra medverkande tog illa upp av momentet eller hade i efterhand något mot att deras reaktioner var med i programmet.”

Expressen har varit i kontakt med Charlotte Perrelli och Kjell Wilhelmsen som inte vill kommentera händelsen.

Expressen har också sökt Ernst Billgren, Shima Niavarani, Ola Rapace och Katarina Wennstam.

https://www.instagram.com/p/CJyc5g8nonw/?igshid=kb3spvtf7qid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.