Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-legendaren: Har varit ganska jobbigt sista året

Arne WeiseFoto: Stella Pictures / Sigge Klemetz
Arne WeiseFoto: EXPRESSEN

På Kristallengalan gjorde Arne Weise, 88, sitt första offentliga framträdande sedan i julas, och hyllades av publiken med stående ovationer.

Programledaren har de senaste åren tampats med sviktande hälsa, men publikens uppskattning blev en revansch – nu kan han tänka sig att jobba igen.

– Jag tycker det är roligt med offentligheten, det ska jag inte sticka under stol med, säger Weise.

Arne Weise, 88, hyllades vid tv-branschens årliga prisgala Kristallen tidigare i år.

Den legendariska SVT-profilen hade bjudits in för att dela ut pris i kategorin ”Årets tv-personlighet”. När han skulle dela ut priset reste sig publiken upp – och gav honom stående ovationer.

Han berättar nu om händelsen.

– Det var stort och varmt, jag blev väldigt lycklig. Det var enormt. Applåder brukar jag få ibland, men det här var ju överväldigande. Jag blev jättevarm om hjärtat. Jag är tacksam och glad att inte bli bortglömd, säger han och fortsätter:

– Av någon anledning gillar svenska folket Weise, och det märker man vid sådana här sammankomster. Då blir man själaglad. Jag märker ju att folk gillar gubben, och det är underbart i min ålder.

Samtidigt menar Arne Weise att han alltid har varit noga med hålla fötterna på jorden när det gäller kändisskapet.

– Jag har alltid varit ödmjuk när det gäller mig själv. Jag har ju varit med i elden i 60 år. Du ska inte tro att du är Guds bästa barn. 

 

LÄS MER: Arne Weise hyllades av kollegorna på Kristallen 

 

Sviktande hälsa: ”Det har varit jobbigt sista året”

De senaste åren har Arne Weises hälsa sviktat rejält. 

Han har genomgått en hjärtklaffsoperation, tappat 15 kilo efter problem med fickor på tarmarna, haft dubbelsidig lunginflammation och opererat bort en tumör – som dock var godartad.

I våras slog sig Weise blodig när han skulle gå på toaletten under natten. Det slutade med att han fick åka ambulans till sjukhus och sy fem stygn mellan ögonen.

På Kristallen stödde sig Arne Weise på en käpp och fick hjälp att ta sig upp och ner från scenen. 

– Jag skäms inte för käppen. Det är inte benen i sig, utan tryggheten att ha någonting att luta sig mot. Det tycker jag att alla äldre ska tänka på. För ramlar man, så ramlar man ordentligt och det är inte kul, säger han och fortsätter:

– Det har varit ganska jobbigt sista året. Men nu är det på bättringsvägen, av många skäl. Och när man får så här underbara reaktioner från publiken så blir man jädrans tacksam. 

Vad gjorde du efter Kristallengalan?

– Jag åkte hem dödstrött. Jag tog en taxi hem och gick och la mig. Det känns i kroppen att man inte är tjugo år längre. 

”En ny programledarroll vore inte så tokigt”

Framöver hoppas Arne Weise på att hälsan ska vara någorlunda god – och säger att han ännu har lite kvar att ge.

– Är det så att de vill ha mig på något jobb så säger jag väldigt gärna ja tack. Allt som är med publik gillar ju Weise. En ny programledarroll vore inte så tokigt, faktiskt. Men skulle det bli allvar blir jag kanske skitskraj, vad vet jag. 

– Jag tycker det är roligt med offentligheten, det ska jag inte sticka under stol med. Det är väldigt skojigt, som på Kristallen, när de applåderade bara jag visade mig. 

 

LÄS MER: Arne Weise i blodig olycka – berättar nu