Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Weises larm i hettan – orkar inte gå ut

Foto: OLLE SPORRONG

Superhettan fortsätter ligga över Sverige – och värst är det för de äldre.

Tv-legendaren Arne Weise berättar nu att han lider i värmen, och att han knappt orkar gå ut i de här temperaturerna. 

– Det är jättejobbigt, säger han.  

I flera veckor har en superhetta legat över stora delar av Sverige.

Många är det som klagat, men värst är det för de äldre.  Enligt Karolinska universitetssjukhuset är personer över 65 år extra sårbara för hettan. 

En av alla som lider i värmen är tv-legendaren Arne Weise, 88. 

Han berättar nu att han under stora delar av sommaren har varit i sin lägenhet på Gärdet i Stockholm – och satt sig i korsdraget för att klara av de heta temperaturerna.

– Det är varmt för oss äldre. Det är jättejobbigt. Men jag har något väldigt bra och det är korsdrag. Så jag klarar mig, säger han.

Men värmen tar på energin och han orkar inte gå ut på samma sätt som tidigare.

– Jag orkar inte gå ut och motionera. Det är för varmt för vanliga promenader, i alla fall för mig. Så det känns jobbigt, men det är som det är, säger han.

Arne Weise undviker värmen

I stället är Arne Weise mycket hemma för att undvika värmen, och där försöker han sysselsätta sig så bra det går.

– Man får ju försöka stå ut ändå. På morgonen sitter jag på balkongen innan solen kommer fram runt hörnet. Och sen kan jag sitta ute vid 21-tiden när solen nästan är nere, säger han och fortsätter:

– Jag ser mycket på tv och läser tidningar och försöker att överhuvudtaget vara med i debatten utan att göra för mycket. Men jag lyssnar, läser och tar till mig. 

Arne Weise har ett lantställe ute på Blidö, strax utanför Stockholm.

Där brukade han vara flera gånger tidigare somrar. Men nu har han inte kunnat ta sig ut dit lika ofta – på grund av värmen. 

– Bussarna är så jävla varma. Men i morgon ska jag eventuellt få skjuts ut till landstället. För det måste vara bil. Det finns ju bussar som inte har luftkonditionering, säger han. 

 

LÄS MER: Arne Weise till sjukhus – efter blodigt fall 

”Något fel på klimatet”

Samtidigt är Arne Weise orolig för värmen. Han berättar att han aldrig upplevt detta tidigare.

– Det är något fel på klimatet. Det måste vara det. Jag har aldrig varit med om den här typen av värme och jag är 88 bast.

Trots värmen mår tv-legendaren bra. Han berättar att han dricker mycket vatten och äter salt för att klara sig i superhettan. 

– Det går ingen nöd på mig. Men det är just de äldre som drabbas. Men det är som det är, man ska inte klaga så mycket.

 

LÄS MER: Larmet efter åskan – ny värmesmocka 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.