Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Weise sjuk – sitter ensam på julafton

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Arne Weise är legendarisk julvärd – men i år sitter han ensam på julafton. 

Han berättar att barnen har varit förbi innan jul och lämnat mat och presenter, men på grund av sin sviktande hälsa orkar han inte ta sig ut för att fira med familjen.

– Jag får sitta här och njuta av allt det goda i tv:n, säger Arne Weise. 

Arne Weise var SVT:s julvärd i decennier, och har för många svenskar blivit synonym med högtiden. 

Men denna jul sitter Arne Weise ensam hemma i lägenheten i Stockholm. 

– Jag är ensam, därför att alla har sina familjer. Och jag orkar inte göra mig i ordning och raka mig, utan jag får sitta här och njuta av allt det goda i burken, jag menar tv:n, säger Arne Weise, 87. 

Trots det känner sig Arne Weise nöjd – dottern Anna var på besök dagen innan julafton och lämnade både julmat och paket. 

– Det var skinka, det var julklappar. Jag fick två deckare. De är tjocka som fan de där böckerna. Men det älskar jag. 

Waises barn har ringt

Det var meningen att han skulle besöka sin andra dotter Madeleine, men hon fick feber och var tvungen att ställa in, säger Arne Weise, som tror att sonen Andreas kanske gör ett besök på julaftonskvällen. 

– De är med sina familjer och de flesta bor inte ens i Stockholm. Men alla barn har ringt, och det gläder mig enormt. Och hemtjänsten är på väg hit, säger Arne Weise. 

Programledaren berättar att han har problem med hälsan.

– Jag är sjuk vet du. Jag har problem med hjärtat och magen. Det blir så där när man blir över 80 säger doktorn. Just i dag känns det OK. 

 

LÄS MER: Sprickan efter SVT:s beslut om Erik och Lotta

 

Weise tittade på sin egen sändning

Julafton har han spenderat framför tv:n – men han har inte rattat in SVT:s sändning med julvärdarna Erik Haag och Lotta Lundgren. 

– Jag gör inte det. Men det är duktiga båda två. Jag tycker mycket om deras sätt att äta mat. Men frågan är om det passar på julafton. Då vill man ju äta sin egen mat och inte få en massa mat nerkörd i käften på sig. Men jag vill inte kritisera dem. Jag tycker mycket om dem båda, de är duktiga, säger Arne Weise. 

Däremot har han tittat på sin egen julsändning på TV3. Kanalen kuppade mot SVT och spelade in en julhälsning från Arne Weise i klassisk anda. 

– Jag satt hemma och njöt av mig själv, säger Arne Weise och skrattar. 

Blev de glada på TV3 då du ställde upp?

– Du kan tro, de hoppade ju jämfota av lycka. Det var Robert Aschberg som stod bakom allting, och det var en jäkla fin prestation han gjorde Robert. Så det får man vara tacksam för i dessa tider. 

 

LÄS MER: Weises pik mot SVT – i rutan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.