Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Weinstein ska ha fuskat med elektronisk fotboja

Stjärnproducent och våldtäktsanklagad – så började metoo-rörelsen.
Harvey Weinstein fick hjälp att gå av två män som stödde honom på väg från domstolen. Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Harvey Weinstein lämnade domstolsförhandlingen i sin bil. Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Våldtäktsanklagade filmmogulen Harvey Weinstein, 67, anklagas för att ha avaktiverat sin elektroniska fotboja för att kunna röra sig obevakad under flera timmar. 

Under fredagen haltade Weinstein in i domstolsbyggnaden med löst knuten slips och en sko med oknutna snören – och fick stödjas av två män på vägen ut. 

– Det här är tufft för vem som helst... han har lite ryggproblem, sa Donna Rotunno, Weinsteins advokat till nyhetsbyrån AP.  

Storfilmsproducenten Harvey Weinsten pekades under Metoo-rörelsen hösten 2017 ut av en mängd kvinnor som anklagade honom för våldtäkter, sexuella övergrepp och för att ha använt sin maktställning i Hollywood för att sexuellt utnyttja kvinnor i branschen. 

Han misstänks i nuläget för våldtäkt och sexuellt utnyttjande och är släppt mot en borgen på 1 miljon dollar – med en elektronisk fotboja. 

Åklagarens krav efter misskötsel med fotbojan

Rättegången ska starta i januari nästa år och Harvey Weinstein nekar till misstankarna. 

Åklagaren Joan Illuzzi anklagar nu Weinstein för att ha avaktiverat sin elektroniska fotboja och under flera timmar ha kunnat röra sig fritt genom att lämna en elektronisk komponent som aktiverar fotbojan hemma, rapporterar AP.

Enligt åklagaren har Weinstein gjort detta vid upprepade tillfällen.

– Ingen av dessa överträdelser var olyckshändelser, sa hon och krävde att borgen skulle höjas till 5 miljoner dollar under en förhandling i domstolen på Manhattan. 

Advokatens förklaring: Batterierna till elektroniken dog

Weinstein dök upp med löst knuten slips och snörena oknutna på ena skon, haltandes. Hans advokat, Donna Rotunno, bestred att Weinstein skulle ha avaktiverat fotbojan, utan skyllde det hela på ”döda batterier”.  

– Det har inget att göra med någon manipulation av bojan, sa hon till reportrar utanför domstolsbyggnaden, enligt AP. 

Domaren sköt upp beslutet om Weinsteins borgensvillkor till nästa vecka. 

Två män fick stödja Weinstein och hålla honom under armarna när han stapplade ut från domstolen. 

Buades ut och kallades ”monster” och ”Freddy Kruger” 

Enligt advokaten har Harvey Weinstein ryggproblem som de hoppas uppmärksamma domstolen på under veckan. 

Trots att Weinstein misstänks för grova sexbrott har han på grund av sin välfyllda plånbok kunnat åtnjuta stor frihet, enligt AP, som rapporterar att filmmogulen setts på både nattklubbar och en skådespelartillställning på Manhattan: ”Actor’s Hour”. 

Under tillställningen blev han utbuad, och en deltagare skrek att han var ett ”monster”, medan en komiker på scen liknande honom vid skräckfilmskaraktären ”Freddy Kreuger”, och kallade honom för ”elefanten i rummet”.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.