Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wästberg om Kulturprofilen: "Vi är inga moralpoliser"

Per Wästberg. Foto: OLLE SPORRONG
Svenska Akademien i Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Författaren Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien, kommenterar för första gången anklagelserna mot Kulturprofilen, och institutionens ansvar i den situation som uppstått.

–  Det är lätt att vara efterklok, men samtidigt meningslöst, säger han till Dagens Nyheter

Det är i en lång intervju med DN Kultur som författaren Per Wästberg för första gången kommenterar de senaste veckornas tumult kring Kulturprofilen och de anklagelser om sexuella trakasserier som väckts mot honom. Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien,  menar i intervjun att han aldrig stått Kulturprofilen nära.

–  Han och hans klubb har utgjort ett högkvalitativt och värdefullt inslag i Stockholms kulturliv. Det står jag fortfarande för, men då visste jag inte allt detta som nu kommit fram. Det är lätt att vara efterklok, men samtidigt meningslöst, säger han till DN.

Höstens anklagelser om sexuella trakasserier är inte de första som riktats mot Kulturprofilen. Redan för 20 år sedan skrev Expressen flera artiklar om att en kvinna larmat Akademien om mannens olämpliga beteende. Hon skickade då ett öppet brev till både Akademien och en rad myndigheter som gett ekonomiskt stöd till Kulturprofilens verksamheter. 

 

LÄS MER: Uppgifter: Två kvinnor polisanmäler kulturprofilen

Akademien medveten om händelserna

Bara några månader efter Expressens publiceringar 1997 valdes Per Wästberg in i Akademien. Han berättar för DN att man inom Akademien var medveten om anklagelserna, men att ingen åtgärd vidtogs – mycket på grund av att en person inom Akademien skyddade profilen.

– Nej, Akademien gjorde väl ingenting. Det var frågan om någon som inte var ledamot. Man ansåg väl då att man inte kan hålla på med icke-ledamöters beteende. Särskilt som den som person som är närmast honom i akademien tyckte att det hela bara var illvilligt förtal. Det är inte lätt, säger han.

På DN:s fråga om hur Per Wästberg i dag ser på Akademiens ansvar i det hela då man valde att fortsätta samarbetet med Kulturprofilen, säger han att det hela uppfattades som lösa rykten. 

– Jag tycker det är en retorisk fråga. Vilket ansvar har man att undersöka vad som väl uppfattades som lösa rykten? Vi är inga moralpoliser trots allt. Det måste andra göra. De måste anmäla och agera. Återigen, kom ihåg att han inte var en ledamot av Svenska Akademien. Om han hade varit det hade saker stått i en helt annan dager, säger han.

 

LÄS MER: Så utnyttjade kulturprofilen sin makt för sextrakasserier

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!