Per Wästberg. Foto: OLLE SPORRONGPer Wästberg. Foto: OLLE SPORRONG
Per Wästberg. Foto: OLLE SPORRONG
Svenska Akademien i Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNSvenska Akademien i Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademien i Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wästberg om Kulturprofilen: "Vi är inga moralpoliser"

Publicerad

Författaren Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien, kommenterar för första gången anklagelserna mot Kulturprofilen, och institutionens ansvar i den situation som uppstått.

–  Det är lätt att vara efterklok, men samtidigt meningslöst, säger han till Dagens Nyheter

Det är i en lång intervju med DN Kultur som författaren Per Wästberg för första gången kommenterar de senaste veckornas tumult kring Kulturprofilen och de anklagelser om sexuella trakasserier som väckts mot honom. Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien,  menar i intervjun att han aldrig stått Kulturprofilen nära.

–  Han och hans klubb har utgjort ett högkvalitativt och värdefullt inslag i Stockholms kulturliv. Det står jag fortfarande för, men då visste jag inte allt detta som nu kommit fram. Det är lätt att vara efterklok, men samtidigt meningslöst, säger han till DN.

Höstens anklagelser om sexuella trakasserier är inte de första som riktats mot Kulturprofilen. Redan för 20 år sedan skrev Expressen flera artiklar om att en kvinna larmat Akademien om mannens olämpliga beteende. Hon skickade då ett öppet brev till både Akademien och en rad myndigheter som gett ekonomiskt stöd till Kulturprofilens verksamheter. 

 

LÄS MER: Uppgifter: Två kvinnor polisanmäler kulturprofilen

Akademien medveten om händelserna

Bara några månader efter Expressens publiceringar 1997 valdes Per Wästberg in i Akademien. Han berättar för DN att man inom Akademien var medveten om anklagelserna, men att ingen åtgärd vidtogs – mycket på grund av att en person inom Akademien skyddade profilen.

– Nej, Akademien gjorde väl ingenting. Det var frågan om någon som inte var ledamot. Man ansåg väl då att man inte kan hålla på med icke-ledamöters beteende. Särskilt som den som person som är närmast honom i akademien tyckte att det hela bara var illvilligt förtal. Det är inte lätt, säger han.

På DN:s fråga om hur Per Wästberg i dag ser på Akademiens ansvar i det hela då man valde att fortsätta samarbetet med Kulturprofilen, säger han att det hela uppfattades som lösa rykten. 

– Jag tycker det är en retorisk fråga. Vilket ansvar har man att undersöka vad som väl uppfattades som lösa rykten? Vi är inga moralpoliser trots allt. Det måste andra göra. De måste anmäla och agera. Återigen, kom ihåg att han inte var en ledamot av Svenska Akademien. Om han hade varit det hade saker stått i en helt annan dager, säger han.

 

LÄS MER: Så utnyttjade kulturprofilen sin makt för sextrakasserier

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag