Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Wallander"-skådisen om inspelningsolyckan

Fredrik Gunnarsson spelar rollen Svartman i "Wallander"-filmerna. Foto: TV4
"Wallander"-filmerna spelades in mellan 2004-2013. Foto: Foto: Yellowbird/Tv4 / Foto: Yellowbird/TV4

Filmerna om Kurt Wallander är svenska klassiker.

Skådespelaren bakom polisen Johan Svartman, Fredrik Gunnarson, berättar om inspelningarna av filmerna.

– Vi var som en liten Wallander-familj, säger Gunnarson.

De populära filmerna om polisen Wallander i Ystad har nu några år på nacken, men fortsätter älskas av det svenska folket.

Fredrik Gunnarson, 50, som spelat polisen Johan Svartman i 32 avsnitt av Wallander, säger att han fortfarande kan få uppskattande kommentarer av seriens fans.

– Folk brukar vara väldigt positiva och ge glada kommentarer, om att de gillar karaktären och så. Man kan märka på stan om de visas för tillfället, då känner folk igen mig igen, säger Gunnarson.

Han tror att anledningen till att filmerna gick så bra är att de har karaktärer som återkommer, som tittarna får lära känna.

– Visst, varje avsnitt har en mordgåta, men sen är det en längre relationshistoria som löper genom serien. Wallander har kärleksproblem, och man får se vänskapen mellan karaktärerna på stationen, säger Fredrik Gunnarson.

 

LÄS MER: Så hyllar TV4 Henning Mankell efter hans död

 

Bil hamnade i vattnet under Wallander-inspelning

 

Filmerna spelades in mellan 2004 och 2013. De spelades in två i taget, och en film tog ungefär 20 dagar att spela in. Skådespelaren minns inspelningsperioderna som väldigt roliga.

– Vi var som en liten Wallander-familj, vi hade roligt ihop. Det var ju nästan tio år av inspelningar, och det var alltid väldigt roligt att åka dit och träffa alla, säger Fredrik Gunnarson.

När det rörde sig om scener involverande vapen, så fanns det alltid experter på plats, för att filmerna skulle kännas mer äkta.

– Vi hade vapenexperter som visade hur man skulle dra och osäkra sitt vapen. Jag fick också instruktioner i batongteknik. Vi hade alltid expertis på plats, säger Gunnarson.

 

LÄS MER: Regissörens besked om fler "Johan Falk"

 

Även om inspelningarna oftast gick som på räls, så minns Gunnarson en speciell gång då det gick riktigt fel. I scenen skulle han köra bil, och knuffa ner en annan bil ner från en kaj - då något gick snett.

– Bilen jag skulle knuffa ner skulle sitta fast i vajrar, men det gjorde den inte. Så de fick avbryta inspelningen för att dyka efter den där bilen, och färjorna kunde inte komma in till hamnen som de skulle, minns han om den dråpliga händelsen.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!