Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wälkom to Boklunds värld

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Regissören Fredrik Boklund gillar att provocera.

MALMÖ. På 80-talet var han kung på MTV. På senare år har han retat gallfeber på filmsnobbar med humorsuccéer som "Morgan Pålsson -  världsreporter", "Skägget i brevlådan" med Anders & Måns och nu senast "Åsa Nisse -  wälkom to Knohult". Regissören Fredrik Boklund gillar att provocera.  

- I England ville man censurera våra videor och nu rasar man mot mina filmer, säger han och skrattar.

Regissören Fredrik Boklund, 47, kommer från Lund. Är en doldis. Men inte desto mindre en av Sveriges mest framgångsrika regissörer. Och han är van vi att det stormar kring hans produktioner. Redan på 80-talet ville den engelska censuren stoppa hans videor på MTV Europe.

 -  Det var videor med Army Of Lovers som gjorde folk upprörda. Filmerna var egentligen så himla oskyldiga och det är roligt att de kunde reta upp folk till den grad att man ropade på censur i England. För att vi drev med judendom  i videon "Israelism" samtidigt som videon visades på heavy rotation i Israel.

Sju videor -  per timme

 Han drev ett videobolag tillsammans med kompisen Martin Persson  i Lund. Och de var mycket framgångsrika.

 -  Det var videon "Crucified" som fick det att ta fart. Rena snöbollseffekten. Efter den succén blev det många videor med tyska och holländska technoakter. När vi hade som mest flyt visade de sju av våra videor i timmen på MTV Europa. Det är nog något slags rekord.

 På senare år har han regisserat långfilm. Nu senast nya Åsa Nisse som fått en del besk kritik.

 -  Som väntat. Men hellre en sol i morgon-tv och etta på Biotoppen än fem i betyg och lika många besökare i salongen. 

"Vad är problemet?"

 -  Alltså jag tar lätt på kritiken. Det här en actionkomedi för hela familjen. Hysteriskt rolig. Busig. Punkig. Anarkistisk. Jag är supernöjd. Vi anklagas för att filmen är rolig. Vad är problemet egentligen?

 Kollegan Roy Andersson upprörs också över filmen. Nämligen över nazikopplingen:Åsa-Nisse-författaren Stig Cederholms nazistiska förflutna.

Kan bli ny Åsa-Nisse-rulle

 -  Vi kände väl till Cederholms historia. Frågan är förstås hur långt man ska gå. Ska man inte handla på Ikea för att Kamprad hade nazisympatier i sin ungdom. Eller ska man inte åka med SJ som aktivt transporterade tusentals tyska soldater genom Sverige? 

 Är du arg på Andersson?

 -  Nej, jag gillar honom. Men kritiken för stå för honom.

 Så ni fortsätter? Blir det en 22:a film?

 -  Det finns ett embryo till manus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.