Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wahlgrens distans från Bianca: ”Ingen hälsade på”

"Wahlgrens värld" sänds torsdagar på Kanal5 och Dplay.
Pernilla Wahlgren.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Bianca Ingrosso.
Foto: OLLE SPORRONG

Pernilla Wahlgren fick se hela sin showturné skjutas upp på grund av coronakrisen.

Nu berättar hon om den ekonomiska turbulensen, sorgen över Adam Alsing, oron för Christina Schollin och beslutet att fortsätta spela in ”Wahlgrens värld” – trots pandemin.

– Vi har slutat kramas och alla är supernoga med att se till att man är frisk, säger stjärnan.

I vanliga fall lever Pernilla Wahlgren, 52, ett fartfyllt liv i sus och dus men de senaste månaderna har tillvaron förstås förändrats radikalt.

Hon har begränsat sitt umgänge och lagt om livet helt.

– Jag försöker ju hålla mig till mina ”pluppar”, ett fåtal människor man umgås med. Jag försöker att inte träffa folk som jag inte umgås med dagligen. Man gör väldigt mycket hemma, är ute och går, och om man besöker en restaurang sitter man långt ifrån andra. Vi är ju inte i ”lockdown” så man försöker göra det man kan för att stötta restauranger och så men det är svårt, de här avstånden är ju viktiga, säger Pernilla Wahlgren.

Hon berättar att känslorna har förändrats i takt med coronapandemins utbredning – det började med oro över att hennes turné med showen ”Hybris” fick flyttas fram.

– I början hade man ångest och var ledsen för det. Nu kan man inte göra så mycket. Sedan är det ju en jättetragedi för hela artistbranschen om man inte ska kunna uppträda på ett år. Det är ju inte bara restauranger och butiker som går omkull – då går ju hela artist-Sverige i konkurs också. Men det är ju ingenting man ens tänker på nu när unga människor dör.

Pernilla Wahlgrens sorg efter Adam Alsings död

Hon kände Adam Alsing, som gick bort i sviterna av covid-19, sedan 1990-talet och de har också jobbat tillsammans under åren. Beskedet om hans död var tungt.

– Vi är nog väldigt många i tv-branschen som är i chock, det är svårt att ta in. Han var otroligt omtyckt. Vi var ju kanalkolleger också så man sågs hela tiden på tillställningar. Han var verkligen ett glädjepiller. Och han var ju så ung, det är väldigt sorgligt. Det kommer en väldigt nära och de här märkliga tiderna blev plötsligt ännu märkligare och sorgligare, säger Pernilla Wahlgren.

Visste du att han var sjuk?

– Ja, det visste jag eftersom han inte hade poddat på ett tag. Men man tänker väl som alla andra att ”shit, han är jättedålig men det kommer att bli bra”. Jag hade ingen aning om att det var så allvarligt.

Hennes dotter Bianca Ingrosso har tidigare berättat om hur hon och pojkvännen Phillipe Cohen varit sjuka med coronaliknande symtom. Pernilla Wahlgren säger att de bland annat tappade smak- och luktsinne men att hon inte var särskilt orolig.

– De hade väl en mildare variant. Däremot höll jag mig verkligen undan. De satt i sin lägenhet i nästan tre veckor och ingen hälsade på. På så sätt är det ju bra att man tar det på allvar.

Föräldrarna isolerade i Spanien

Pernilla Wahlgren har också direkt insyn i hur smittan hanteras i hårt drabbade Spanien då hennes föräldrar Christina Schollin och Hans Wahlgren sitter isolerad i sitt hus i Nerja, de får inte ens gå utanför grindarna.

– För deras skull är jag ju jättetacksam, eftersom de är över 80 år. Jag kan bli irriterad när jag är ute och ser att det sitter mycket äldre på uteserveringar eller att de är ute och rör sig i köpcentrum. Det är ju dem man tänker på. Så jag är ganska glad att mina föräldrar sitter där de sitter.

Pernilla Wahlgren berättar att hon än så länge klarar sig bra ekonomiskt då hon har flera andra inkomstkällor än artisteriet. Hon har också ett par riktigt framgångsrika år bakom sig – 2018 omsatte hennes två helägda bolag Picadill Produktion och Perval Produktion totalt 17 miljoner kronor och gjorde vinster på runt 9 miljoner.

Den ekonomiska succén kommer sig dock av att hon själv har börjat producera sina shower vilket innebär att hon också tar en större risk.

– Vi har lyckats flytta fram hela turnén till i höst och det har varit ett jättejobb. Men blir det inte av då heller, då kommer man ju få känna på det direkt och det vore skittråkigt. Man vill ju träffa publiken igen, säger Pernilla Wahlgen.

”Glad för att vi kan spela in”

Nu ägnar hon dagarna åt att spela in ”Wahlgrens värld” – mest hemma hos sig. Det är en liten tv-produktion men på grund av corona har man ändå vidtagit åtgärder som att inte kramas.

– På något sätt är jag glad för att vi kan spela in. Annars hade jag ju gått och inte gjort någonting. Nu känner jag mig ändå produktiv och jag är så glad för att vi kan fortsätta jobba, att vi inte behöver en stor inspelningsstudio eller mycket folk, säger Pernilla Wahlgren.

– Utöver det försöker jag göra sådant jag är sämst på annars, rensa i garderober och lådor. Bianca kommer hit nu och då ska vi rensa i bastun, jag har aldrig använt den för den är full med skit men nu är tanken att vi ska ta tag i det. Man göra det bästa av situationen.

Pernillas hälsotips i coronatider

När allting ligger nere kan man i alla fall se till att prioritera sin hälsa. Pernilla Wahlgren berättar att hon till slut har kommit i gång med att promenera.

”Jag tar långa promenader, vi har startat en grupp där man kan se hur mycket de andra går varje dag och så försöker man sätta upp ett mål. Mitt mål är att jag ska gå 10 000 steg om dagen. Sådant är ju bra för det är motion och frisk luft på samma gång”, säger hon och berättar att de varit i gång i ett par veckor.

Känner du någon skillnad?

”Ja, jag tycker att det är underbart! Jag har inte hunnit gå förut för man jobbar så mycket och går på möten och allt vad det är. Nu tar jag mig verkligen den här tiden till att gå varje dag och jag tror att det är viktigt för oss alla att få frisk luft. Jag tror också att det är bra att tänka att om man skulle bli smittad så är det bra att god hälsa och kondis. Det känns i alla fall bra för mig att vara ute och gå mycket”, säger hon.

”Det är jättemycket folk som är ute och tränar nu, vi har mycket utegym i Lidingö. Det har ju också med corona, man vill inte vara inne på gym och så.”

Kör du på gym annars?

”Haha, nej, nej. Jag är dåligt på det. Jag tränar med min brorsa Niklas, han är personlig tränare så han får komma hem till mig och träna. Allt sådant är bra!”

Artisten berättar om ångesten och väger ur sitt tröstshoppande. ”Wahlgrens värld” sänds torsdagar på Kanal5 och Dplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.