Kontroversiella regissören Lars von Trier är tillbaka på Cannes-festivalen efter att ha varit portad sedan 2011. Foto: P.BAR / AVALON.RED B6128Kontroversiella regissören Lars von Trier är tillbaka på Cannes-festivalen efter att ha varit portad sedan 2011. Foto: P.BAR / AVALON.RED B6128
Kontroversiella regissören Lars von Trier är tillbaka på Cannes-festivalen efter att ha varit portad sedan 2011. Foto: P.BAR / AVALON.RED B6128
Lars von Trier och Matt Dillon. Foto: JACOVIDES-BORDE-MOREAU / BESTIMA / JACOVIDES-BORDE-MOREAU / BESTIMA BEST IMAGELars von Trier och Matt Dillon. Foto: JACOVIDES-BORDE-MOREAU / BESTIMA / JACOVIDES-BORDE-MOREAU / BESTIMA BEST IMAGE
Lars von Trier och Matt Dillon. Foto: JACOVIDES-BORDE-MOREAU / BESTIMA / JACOVIDES-BORDE-MOREAU / BESTIMA BEST IMAGE
Lars von Trier. Foto: MARIA LAURA ANTONELLI / AVALON.RED B5725Lars von Trier. Foto: MARIA LAURA ANTONELLI / AVALON.RED B5725
Lars von Trier. Foto: MARIA LAURA ANTONELLI / AVALON.RED B5725

Von Triers våldsskräck skapade panik i biografen

Publicerad

När Lars von Triers nya skräckfilm ”The house that Jack built” premiärvisades på Cannes filmfestival i måndags kväll lämnade 100 personer biosalongen.

Filmen handlar om en seriemördare och innehåller mycket explicita våldsscener -droppen var den del när två barn mördas.

”Filmen är extremt grafisk. Scenen fick dussintals personer att resa sig och gå, andra jämrade sig högt”, skriver Variety.

Regissören Lars von Trier är känd för att vara kontroversiell och tänja på gränserna i sina filmer.

Premiärvisningen av hans nya skräckfilm ”The house that Jack built” gjorde att människor lämnade biosalongen i upplösningstillstånd. Känsliga tittare varnas för filmtrailern nedan.

https://youtu.be/BYF2tfdD1fA

 

”The house that Jack built” premiärvisades för biopublik under filmfestivalen i Cannes i måndags kväll. 

Enligt Variety lämnade kring 100 personer biosalongen innan filmen var slut.

 

LÄS MER: Sara Berg: ”Nu vill vi ha von Triers på-gränsen-konst igen” 

 

Starka reaktioner vid premiären

Filmen handlar om en seriemördare, spelad av Matt Dillon, som stryper och stympar sina kvinnliga offer - våldsscenerna är mycket explicita. Droppen var när seriemördaren skjuter två små barn.

”Filmen är extremt grafisk. Scenen fick dussintals personer att resa sig och gå, andra jämrade sig högt”, skriver Variety och fortsätter:

”'Det är vämjeligt', utbrast en kvinna. Många av de som lämnade salongen såg omskakade ut”.

Vid filmens slut var biosalongen endast halvfull - men de som var kvar gav stående ovationer till Lars von Trier, som av många anses vara ett geni.

Dogma-regissören har varit persona non grata och inte fått medverka på Cannes-festivalen de senaste åren på grund av dramatiken 2011. Han gjorde då udda skämt om porrfilm, judar och nazismen - något som upprörde andra festival-deltagare.

Von Trier har både skrivit manus och regisserat ”The house that Jack built” . Förutom Matt Dillon medverkar skådespelarna Uma Thurman och Bruno Ganz.

”The house that Jack built” har biopremiär i Sverige den 29 november 2018.

 

LÄS MER: Lars von Trier bannlyst i Cannes 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag