Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Voices” är inte dålig – men Europa har blivit allt bättre

Maria Brander tror Tusse får det tufft i konkurrensen.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Sverige har blivit bortskämda med fina placeringar under det senaste decenniet.
Foto: SANDER KONING / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Oddsen talar emot oss. Konkurrensen från Europa är starkare än på evigheter, och mitt i allt har vi börjat vackla i vår tro på ”Voices”.

Hur det än går i kväll så riskerar förväntningarna att, helt i onödan, bli Tusses fall.

En stor eloge till Tusse, för jag förstår på riktigt inte hur han orkar. Till att börja med har vi det här med halsmandlarna. Att ens röst klappar ihop strax före Eurovision känns ju som maximalt oflyt, men Tusse stretar på, och hävdar att ingreppet inte påverkar honom alls. Allt är fint. 

Sen har vi hatarna som just nu inte bara består av tröttsamma obehagliga, rasister utan även av avundsjuka ESC-fans som inte vill annat än att se schlagerstormakten Sverige misslyckas. Lägg till det scenshowen som faktiskt är obegripligt svag: Det minimalistiska och lite mörkare nummer man bjöd på i Melodifestivalen hade ändå en tydligare modern The Weeknd-elegans, som man av oklar anledning nu övergett till förmån för mer generiska blixtar och ljusbad. Det känns ungefär lika osäkert som det är oinspirerat, och leder i förlängningen till att Tusse måste prestera ännu högre för att nå ut.

Men den största utmaningen ligger nog och lurar i de hysteriskt uppskruvade förväntningar som vi byggt upp under det senaste decenniet, och som får allt under topp fem att kännas som ett misslyckande. Den instinkten är så stark, så att när oddsmakarna tippade Sverige någonstans på mitten, kom paniken smygande och fick det att kännas som att vi knappt skulle klara kvalet.

Favoriter: Italien, Frankrike, Schweiz och Ukraina 

Ribban för att lyckas ligger skyhögt för Tusse, vilket knappast minskar pressen, utan snarare kan bli hans fall. 

Någonstans mitt i allt detta är det därför klokt att komma ihåg att ”Voices” inte är dålig, och att vi i mars upplevde det som att vi kunde välja och vraka mellan Dotter, Eric Saade och The Mamas, men att Tusse ändå vann en överlägsen jordskredsseger.

Att ESC-vinsten trots det känns relativt långt borta har i stället att göra med att Europa har blivit bättre, och kanske börjat längta efter lite mer nationell särprägel än Sveriges slicka poplåtar. Favoriterna Italien, Frankrike, Schweiz och Ukraina sjunger samtliga på sitt lands egna språk, och har toppat sina nummer med tydlig karaktär. Utöver dem så måste Tusse vinna över mer udda spelkort som Island och Portugal. Det blir garanterat hårt i toppstriden. Startfältet är urstarkt, och ur det perspektivet är lättnaden över att Tusse ändå avancerade faktiskt begriplig. 

Därför hoppas jag att de senaste dagarna varit ett slags andrum, där förväntningarna kunnat kalibreras om: Med lite ro i själen, så ska Tusse nog stråla allt starkare inför de hundratals miljoner tittare som inte vill något annat än att bli tagna med storm.

Hör Ellinor Svensson och Linda-Marie Nilsson reagera på några av årets bidrag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.