Voi sökte modeller – men erbjöd ingen lön

”Det är ju stort företag så de skulle ge pengar enligt mig” menar modellen Emelie Bronner.
Foto: Irina Zayakina / Emelie Bronner

Elscooterföretaget Voi sökte modeller för fotografering genom att lägga ut annonser i sociala medier.

Men modellerna fick ingen lön för jobbet, i stället fick de betalt i så kallade ”voi credits” – fria åk.

– Det är ju vår tid som vi ska offra, säger Emelie Bronner som deltog på en fotografering för Voi.

”Modeller sökes i Stockholm för Voi-plåtning!” 

Så skrev elscooterföretaget Voi i en annons, signerad Vois marknadsavdelning, som återkommande har cirkulerat bland svenska användare på Facebook under året.

Fotograferingen uppges ta cirka 45 minuter och ingen tidigare erfarenhet krävs. Man söker modeller över 18 år men uppmuntrar även personer över 50 år att ansöka.

Men annonsen väckte kritik när det stod klart att ingen ekonomisk ersättning utgår till de anlitade modellerna. I stället belönas man med 900 krediter, så kallade ”voi credits”, eller fria åk med Vois elscootrar.

”Kom igen, borde inte företaget visa lite mer ambition genom att ge ett skäligt arvode till modellerna, även om de är nybörjare?” undrade en person i en Facebookgrupp relaterad till reklambranschen.

Modellen: ”Det är lite konstigt”

Emelie Bronner arbetar som modell och deltog på en fotografering för Voi i april i år.

– Jag var medveten om ”Voi credits”. Det var helt okej! Men det är ju stort företag så de skulle ge pengar enligt mig, säger Emelie Bronner.

Modellen Emelie Bronner bad om att få betalt i pengar, men fick nej.
Foto: Irina Zayakina / Emelie Bronner

Däremot frågade Emelie Bronner företaget om att få ekonomisk ersättning i stället för krediter.

– Ja, men de svarade nej och jag fick 1 200 ”voi credits” i stället. 

Vad tänker du om att ett företag omsätter 317 miljoner men inte ger lön för ett modelljobb?

– Det är lite konstigt, eftersom de tjänar rätt mycket så vi modeller borde få betalt. Det är ju vår tid som vi ska offra, men jag tycker i alla fall att det är bra med ”voi credits”. 

Emelie Bronner säger att hon blev trevligt bemött och har egentligen ingenting att klaga på gällande det praktiska runt fotograferingen.

– Ja, men jag är missnöjd med Voi eftersom de tjänar jättemycket och ger inte betalt. De ger inte lön till modelljobb.

Vois svar

Efter kritiken har annonsen försvunnit från Facebook.

I ett mejlsvar till Expressen skriver Tobias Persson, presskontakt på Voi, att man tar till sig av kritiken och ”ser över hur vi arbetar med detta framöver”.

”De allra flesta personer som är med på bilder i våra sociala medier eller annan marknadsföring är personer som jobbar på Voi eller närstående till anställda. Vi strävar efter att all vår kommunikation ska återspegla en så bred mångfald som möjligt”, skriver Tobias Persson och fortsätter:

”Därför har vi genom åren vid enstaka tillfällen erbjudit användare och andra personer att delta i fotograferingar i utbyte mot fria resor med Voi. Vi har märkt av ett stort intresse för detta. De som har valt att delta har uppskattat erbjudandet och tyckt att det varit en spännande upplevelse”.

Caroline Hjelm, CMO på Voi, i Dina Pengar om corona, elsparkcyklarnas framtid och ökningen av olyckorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.