Martin Timell åtalas för våldtäkt efter en händelse 2008. Foto: ROGER VIKSTRÖMMartin Timell åtalas för våldtäkt efter en händelse 2008. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Martin Timell åtalas för våldtäkt efter en händelse 2008.  Foto: ROGER VIKSTRÖM
Totalt är det sju vittnen – däribland Lulu Carter och Anna Rydin – som ska fälla den tidigare TV4-profilen – som nekar till brott. Foto: /IBL / /IBLTotalt är det sju vittnen – däribland Lulu Carter och Anna Rydin – som ska fälla den tidigare TV4-profilen – som nekar till brott. Foto: /IBL / /IBL
Totalt är det sju vittnen – däribland Lulu Carter och Anna Rydin – som ska fälla den tidigare TV4-profilen – som nekar till brott. Foto: /IBL / /IBL
Martin Timell. Foto: AUGUST JERNERMartin Timell. Foto: AUGUST JERNER
Martin Timell. Foto: AUGUST JERNER

Vittnesmålen som kan fälla Timell: ”Hållit fast henne”

Publicerad

Martin Timell åtalas för våldtäkt efter en händelse 2008. 

Totalt är det sju vittnen – däribland Lulu Carter och Anna Rydin – som vittnar mot den tidigare TV4-profilen.

"Våldet har bestått i att Timell samtidigt som han förde in fingrarna i underlivet tryckt ned målsägande A:s höft och därefter hållit i/fast henne", står det i åtalet. 

– Jag bedömer att uppgifterna som framkommit är tillräckliga skäl för att väcka åtal för en våldtäkt, säger åklagaren Anna Bengtsson. 

Martin Timell nekar till brott.

På tisdagsmorgonen kom beskedet att TV4-profilen Martin Timell, 60, åtalas för våldtäkt. 

Åklagaren Anna Bengtsson berättar: 

– Jag bedömer de uppgifter som lämnats i polisförhör är tydliga, klara och därigenom tillräckliga för att väcka åtal.

Vilken bevisning finns? 

– Målsägandes uppgifter och ett antal vittnesförhör.

Martin Timell nekar till brott.

LÄS MER: Timells advokat: Han är inte glad 

 

”Genom våld”

Kvinnan som anmält tv-profilen berättar enligt åtalet att Martin Timell ”genom våld” tvingat henne ”att tåla en sexuell handling bestående i att han förde in sina fingrar i hennes underliv”.

Kvinnan säger i förhör att tv-profilen hållit fast henne när gärningen begåtts. Hon har tidigare sagt till Expressen att TV4-profilen tog:

– ... sin hand och kör i den bakvägen via ryggen och kör upp sina fingrar mellan mina ben ... i mig, i vaginan.

LÄS MER: Åklagare: Martin Timell åtalas för våldtäkt vid fest 

På tisdagsmorgonen kom beskedet att TV4-profilen Martin Timell åtalas för våldtäkt. Foto: / TV4

Sju vittnen kan fälla Martin Timell

Åtalet mot den tidigare TV4-profilen inkluderar sju vittnen – däribland Lulu Carter Arfwedson och Anna Rydin.

Lulu Carter Arfwedson säger i förhör, enligt åtalet, att:

”Timell tagit tag i/lagt armen om målsäganden i samband med gärningen, att målsäganden reagerat och lämnat badtunnan i samband med gärningen samt att målsäganden dagen efter berättat för vittnet att Timell stoppat fingrarna i hennes underliv.”

I polisförhör vittnar hon om att kvinnan sett skärrad ut efter händelsen.

"Lulu berättar att innan detta hände var NN glad och skrattade och skojade i tunnan, men direkt efter detta så gick NN direkt upp till bastun där hon pratade med några om vad som hände, däribland hennes pojkvän NN, går att läsa i förundersökningen. 

I förundersökningen framgår också att Lulu Carter Arfwedson uppger att Timell ringde henne dagen efter och frågade vad problemet var med "den där assistenten". 

"Lulu kände att Martin fiskade efter information och anledningen att Martin ringde till Lulu var för att Lulu och NN jobbade tight ihop berättar NN". 

”Sexuellt beteende”

Ett annat kvinnligt vittne berättar att den utsatta kvinnan:

” ... direkt efter gärningen varit skärrad och berättat för vittnet att Timell stoppat in handen innanför hennes bikinitrosor samt att Timell under kvällen gått omkring naken.”

 

Expressen har varit i kontakt med ett av vittnena i åtalet. Vittnet såg själv inte den påstådda händelsen, utan fick höra om den från målsägande strax efteråt. 

– Det hon sa var känslorna som hon kände direkt efter händelsen och jag såg hela stämningen i badtunnan och valde därför att inte hoppa i. Det hände under vattnet, så ingen kan väl ha sett, säger vittnet. 

"Bra att åtal väcks" 

Tobias Hallberg Angantyr var inslagsproducent på "Äntligen hemma" och var på festen när händelsen ska ha ägt rum. 

– Jag tycker det är bra att åtal väcks så att min före detta kollega äntligen kan få upprättelse. Det har varit en turbulent tid och jag tror många längtar efter äkta rättvisa, säger han. 

I förhör berättar han hur han redan på festen försökte fråga om vad som hänt, men att det var ”locket på” redan där. 

Av förhörsledaren får han frågan om han märkte någon reaktion hos Martin Timell efter händelsen. 

"Jag fick känslan av att Martin visste att han gjort något dumt, men det är bara en känsla jag fick. Kort därefter lämnade Martin och jag tänkte då att Martin skulle kontakta NN och släta över det inträffade." 

Kritiken mot TV4: "Svikit ett offer" 

Tobias Hallberg Angantyr är kritisk till TV4 och hur de hanterade situationen 2008 och den senare utredningen som tillsattes. 

– En del av TV4:s hantering av Martin Timell var att göra en ”oberoende” utredning, som jag själv var en del av. Denna utredning resulterade enligt mig inte i nånting. Det är business as usual på TV4. Nu hoppas jag att TV4 och Bonnier tar den här händelsen på lika stort allvar som det svenska rättssystemet har gjort. De har inte bara skyddat en misstänkt brottslig, de har också svikit ett offer genom att inte vidta åtgärder när de fick ta del av händelsen, säger han.

Expressen har sökt Martin Timell och övriga inblandade. Expressen har varit i kontakt med kvinnan som anmält Timell. Hon hänvisar till sin advokat Elisabeth Massi Fritz.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag