Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnenas berättelser om Jackson – blev övertalade till sexakter

Wade Robson, Dan Reed och James Safechuck.Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Wade Robson.Foto: SPLASH NEWS/IBL
Michael Jackson.Foto: MICHAEL A. MARIANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HBO.
Foto: HBO.
Foto: HBO.
1 / 7

Han var världens absolut största popstjärna – men bakom grindarna på ranchen Neverland ägnade sig Michael Jackson åt något helt annat än musik.

I dokumentären ”Leaving Neverland”, som hade premiär i USA natten till måndag, kliver flera offer fram och berättar hur de som barn utnyttjades sexuellt av Michael Jackson.

– Han sa till mig, att om någon får reda på vad vi gör så skulle vi åka in i fängelse resten av våra liv, både han och jag, berättar Wade Robson i dokumentären.

Det är 10 år sedan Michael Jackson gick en mystisk död till mötes, i juni 2009, men världsstjärnan är på många sätt mer omtalad än någonsin.

Under många år av sin långa karriär anklagades Michael Jackson för att utsätta barn för sexuella övergrepp, och hans förkärlek för att ha barn hos sig på ranchen Neverland – som var lika delar hem och nöjesfält – har genom åren ifrågasatts. Flera gånger både misstänktes och åtalades Michael Jackson för sexuella övergrepp mot barn – men dömdes aldrig.

1993 drogs Jackson inför rätta efter misstankar om sexuella övergrepp på 13-årige Jordan Chandler, men målet löstes redan före rättegången. Trots att Michael Jackson hävdade sin oskuld så betalade han den drabbade Jordan Chandlers familj en summa på motsvarande 18 miljoner svenska kronor. 

 

 

Ska ha fått smycken som betalning för sexuella tjänster

Dokumentären ”Leaving Neverland”, som sändes i USA måndag och tisdag, kastar nytt ljus på Michael Jackson. 

I dokumentären väljer nu ytterligare två av Michael Jacksons offer – Wade Robson, 36, och James Safechuck, 40 – att ta bladet från munnen och ge sin version av vad som hände när de tillbringade tid på Neverland med världsstjärnan som små pojkar.

James Safechuck träffade Michael Jackson 1987 under inspelningen av en Pepsi-reklam, när han var nio år och världsstjärnan var 29. Det var kort därefter som övergreppen ska ha påbörjats. I ”Leaving Neverland” berättar Safechuck att han tyckte om smycken som barn, och att Jackson utnyttjade det. Safechuck menar att han fick smycken som betalning för sexuella tjänster.

– Han brukade säga att jag behövde ge honom något för att göra mig förtjänt av presenten, säger han i ”Leaving Neverland”.

Det gick så långt att Michael Jackson gav James Safechuck en vigselring, och att de två ”gifte” sig på Neverland.

– Vi hade den i hans sovrum och vi skrev ner några löften för att vi skulle vara sammankopplade för alltid. Det kändes bra. Och ringen är fin. Den har en rad diamanter. Bröllopsringen, säger han i dokumentären.

 

 

Ska ha övertalat barn att utföra sexuella akter

Wade Robson träffade Michael Jackson när han bara var fem år gammal, efter att ha vunnit en träff med stjärnan genom att tävla i en danstävling. Tre år senare reste Robsons familj från Australien till USA, och den då åttaåriga Robson bodde på Neverland medan hans familj åkte till Grand Canyon på semester.

– Det första jag minns att Michael Jackson gjorde var att röra sin hand över mina ben, och sen upp mot mitt skrev. Och sen tog hand handen under mina kalsonger och började röra min penis, samtidigt som han sa åt mig att göra samma sak med honom, berättar Wade Robson i ”Leaving Neverland”.

I dokumentären berättar Robson, som nu är framgångsrik koreograf, att Jackson övertalade honom att både ge och få oralsex, samt andra intima sexuella akter. När barnet åkte hem till Australien igen pratade de två i telefon varje dag i två år, innan han kunde besöka Jackson i Los Angeles igen.

Regissören bakom ”Leaving Neverland”, Dan Reed, har tidigare tryckt på hur viktigt det är att inte censurera människor som utsatts för sexuella övergrepp.

– Om det är någonting som vi har lärt av oss av vår historia så är det att sexuella övergrepp är komplicerat och att de utsattas röster behöver få komma fram, säger han till Daily Express.

 

 

Michael Jacksons familj stämmer HBO

I en intervju med Independent försvarar han också beslutet att berätta detaljerat om de övergrepp som Michael Jackson ska ha utsatt Robson och Safechuck för när de var barn i dokumentären.

– Vi behövde vara så här grafiska och berätta allt om Michael Jacksons sex med barn. Det var inte bara pussar, kramar eller opassande beröring som gick för långt. Det var sex. Det är därför vi berättar allt, så ingen ska tvivla, säger regissören Dan Reed till Independent. 

Michael Jacksons familj stämmer HBO på 100 miljoner dollar, motsvarande över 900 miljoner kronor, för dokumentären. Stjärnans dödsbo har också kritiserat Dan Reed i ett uttalande.

”Filmen tar fram obekräftade anklagelser som ska ha hänt för 20 år sedan och behandlar dem som fakta. Dessa påståenden är själva grunden i rättsprocesser som är skapade av två erkända lögnare” skriver familjen i sitt uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.