Vittne mot Timell dras tillbaka inför rättegång – ersätts med två nya

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera nya personer har kallats in för att vittna mot Martin Timell när den misstänkta våldtäkten tas upp i Svea hovrätt.

Nu meddelas att ytterligare två nya vittnen kallas.

Samtidigt dras ett annat vittne tillbaka bara två veckor innan rättegång.

”Det är obegripligt varför det, först efter snart elva år, dyker upp nya vittnen rörande en händelse min klient friats från”, skriver Timells försvarare Hanna Lindblom i en kommentar.

Sju personer vittnade mot TV4-profilen Martin Timell, 61, i den första utredningen om våldtäkt. När domen föll i Attunda tingsrätt den 8 juni 2018 friades Timell helt.

Anklagelserna gäller en påstådd våldtäkt av en kvinna i en badtunna i samband med en sommarfest i skärgården 2008.

Åklagare Anna Bengtsson valde att inte överklaga domen, men det gjorde däremot advokat Elisabeth Massi Fritz, som är målsägandebiträde till kvinnan som anmält Timell för våldtäkt.

Anklagelserna mot Martin Timell gäller en påstådd våldtäkt av en kvinna i en badtunna i samband med en sommarfest i skärgården 2008.
Foto: Polisen

Som ny bevisning har Elisabeth Massi Fritz tidigare kallat in tre nya vittnen. Nu kallas ytterligare två personer in för att vittna mot Martin Timell.

De nya vittnena, en man och en kvinna, ska höras om vad den målsägande kvinnan berättat för dem om den misstänkta våldtäkten.


Timell-vittne återkallas – fyra personer kvar

I dokument från Svea hovrätt framgår:

”Bevisningen åberopas till styrkande av att målsäganden kort tid efter gärningen har berättat att Timell med våld fört upp sina fingrar i målsägandens underliv. Bevisningen åberopas till styrkande av att målsäganden tillfogats ett psykiskt lidande med anledning av gärningen. Att målsäganden varit orolig och rädd för att polisanmäla händelsen.”

Samtidigt meddelas att ett av de fem nya vittnena – en kvinna – återkallas då hon inte kommer befinna sig i Sverige vid datum för rättegång. Det handlar alltså nu om fyra nya personer ska vittna mot Martin Timell i hovrätten under rättegången den 2 och 4 april.

Det är obegripligt

Tidigare har Timells försvarare Hanna Lindblom motsatt sig att något av vittnena skulle förhöras utanför förhandlingarna i hovrätten.

”Försvaret vill höra samtliga av de åberopade vittnena i ett sammanhang inom ramen för huvudförhandlingen, för att kunna ställa vittnenas uppgifter mot varandra”, har Hanna Lindblom skrivit till Svea hovrätt.

Och nu meddelas alltså att ett vittne dras tillbaka.

Hanna Lindblom skriver i ett sms:

”Det är obegripligt varför det, först efter snart elva år, dyker upp nya vittnen rörande en händelse min klient friats från.”

Massi Fritz: ”Ersätts med två andra vittnen”

Hanna Lindblom har tidigare kallat den nya bevisningen ”extremt vag”.

Målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz skriver i en kommentar:

”Ett vittne återkallas då hon inte kommer vara i Sverige när huvudförhandlingen äger rum. Tyvärr. Och hon kommer inte höras från det land hon befinner sig. Det vittnet ersätts med två andra vittnen.”

Elisabeth Massi Fritz har, om de nya vittnena, tidigare sagt: ”Jag förstår att försvaret är oroliga för den nya bevisningen och helst vill få bort den.”
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.